aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαSERIE AΝάπολι-Μίλαν: Το τελευταίο ντέρμπι τίτλου είχε Μαραντόνα και... ιπτάμενους Ολλανδούς (vid)

Νάπολι-Μίλαν: Το τελευταίο ντέρμπι τίτλου είχε Μαραντόνα και… ιπτάμενους Ολλανδούς (vid)

Η μεγάλη νίκη της Νάπολι επί της Λάτσιο μέσα στο «Ολίμπικο» την προηγούμενη εβδομάδα σε συνδυασμό με την εντός έδρας «γκέλα» της Μίλαν με την Ουντινέζε, έφερε τις δύο ομάδες ισόβαθμες στην κορυφή. Και μπορεί η Ίντερ την Παρασκευή να νίκησε άνετα τη Σαλερνιτάνα και να ανέβηκε πρώτη, ωστόσο το Νάπολι-Μίλαν που διεξάγεται σήμερα στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» είναι κάλλιστα το απόλυτο ντέρμπι τίτλου και μπορεί να κρίνει ποια ομάδα από τις δύο θα μείνει πίσω στην κούρσα του τίτλου.

Η δίψα των οπαδών της Νάπολι για έναν τίτλο μετά από 30 και πλέον χρόνια είναι τεράστια. Φάνηκε άλλωστε από το γεγονός πως τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν μέσα σε κάτι ώρες και το «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» θα είναι για πρώτη φορά φέτος κατάμεστο. Όπως είχε συμβεί ξανά πριν από 32 χρόνια στο τότε «Στάντιο Σαν Πάολο», ξανά στο μεταξύ τους ντέρμπι του τίτλου.

«Δεν θέλω να δω ούτε μια σημαία της Μίλαν στο Σαν Πάολο. Παίζουμε στο σπίτι μας και για τους αντιπάλους πρέπει να είναι σαν νεκροταφείο. Εδώ πρέπει να πεθάνουν. Θέλω να δω το Σαν Πάολο γαλάζιο», είχε πει ο Μαραντόνα.

Ήταν μια μάχη ανάμεσα στον σπουδαίο «Ντιεγκίτο» και στον προηγούμενο νικητή της «Χρυσής Μπάλας», Γκούλιτ, αλλά και τους άλλους δύο… ιπτάμενους Ολλανδούς, τον Ράικαρντ και τον Φαν Μπάστεν. Ένα από τα μεγαλύτερα «clasico» όλων των εποχών, ένα από τα ιστορικότερα ντέρμπι που έχει διεξαχθεί ποτέ στο ιταλικό πρωτάθλημα. Με τεράστιες προσωπικότητες να μπαίνουν στο «Σαν Πάολο», στις κερκίδες του οποίου ήταν στιβαγμένοι 82 χιλιάδες οπαδοί, ο ένας πάνω στον άλλον.

Gullit 012619

Ο Μαραντόνα όπως είχε δηλώσει βρισκόταν στην καλύτερη φάση της καριέρας του και είχε βγάλει μόνος του από το ντεφορμάρισμα τη Νάπολι, οδηγώντας την από το χέρι στον τίτλο. Η Μίλαν είχε καταφέρει να… σβήσει το κακό ξεκίνημα στη σεζόν, ο πρώην πωλητής παπουτσιών και αναμορφωτής των «ροσονέρι», Αρίγκο Σάκι, ηγούνταν από τον πάγκο την φοβερή προσπάθεια της ομάδας του και οδηγούμασταν σε ένα φοβερό μπρα-ντε-φερ, που όμοιό του ίσως να μην είχε ζήσει μέχρι τότε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Με τεράστιες προσωπικότητες στις δύο ομάδες, με ποδοσφαιριστές «γίγαντες», που όταν πάτησαν το χορτάρι του «Σαν Πάολο» το γήπεδο άρχισε να… τρέμει.

Maradona Baresi 012518

Για μια τετραετία οι δύο ομάδες μάχονταν διαρκώς για τον τίτλο, σε ορισμένα φοβερά ράλι εκατέρωθεν. Τα δύο από αυτά τα κατέκτησε η Νάπολι, το ένα 1986-87 όταν ουσιαστικά δεν είχε για αντίπαλο τη Νάπολι αλλά άφησε πίσω της και τις Γιουβέντους, Ίντερ και Βερόνα, με τους «παρτενοπέι» να έρχονται πέμπτοι. Σε μια εποχή που κάθε νίκη έδινε δύο βαθμούς και η ισοπαλία έναν, η κάθε απώλεια μετρούσε αλλά είχε μικρότερο αντίκτυπο από τώρα αφού δεν καλύπτεται εύκολα το χαμένο έδαφος όπως συμβαίνει τώρα με τους 3 βαθμούς της νίκης.

Η Μίλαν κατέκτησε το επόμενο, αφήνοντας δεύτερη και στο -3 τη Νάπολι, ενώ τη σεζόν 1988-89 η Ίντερ μπήκε… σφήνα και σήκωσε αυτή το «σκουντέτο». Με τρελή διαφορά για τα δεδομένα της εποχής αφού είχε 58 βαθμούς, με τη Νάπολι σταθερά δεύτερη (47) και τη Μίλαν στην τρίτη θέση (46). Για να φτάσουμε στο 1989-90 όταν ο κόσμος του ποδοσφαίρου απόλαυσε μια τιτανομαχία, που εν τέλει έβγαλε νικήτρια τη Νάπολι με δύο παραπανίσιους βαθμούς από τη Μίλαν, η οποία είχε μία περισσότερη νίκη αλλά τέσσερις λιγότερες ισοπαλίες και 3 περισσότερες ήττες.

Maradona 012518
 

Σε μια χρονιά που οι δύο ομάδες πήραν το ματς στην έδρα τους με 3-0. Στο «Σαν Πάολο» η Νάπολι με ηγέτη τον Μαραντόνα, στο «Σαν Σίρο» η Μίλαν με Μαλντίνι και Φαν Μπάστεν να βγαίνουν μπροστά.

Το σημερινό ντέρμπι μπορεί να μην έχει τις τεράστιες προσωπικότητες του παρελθόντος και ποδοσφαιριστές όπως οι Μαραντόνα, Καρέκα, Καρνεβάλε, Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ, Μπαρέζι, αλλά είναι μια τεράστια μάχη στήθος με στήθος που μπορεί να πετάξει νοκ-άουτ όποια ομάδα ηττηθεί. Το ενδιαφέρον αμείωτο, το γήπεδο θα είναι γεμάτο. Η Νάπολι θέλει να ζήσει ξανά μεγάλες στιγμές, όπως πριν από 30 και πλέον χρόνια και να πάρει ένα πρωτάθλημα που θα το αφιερώσει στον αγαπημένο της «Ντιεγκίτο». Η Μίλαν ταξιδεύει στον ιταλικό Νότο και ελπίζει πως θα πάρει νίκη-τίτλου, ζώντας ξανά μεγάλες ημέρες και επιστρέφοντας μετά από πολλά χρόνια στους τίτλους… Η Νάπολι έχει μεγαλύτερη δίψα για τον τίτλο, αλλά η Μίλαν πιο «βαριά» φανέλα!

Ο νικητής παίρνει προβάδισμα τίτλου και πάει σε ένα μπρα-ντε-φερ με την Ίντερ ως το τέλος. Ο χαμένος θα χάσει έδαφος, όχι και τις ελπίδες του αλλά θα δει τις πιθανότητές του να μικραίνουν σημαντικά. Στην ισοπαλία, χάνουν πιθανότητες και οι δύο, χαμογελάει η Ίντερ και ίσως η Γιουβέντους που έρχεται. Θα φανεί στις 23:40 από το αποτέλεσμα…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ