aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαSERIE AΚάρλο Παρόλα, η διάσημη φιγούρα της Panini

Κάρλο Παρόλα, η διάσημη φιγούρα της Panini

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

Από τους πλέον απολαυστικούς τρόπους να σκοράρει ένας ποδοσφαιριστής είναι με «ψαλίδι». Πρόκειται για ανάποδη βουτιά με το βαθμό δυσκολίας να είναι μεγάλος αλλά αν το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε συνάμα θα είναι και θεαματικό.

Τέτοια γκολ όλοι μας θυμόμαστε με κορυφαίο κατά τη γνώμη μου, όχι, δεν είναι αυτό του Ιμπραΐμοβιτς με την εθνική του ομάδα εναντίον της Αγγλίας έξω από την περιοχή, αλλά εκείνο που σημείωσε ο Ριβάλντο με τη φανέλα της Μπαρσελόνα κόντρα στην Μπιλμπάο στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Πρώτα στόπαρε με το στήθος και από το ύψος της περιοχής πέτυχε το 3-2 που έδωσε και το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Το πιο διάσημο όμως «ψαλίδι» ήταν του αμυντικού ποδοσφαιριστή της Γιουβέντους Κάρλο Παρόλα, που έδιωξε την μπάλα πριν αυτή καταλήξει στα δίκτυα της ομάδας του στον αγώνα με τη Φιορεντίνα. Το παιχνίδι (0-0) διεξήχθη στις 15 Ιανουαρίου του 1950 και αποτέλεσε έμπνευση για το σχεδιαστή Βάινερ Μπάκαρι της Panini. Τη σεζόν 1961-62 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η ποδοσφαιρική συλλογή αυτοκόλλητων (Calciatori). Πρώτη φιγούρα στο εξώφυλλό της ήταν ο Σουηδός επιθετικός της Μίλαν, Νιλς Λίντχομ.

Αυτό όμως που έχει σχέση με τη δική μας ιστορία είναι πως το επίσημο λογότυπο της συλλογής εμφανίστηκε στο εξώφυλλό της, την περίοδο 1965-66 και ήταν εμπνευσμένο από το ψαλίδι του Κάρλο Παρόλα από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το λογότυπο έχει έναν ποδοσφαιριστή που επιχειρεί ψαλίδι φορώντας λευκό σορτσάκι, κόκκινη φανέλα και μαύρες με κίτρινο κάλτσες. Η φιγούρα θα γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο αφού θα κυκλοφορήσει σε 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε διάφορες γλώσσες.

Σαν σήμερα, 22 Μαρτίου 2000 ο Παρόλα πέθανε σε ηλικία 79 χρόνων. Εκτός από ποδοσφαιριστής όπου θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς που ανέδειξε το ιταλικό ποδόσφαιρο είχε διατελέσει και προπονητής της Γιουβέντους (1961-62 και 1974-76).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ