aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Θολό τοπίο…

Το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλώντας πολιτική, οικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα. Ασταθές, ωστόσο, είναι το τοπίο στον αθλητισμό. Κι ενώ οι επιπτώσεις παραμένουν (για την ώρα) στη σφαίρα της φαντασίας, ο υπολογισμός τους στο ποδόσφαιρο αλλά και στα άλλα επαγγελματικά αθλήματα στο Νησί παρουσιάζουν δυσκολίες.

Τα… νερά είναι θολά και αχαρτογράφητα. Περισσότερα θα είναι γνωστά όταν τεθεί σε λειτουργία το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ανοίγει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους – μέλους από την ΕΕ και τις διαπραγματεύσεις διετούς διάρκειας για να τεθούν επί τάπητος οι σχέσεις της ΕΕ με το εν λόγω κράτος μετά την αποχώρησή του (σ.σ. αν συμφωνηθεί και ψηφιστεί από τα 20 από τα 27 μέλη της ΕΕ, μπορεί να υπάρξει παράταση).

Για την ώρα ο άμεσος αντίκτυπος του Brexit παρουσιάζεται στα οικονομικά. Η πτώση της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ σημαίνει πως οι μεταγραφές θα είναι πιο ακριβές. Για παράδειγμα η πρόταση της Γουέστ Χαμ για την απόκτηση του Μίτσι Μπατσουαγί της Μαρσέιγ πριν από το δημοψήφισμα ήταν 31 εκατομμύρια λίρες που ισούνταν με 40 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν τα «σφυριά» για να αποκτήσουν τον Βέλγο στράικερ ανέρχεται στα 34 εκατομμύρια και δεν αποκλείεται να αλλάξει μέχρις ότου επανέλθει η σταθερότητα της βρετανικής οικονομίας. Κι αν για την ώρα η εύρωστη οικονομική κατάσταση των αγγλικών (κυρίως) συλλόγων τους επιτρέπει να μειώσουν τις ζημίες, στον ορίζοντα εμφανίζονται κι άλλα ζητήματα, προεξάρχοντος εκείνου των εργασιακών σχέσεων μεταξύ των πολιτών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι και αυτά που ανησυχούν περισσότερο τους συλλόγους των μεγάλων κατηγοριών του αγγλικού και του σκωτσέζικου πρωταθλήματος, αλλά καθώς και ομάδες του ράγκμπι και του κρίκετ μεταξύ άλλων άθλημάτων.

tieoptikaΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΩΡΑ…

Την επόμενη σεζόν 5 δισ. λίρες θα γεμίσουν τα ταμεία του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά οι αναλυτές αναφέρουν πως ίσως στο μέλλον να αντιμετωπίσουν προβλήματα να προσελκύσουν παρόμοια ποσά με αυτά που πήραν από τις ευρωπαϊκές χώρες πουλώντας τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η μελλοντική νομοθεσία μπορεί να αλλάξει και κυρίως αν η Κομισιόν εκτιμήσει πως υπάρχει θέμα ανταγωνιστικότητας που αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ: «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ»

Ο Ρίτσαρντ Σκάνταμορ, πρόεδρος της Πρέμιερ Λιγκ, είχε τοποθετηθεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Οπως και οι σύλλογοι του συνεταιρισμού. Η Κάρεν Μπρέιντι, αντιπρόεδρος της Γουέστ Χαμ, είχε στείλει επιστολές σε όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία αναφέροντας πως «η αποκοπή μας από την Ευρώπη θα έχει καταστροφικές συνέπειες». Αυτό υποστηρίζουν και οι περισσότεροι αναλυτές και ειδικοί στο αθλητικό δίκαιο και εργασιακές σχέσεις. «Μπορεί να αλλάξει το οικοσύστημα της Πρέμιερ Λιγκ» τόνισε ο τραπεζίτης Κιθ Χάρις, εμπλεκόμενος στις πωλήσεις των Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι στους νυν ιδιοκτήτες της.

ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ: «ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ»

Η Πρέμιερ Λιγκ με ανακοίνωσή της μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υποστήριξε πως το πιο δημοφιλές πρωτάθλημα στον κόσμο δεν θα απολέσει την ελκυστικότητά του προς το καταναλωτικό κοινό αλλά ούτε και το γόητρό του ως η καλύτερη ποδοσφαιρική λίγκα. «Με δεδομένη την ασταθή φύση του τι θα επακολουθήσει, δεν μπορούμε να υποθέτουμε τι θα συμβεί έως ότου υπάρξουν εξελίξεις. Σαφώς και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την κυβέρνηση και τις αρχές» ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπός της.

ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμη και πάνω από το οικονομικό, που παρουσιάζεται είναι η πιθανή αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των πολιτών χωρών της ΕΕ. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια συμφωνία επ’ αυτού στα επόμενα δύο χρόνια, δεν θα επιτρέπεται όπως τώρα η ελεύθερη μετακίνηση ποδοσφαιριστών και αυτοί θα χρειάζονται άδεια εργασίας για να αγωνιστούν στους βρετανικούς συλλόγους.

Τα κριτήρια του Home Office για να επιτρέψει την απόκτηση ενός μη κοινοτικού παίκτη είναι τα εξής: 1) συμμετοχή στο 30% επί του συνόλου των παιχνιδιών της τελευταίας διετίας μιας εθνικής ομάδας που βρίσκεται από 1η-10η στην κατάταξη της FIFA. 2) Συμμετοχή στο 45% επί του συνόλου των παιχνιδιών της τελευταίας διετίας μιας εθνικής ομάδας που βρίσκεται από 11η-20ή στην κατάταξη της FIFA. 3) Συμμετοχή στο 60% επί του συνόλου των παιχνιδιών της τελευταίας διετίας μιας εθνικής ομάδας που βρίσκεται από 21η-30ή στην κατάταξη της FIFA. 4) συμμετοχή στο 75% επί του συνόλου των παιχνιδιών της τελευταίας διετίας μιας εθνικής ομάδας που βρίσκεται από 31η-50ή στην κατάταξη της FIFA. Υπάρχει βέβαια και το «παραθυράκι» του εξαιρετικού ταλέντου όπου μπορεί να «ανάψει» το πράσινο φως σε μια μεταγραφή νεαρού ποδοσφαιριστή.

Ωστόσο, αν για παράδειγμα ίσχυε αυτός ο κανονισμός από την περασμένη σεζόν παίκτες όπως οι Εν Γκολό Καντέ (Λέστερ), Ντιμιτρί Παγέ (Γουέστ Χαμ) και Αντονί Μαρσιάλ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν άδεια εργασίας. Να αναφέρουμε πως μονάχα την περασμένη σεζόν υπήρχαν 432 Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές στην Πρέμιερ Λιγκ και πάνω από 100 δεν θα κάλυπταν τα κριτήρια του Home Office. Μια περσινή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως 332 ποδοσφαιριστές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα μπορούσαν να εξασκήσουν το επάγγελμά τους στις τρεις μεγάλες κατηγορίες του βρετανικού ποδοσφαίρου (Πρέμιερ Λιγκ, Τσάμπιονσιπ και Πρέμιερ Λιγκ Σκωτίας). Αυτό το πρόβλημα θα έχει αντίκτυπο και στις λίγκες του ράγκμπι και του κρίκετ αλλά και άλλων επαγγελματικών πρωταθλημάτων.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας έχει κατά νου πως όσο προχωράει η διαδικασία αποκοπής από την ΕΕ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το Home Office, να αναζητήσει αλλαγές στα κριτήρια της άδειας εργασίας προκειμένου το αγγλικό ποδόσφαιρο να συνεχίσει να προσελκύει μεγάλα ονόματα. Να αναφέρουμε πως έως τώρα δεν υπήρχε περιορισμός στην παρουσία ξένων παικτών στα ρόστερ των ομάδων και το μοναδικό φίλτρο ήταν η άδεια εργασίας.

ΠΙΘΑΝΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ

Οι μεγάλες αγγλικές ομάδες εδώ και χρόνια είχαν γίνει… εξπέρ στην προσέλκυση νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών (κάτω των 18 ετών) από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάσει της ελευθερίας που δίνει η FIFA στη μετακίνηση παικτών εντός της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Καθώς, δε, η βρετανική νομοθεσία το επέτρεπε, μπορούσαν να τους προσφέρουν πολυετή συμβόλαια και με καλύτερες απολαβές. Ετσι, η Αρσεναλ κατάφερε και πήρε τους Σεσκ Φάμπρεγας, Εκτορ Μπεγερίν από την Μπαρτσελόνα και εκείνοι έπαιξαν πρώτα στην ακαδημία της και έπειτα στην πρώτη ομάδα. Αυτήν την τακτική ακολούθησαν για χρόνια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Ρονάλντο, Πικέ, Πογκμπά) και η Τσέλσι.

Με αλλαγή στη νομοθεσία για την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων από την ΕΕ, αυτό θα σταματούσε μια και δεν θα μπορούσαν να πάρουν άδεια εργασίας (βάσει των νυν κανονισμών του Home Office) και θα μείωνε την πηγή απ’ όπου θα μπορούσαν να τροφοδοτηθούν οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες των μεγαλύτερων αγγλικών συλλόγων. «Η έξοδος, όμως, μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε άλλες πηγές. Οι κανονισμοί της ΕΕ δυσχεραίνουν τις συνθήκες απόκτησης παικτών από την Ασία και την Αφρική, οπότε σε αυτές τις ηπείρους μπορούμε να στραφούμε και πάλι» υποστήριξε ο Μπράιαν Μόντιθ, εκ μέρους της καμπάνιας του Brexit.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Και το μεταγραφικό παζάρι αναμένεται να επηρεαστεί από τις εξελίξεις. Με τα τωρινά (αλλά καθόλου σταθερά, άλλωστε βρισκόμαστε σε terra incognita) δεδομένα θα αυξηθούν οι τιμές στις μεταγραφές. Οχι μόνο εξαιτίας της πτώσης της οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας και της ισοτιμίας της στερλίνας με το ευρώ, αλλά και λόγω της ζήτησης. Εφόσον μπουν σε ισχύ για τους παίκτες από την ΕΕ οι κανόνες του Home Office, οι επιλογές των συλλόγων και κυρίως εκείνων της Πρέμιερ Λιγκ θα είναι περιορισμένες. Θα μπορούν να αποκτήσουν εδραιωμένους διεθνείς ποδοσφαιριστές γιατί εκείνοι θα μπορούν να πάρουν πιο εύκολα άδεια εργασίας.

Αυτό είναι ισχυρό χαρτί στα χέρια των διαπραγματευτών τους. Δηλαδή η πωλήτρια ομάδα θα μπορεί να παίξει με την ανάγκη του εκάστοτε συλλόγου που της ζητά έναν παίκτη γνωρίζοντας πως μπορεί να είναι… μονόδρομος για την αγοράστρια. Πρόσφατα μια ανάλυση του goal.com απέδειξε πως η μεταγραφή του Πολ Πογκμπά μπορεί να κοστίσει 30 εκατομμύρια λίρες περισσότερα από όσο θα μπορούσε να δώσει π.χ. η Ρεάλ Μαδρίτης.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Για τους υποστηρικτές του Brexit η αποχώρηση από την ΕΕ (χωρίς να είναι ξεκάθαρη η ρότα που θα πάρουν οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με αυτήν) παρουσιάζει μια ευκαιρία: τη χρήση περισσότερων Βρετανών ποδοσφαιριστών. Για χρόνια υπήρχε αντίδραση από το κοινό και τις ποδοσφαιρικές αρχές στην Αγγλία επειδή οι ομάδες δεν χρησιμοποιούν Αγγλους, Ουαλούς, Βορειοϊρλανδούς, Ουαλούς και Σκωτσέζους παίκτες και εμπιστεύονται ξένους ποδοσφαιριστές. Και αυτό ίσχυε όχι μόνο στις πρώτες ομάδες αλλά και στις ακαδημίες. Μάλιστα, υπάρχουν 70 παιδιά κάτω των 18 που, αν δεν αλλάξει η νομοθεσία για την εξασφάλιση άδειας, μπορεί να βρεθούν εκτός χώρας. «Οι ευκαιρίες που μπορούν να πάρουν οι Αγγλοι παίκτες σίγουρα θα ωφελήσουν την εθνική ομάδα» ανέφεραν υπεύθυνοι της καμπάνιας «Leave».

UEFA: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

Μια από τις ανησυχίες των ποδοσφαιρόφιλων στην Αγγλία είχε να κάνει με το αν η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα επέφερε κυρώσεις στην εθνική ομάδα της χώρας ή στους συλλόγους όσον αφορά την παρουσία τους στις διοργανώσεις της UEFA. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία υπάρχουν χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου τα «τρία λιοντάρια» θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε προκριματικά και τελικές φάσεις EURO καθώς και οι ομάδες να αγωνίζονται σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ