aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαSERIE AΜουρίνιο και Ρόμα έχουν… αλλεργία στα πέναλτι

Μουρίνιο και Ρόμα έχουν… αλλεργία στα πέναλτι

Προχθές το βράδυ στη Βουδαπέστη εκ των πραγμάτων βρέθηκαν αντιμέτωπα δύο πολύ μεγάλα αήττητα σερί και ένα εξ΄αυτών θα έσπαγε.

Η Σεβίλλη είχε 6/6 νικηφόρους τελικούς στο δικό της κύπελλο το Γιουρόπα Λίγκ που θα μπορούσε να φέρει το όνομα της μετά και την 7η κατάκτηση σε ισάριθμες φορές που έφτασε μέχρι τον τελικό!

Αντίθετα ο Ζοζέ Μουρίνιο μετά από 5/5 νικηφόρους τελικούς ευρωπαϊκών κυπέλλων (δύο στο Τσάμπιονς Λίγκ με την Πόρτο και την Ιντερ, έναν στον ΟΥΕΦΑ με την Πόρτο, έναν στο Γιουρόπα Λίγκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έναν στο Κόνφερενς Λίγκ με τη Ρόμα) γνώρισε την ήττα από τη Σεβίλλη.

Ο Πορτογάλος τεχνικός ένας από τους καλύτερους στον κόσμο μετά την περσινή κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ με τη Ρόμα, έγινε ο μοναδικός προπονητής που έχει οδηγήσει τέσσερις διαφορετικές ομάδες στην κατάκτηση τριών διαφορετικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων! (Πόρτο, Ίντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρόμα). Παράλληλα, έγινε ο πρώτος προπονητής με 5/5 νίκες σε ευρωπαϊκούς τελικούς και ο 3ος προπονητής με τρόπαια σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά τους Ούντο Λάτεκ και Τζιοβάνι Τραπατόνι.

«Κλοπή»

Ο Ζοζέ Μουρίνιο έκανε λόγο για κλοπή και μάλιστα επιτέθηκε στο παρκινγκ στον Βρετανό ρέφερι τον Τέιλορ, όμως δεν είχε υπολογίσει μεταξύ άλλων μια σημαντική παράμετρο που έπαιξε το δικό της ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα.

Η διαδικασία των πέναλτι δεν του ταιριάζει ούτε σε αυτόν αλλά ούτε και στη Ρόμα και όποτε φτάνουν είτε μαζί όπως χθες είτε χώρια συνήθως φεύγουν απογοητευμένοι.

Η Ρόμα εκτός από το Κόνφερενς πέρυσι είχε κατακτήσει και ένα κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων το 1961 σε διπλούς τελικού με τη Μπέρμπιγχαμ (2-0 και 2-2) ενώ έχει χάσει και ένα ΟΥΕΦΑ από την Ιντερ επίσης σε διπλό τελικό (1-0 και 0-2).

Όμως σε μονό τελικό η μεγάλη της ευκαιρία ήταν όταν φιλοξένησε στο Ολύμπικο τον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών (τότε) το 1984 με αντίπαλο τη μεγάλη Λίβερπουλ. Στον ημιτελικό είχαν ανατρέψει το 0-2 από τη Νταντί Γιουνάιτεντ επικρατώντας με 3-0 στη Ρώμη και υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία για το τρόπαιο.

Η Ρόμα εκείνη την εποχή διέθετε μια πλειάδα μεγάλων παικτών που είχαν βρεθεί μάλιστα αντίπαλοι δύο χρόνια νωρίτερα στο Μουντιάλ της Ισπανίας στον ιστορικό αγώνα Ιταλίας-Βραζιλίας 3-2. Οι Βραζιλιάνοι Ρομπέρτο Φαλκάο και Αντόνιο Σερεζο και οι Ιταλοί Φραντζέσκο Γκρατσιάνι και Μπρούνο Κόντι ήταν παίκτες της Ρόμα μαζί και ο σκόρερ της τότε Ρομπερτο Προύτσο που είχε κάνει άνω κάτω την άμυνα της Νταντί στον ημιτελικό πετυχαίνοντας δύο γκολ και κερδίζοντας το πέναλτι με το οποίο ο αρχηγός Αγκοστίνο Ντι Μπαρτολομέι διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

Προπονητής της ο μεγάλος Σουηδός Νίλς Λίντχολμ που μεσουρανούσε με τη φανέλα της Μίλαν και της εθνικής Σουηδίας τη δεκαετία του 1940 και 1950.

Μπροστά σε 70.000 θεατές η Λίβερπουλ προηγήθηκε με τον Νίλ (13’) αλλά ο Προύτσο ισοφάρισε μέσα σε πανδαιμόνιο ενθουσιασμό στο 42’. Στο 85’ ο τερματοφύλακας της Ρόμα Τακρέντι έσωσε τετ α τετ του Νίκολ και αποθεώθηκε σαν να σκόραρε.

Ο τελικός πήγε στα πέναλτι και η Λίβερπουλ έχασε το πρώτο με το Νίκολ (άουτ πάνω από τα δοκάρια). Ο Γκρατσιάνι πήγε να εκτελέσει το πρώτο πέναλτι αλλά ο αρχηγός Ντι Μπαρτολομέι του πήρε τη μπάλα και το εκτέλεσε αυτός για το 1-0. Όμως ο Μπρούς Γκρομπελαρ, ο τερματοφύλακας από τη Ζιμπάμπουε άρχισε τις…γκριμάτσες και τις κινήσεις πάνω στη γραμμή της εστίας και ο Κόντι με τον Γκρατσιάνι έστειλαν τη μπάλα πάνω από τα δοκάρι με τον Αλαν Κένεντι να χαρίζει το τρόπαιο στη Λίβερπουλ (4-2).

Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα για τον Ζοζέ Μουρινιο που μόνο μια φορά (σε 8 περιπτώσεις !) χαμογέλασε στην καριέρα του σε διαδικασία πέναλτι όταν κατέκτησε με την Ιντερ το ιταλικό σουπερ καπ τον Αύγουστο του 2008. Και υπάρχει εξήγηση. Αντίπαλος στον τελικό που κρίθηκε στα πέναλτι (6-5) μαντεύετε ποια ήταν ; Ναι σωστά μαντέψατε η Ρομα !

Αντίθετα έφυγε χαμένος στο αγγλικό λιγκ καπ (Τσέλσι-Τσαρλτον 4-5, Οκτώβριος 2005), στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λίγκ (Λίβερπουλ-Τσέλσι 4-1, Μάιος 2007) στον τελικό του Κομιούνιτι Σιλντ (Τσέλσι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-3, Αύγουστος 2007), και πάλι στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λίγκ (Ρεάλ Μαδριτης-Μπάγερν 1-4, Απρίλιος 2012), στον τελικό του ευρωπαικού σούπερ καπ (Τσέλσι-Μπάγερν 4-5, Αύγουστος 2013), στο αγγλικό λίγκ καπ (Στόουκ-Τσέλσι 5-4, Οκτώβριος 2015) και εκ νέου στην ίδια διοργάνωση (Μαντσεστερ Γιουναιτεντ-Ντέρμπι 7-8, Σεπτέμβριος 2018) και στο κύπελλο Αγγλίας (Τόττεναμ-Νόριτς 2-3, Μάρτιος 2020).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ