aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαPREMIER LEAGUEΤο «πανέξυπνο ball boy» της Τότεναμ είχε διαβάσει το εγχειρίδιο του Ζοζέ

Το «πανέξυπνο ball boy» της Τότεναμ είχε διαβάσει το εγχειρίδιο του Ζοζέ

Το (εκάστοτε) ball boy «δεν είναι εκεί για να κοιτάζει προς τις εξέδρες, τα φώτα, τα κασκόλ. Ζει το παιχνίδι και συμμετέχει», αποκρίθηκε Ζοζέ Μουρίνιο επ’ ευκαιρία της ερώτησης που δέχθηκε για τη σημαντικότητα της συμμετοχής ενός εκ των παιδιών της Τότεναμ που βρίσκονται εκτός των τεσσάρων γραμμών, που κατά να μαζεύουν τις χαμένες μπάλες και επιστρέφοντας ν’ αποτρέπεται η απώλεια καθαρού χρόνου παιχνιδιού.

Ο Πορτογάλος προπονητής της αγγλικής ομάδας είχε φροντίσει να επιφυλάξει μια «special» χειρονομία στον μικρό που δεν καθυστέρησε ουδόλως πριν από την εκτέλεση του πλάγιου άουτ του Οριέ, από την οποία προήλθε το 2-2 του Κέιν, και η εικόνα των συγχαρητηρίων έφτασε στα πέρατα της ποδοσφαιρικής οικουμένης. Ως viral θα το συναντήσεις στα σύγχρονα λεξικά.

Προφανώς και είχε προηγηθεί φάουλ στον Κώστα Τσιμίκα τη στιγμή που έχανε τον έλεγχο της μπάλας. Η εξόφθαλμη παράβαση διαπράχθηκε ενώπιον του βοηθού, αλλά δεν υποδείχθηκε όπως όφειλε. Ο 23χρονος Θεσσαλονικιός το επιβεβαίωσε.

Προφανέστατα ωστόσο υπήρξε ταυτοχρόνως μια αναίτια καθυστέρηση επιστροφής από τον αριστερό μπακ του Ολυμπιακού, ένα μάθημα ζωής όπως το περιέγραψε ο Λευτέρης Ελευθερίου, με συνέπεια η πτέρυγα της άμυνας των Πειραιωτών να μείνει εκτεθειμένη στην πλαγιοκόπηση του Λούκας Μόουρα και η ισοφάριση, που ακολούθως προκάλεσε την ανατροπή του 4-2, να έρθει τιμωρητικά για την αδράνεια.

Η… πάσα του μικρού στον Ιβοριανό δεξιό μπακ είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια κατάσταση απειλής στην περιοχή των ερυθρολεύκων και στο φινάλε ο Μουρίνιο έψαξε τον μικρό για «να τον προσκαλέσω στ’ αποδυτήρια για να πανηγυρίσει με την ομάδα, αλλά εξαφανίστηκε. Δεν ήξερα πού ήταν».

Οι λέξεις βγήκαν αβίαστα από το στόμα του Μουρίνιο, διότι γνωρίζει επ’ ακριβώς την τέχνη του ball boy. Αποκάλυψε πως είχε υπάρξει ο ίδιος “από τα 10 ως τα 15-16 μου”, στην Μπελενένσες από την οποία άρχισε το ποδόσφαιρο προτού πρωτοπαίξει επαγγελματικά στη Ρίο Άβε, και συμπλήρωσε κομπάζοντας ότι «ήμουν ένα πολύ καλό ball boy». Κατά τον 56χρονο προπονητή η συμπεριφορά του πιτσιρικά φανέρωνε «ένα πανέξυπνο ball boy». Ένα ball boy που «διάβασε το παιχνίδι, κατάλαβε το παιχνίδι κι έδωσε μια πολύτιμη ασίστ».

Αποδεδειγμένα ο «Special One» έχει κάνει διατριβή στην αγωνιστική και πνευματική προετοιμασία των ball boys. Συμπτωματικά προ ημερών ο Μέισον Μάουντ, νυν ανερχόμενος αστέρας της Τσέλσι και παιδί των ακαδημιών της, παραχωρούσε συνέντευξη το κανάλι του κλαμπ και περιέγραψε μία ίδια εμπειρία συναναστροφής με τον Πορτογάλο ενόσω ο ίδιος ήταν ένα ball boy και αυτός εργαζόταν ως προπονητής των μπλε.

Διαβάστε επίσης: Η πρόβλεψη του Μουρίνιο για το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ

«Ένα πράγμα που μου έχει μείνει και δεν θα το ξεχάσω είναι τον Ζοζέ Μουρίνιο να έρχεται και να μας λέει πως αν σε ματς Champions League νικούσε η ομάδα, να μην επιστρέφουμε γρήγορα τη μπάλα», μετέφερε με περίσσια ειλικρίνεια ο χαφ των έτερων Λονδρέζων χωρίς φυσικά να μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Την Τρίτη συνέβη το αντιστρόφως ανάλογο. Η Τότεναμ έχανε, ο Μουρίνιο ζητούσε επιτακτικά από τον Οριέ να παίξει γρήγορα, ο πιτσιρικάς που ήταν σε «εντεταλμένη υπηρεσία» πέταξε γρήγορα την μπάλα και το κακό για τον Ολυμπιακό ήρθε στα 3-4 επόμενα δευτερόλεπτα.

Οι οδηγίες του Πεπ
Στην Αγγλία η διδαχή των ball boys δεν είναι παράταιρο φαινόμενο. Μία από τις πιο δημοφιλείς φωτογραφίες του Πεπ Γκουαρδιόλα τον απεικονίζει να δίνει οδηγίες σ’ ένα από τα παιδιά της Μάντσεστερ Σίτι, σε παιχνίδι με την Κρίσταλ Πάλας τον Σεπτέμβριο του 2017. Όταν η κάμερα κατέγραψε τη σκηνή, το αποτέλεσμα ήταν 0-0 και ο Καταλανός έψαχνε λύσεις. Αργότερα, έχοντας πολλές φορές κάνει διπλοβάρδια στον πάγκο για να μην χάνεται άσκοπα χρόνος, εξηγούσε το σκεπτικό του υποστηρίζοντας πως «αν γινόταν ένα φάουλ, κανείς δεν πήγαινε να μαζέψει την μπάλα και να συνεχίσει το παιχνίδι. Υπήρχαν πέντε-δέκα δευτερόλεπτα προτού κάποιους πήγαινε και μαζέψει την μπάλα. Όταν αυτό συμβαίνει όλα γίνονται αργά. Δεν μπορείς για 90 λεπτά να είσαι στο παιχνίδι, αλλά καθυστερούσαμε πολύ στο πρώτο ημίχρονο. Το ίδιο και τα ball boys».

«Για έναν νεαρό οπαδό των σπορ είναι η καλύτερη δουλειά του πλανήτη» έγραφε κάποτε ο Independent σε κείμενο – λίστα με τα ‘dos & don’ts’ ενός ball boy, στη λογική του ότι «τους παρέχονται μπροστινές θέσεις για να βλέπουν κάμποσους από τους σπουδαιότερους αθλητές να κάνουν το καλύτερο». Συγχρόνως όμως αποτελούν πια ένα αναφαίρετο κομμάτι του παιχνιδιού, μια παράμετρος που υπολογίζεται απ’ όλους, προκαλώντας άλλοτε εύνοια και άλλοτε εκνευρισμό στους ενεργά συμμετέχοντες στον αγώνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ