aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ντιέγκο, εσύ… σούπερ σταρ!

Πέρασαν περίπου 36 χρόνια από το ντεμπούτο του Ντιέγκο Μαραντόνα με τη Νάπολι για τη Serie A και υπάρχουν γεγονότα αλησμόνητα από την καριέρα του ζωντανού θρύλου των γηπέδων.

Ο el pide de oro (το χρυσό νεαρό αγόρι), όπως τον αποκαλούν στην Αργεντινή, έχει ζήσει στο έπακρο τη ζωή του. Έχει αγγίξει το απόλυτο ζενίθ, έχει πέσει απότομα στο ναδίρ. Και όμως, είναι ακόμη εδώ. Με αφορμή, το ντεμπούτο του στο ιταλικό πρωτάθλημα στις 16 Σεπτεμβρίου 1984, υπάρχουν 10+1 γεγονότα που είναι άξια αναφοράς. Έτσι, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

1. Έχει ρεκόρ για τις περισσότερες εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο ως αρχηγός μιας χώρας. Συγκεκριμένα, έχει εκπροσωπήσει ως αρχηγός την Αργεντινή συνολικά 16 φορές στην καριέρα του.

2. Το πρώτο ντεμπούτο του σε επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου έγινε σε ηλικία 15 χρονών, όταν έπαιξε με την Αργεντίνος Τζούνιορς στις 20/10/1976.

3. Κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986 όταν οδήγησε ως αρχηγός την Αργεντινή στον τελικό και σήκωσε το τρόπαιο κόντρα στη Δυτική Γερμανία. Η FIFA του απένειμε το βραβείο για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στο τουρνουά.

4. Είναι ο παίκτης με το ρεκόρ των φάουλ υπέρ του σε ένα μόνο Παγκόσμιο Κύπελλο. Συγκεκριμένα, έχει δεχθεί φάουλ από αντιπάλους συνολικά 53 φορές στο Μουντιάλ του 1986. Επιπλέον, έχει ρεκόρ για τα περισσότερα φάουλ που του έχουν κάνει σε έναν και μόνο αγώνα. Η Ιταλία το 1982 –πάλι σε Παγκόσμιο Κύπελλο- τον μάρκαρε 23 φορές!

5. Το 1994 στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, ο Ντιέγκο Μαραντόνα έπαιξε μόνο για δύο παιχνίδια. Μάλιστα, σκόραρε και ένα γκολ εναντίον της Ελλάδας. Έπειτα, έφυγε κακήν κακώς για την πατρίδα του, αφού απέτυχε σε τεστ ντόπινγκ.

6. Η FIFA αρνήθηκε να αφαιρέσει το Nο10 της φανέλας προς τιμήν του. Το αίτημα κατατέθηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αργεντινής, όμως, απορρίφθηκε.

7. Οπαδοί του Μαραντόνα το 1998 ίδρυσαν μια εκκλησία προς τιμήν του. Το ιδιαίτερο είναι πως τα έτη για αυτούς μετρούν με τα γενέθλια του θρύλου τους. Δηλαδή, το 2020 αντιστοιχεί στο 60 d.D, που σημαίνει despues de Diego, ή αλλιώς Μετά Ντιέγκο.

8. Το δεύτερο γκολ του κόντρα στην Αγγλία στο Μουντιάλ του 1986, μετά το «χέρι του Θεού» ανακοινώθηκε από την FIFA ως το «Γκολ του Αιώνα» καθώς ξεκίνησε από το κέντρο και ντριμπλάροντας άφησε πίσω του τους αμυντικούς της Αγγλίας και τον τερματοφύλακα πετυχαίνοντας το 2-0 μέχρι εκείνα τα λεπτά του αγώνα.

9. Το 2005 παρουσίασε εκπομπή στην αργεντίνικη τηλεόραση και πρώτος καλεσμένος του ήταν ο αίωνιος αντίπαλό του, Πελέ. ΤΟ 2006, όμως, αρνήθηκε να παρουσιάσει την τελετή έναρξης του Μουντιάλ της Γερμανίας, λέγοντας πως «δεν θέλω να είμαι εκεί και να βλέπω τον αναθεματισμένο Πελέ να τριγυρνά».

10. Είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που ιστορικά έχει σπάσει το ρεκόρ της ελεύθερης μεταγραφής δύο φορές.

BONUS: Έχει κάνει πολλά λάθη στη ζωή του και έχει μιλήσει πολλάκις για αυτά. Ωστόσο, μια δήλωσή του έχει μείνει στην ιστορία και μάλλον δεν τον τιμά όσο και αν το μετάνιωσε μετά. Είχε δηλώσει σχετικά με την πατρότητα: «Τα νόμιμα παιδιά είναι η Ντάλμα και η Τζιανίνα. Τ αυπόλοιπα είναι προϊόν των χρημάτων μου και των λαθών μου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ