aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαBUNDESLIGAΣημαντικές διεθνείς εξελίξεις στο ποδόσφαιρο υπό το βάρος του κορωνοϊού

Σημαντικές διεθνείς εξελίξεις στο ποδόσφαιρο υπό το βάρος του κορωνοϊού

Ο Καρλς Χάιντς Ρουμενίγκε, θρύλος της Μπάγερν Μονάχου και της εθνικής Γερμανίας, συμφώνησε απόλυτα με τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος δήλωσε πως οι ομάδες και οι λίγκες πρέπει να βρουν τον τρόπο να ολοκληρωθούν τα φετινά πρωταθλήματα  ακόμη και χωρίς θεατές στα γήπεδα.

Φυσικά, ο Ρουμενίγκε ξεκαθάρισε ότι πάνω από όλα είναι η υγεία αλλά τόνισε μεταξύ άλλων πως μπορούν να τελειώσουν φυσιολογικά τα πρωταθλήματα αλλά και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

«Σίγουρα προτεραιότητα αποτελεί η υγεία όλων μας, αλλά συμφωνώ πως μπορούμε να ολοκληρώσουμε τα πρωταθλήματα και τα κύπελλα σε κάθε χώρα. Ίσως πρέπει να το κάνουμε χωρίς την παρουσία θεατών, αλλά το σημαντικότερο είναι να διεξαχθούν τα παιχνίδια και να ολοκληρωθεί η σεζόν», δήλωσε σχετικά ο παράγοντας που κινεί τα νήματα στην πρωταθλήτρια Γερμανίας.

ΓΑΛΛΙΑ

Η διοργανώτρια αρχή των δύο πρώτων επαγγελματικών κατηγοριών του γαλλικού ποδοσφαίρου, Ligue de Football Professionnel (LFP), ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επαναρχίσει η δράση στις 17 Ιουνίου, περιμένοντας ωστόσο οριστική απόφαση για το αν οι αγώνες θα γίνονται με θεατές ή κεκλεισμένων των θυρών. Η πανδημία του κορωνοϊού «χτύπησε» τις Ligue 1 και Ligue 2 στις 13 Μαρτίου, με όλες τις αθλητικές δραστηριότητες στη χώρα να αναστέλλονται.

Η LFP εξέδωσε χθες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την επανέναρξη των πρωταθλημάτων της Ligue 1 και Ligue 2. Οι αγώνες θα αρχίσουν και πάλι στις 17 Ιουνίου, ώστε η σεζόν 2019/20 να ολοκληρωθεί ως τις 25 Ιουλίου και η επόμενη σεζόν, 2020/21, να ξεκινήσει στις 22 και 23 Αυγούστου».

Στο μεταξύ, κεντρικό μέλος των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Ligue 1 και των προέδρων των συλλόγων, ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί -πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν και «ισχυρός άνδρας» του ομίλου BeIN Media Group- εξέφρασε την άποψη πως απαιτείται ενότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Πρέπει να μάθουμε από αυτήν την κρίση, μαζί, έτσι ώστε να βγούμε ισχυρότεροι για το μέλλον του ποδοσφαίρου στη Γαλλία», δήλωσε με νόημα ο Αλ Κελαϊφί στο “ RMC Sport”, αναφερόμενος στην αναβολή των διοργανώσεων και πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι και να σταματήσουμε τις εγωιστικές συμπεριφορές. Εάν υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να συνεργαστούμε, είναι τώρα».

Όσον αφορά στα πρωταθλήματα, ο επικεφαλής των μόνιμων πρωταθλητών Γαλλίας, σχολίασε: «Πάντα έλεγα ότι έπρεπε να εμείνουμε σε μια αρχή. Να ολοκληρώσουμε τις διοργανώσεις, με βάση τη δημόσια υγεία, αλλά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της UEFA. Θα το αντιμετωπίσουμε, αλλά τίποτα δεν θα είναι απλό. Θα χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί μια ισορροπία».

ΕΛΛΑΔΑ

Τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα (στις περιπτώσεις φυσικά όπου οι αρμόδιες διοργανώτριες αρχές θα αποφασίσουν τη συνέχισή τους) θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν στα τέλη Μαΐου ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου. Αυτό υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ-1, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα υπάρξει κάποια δυσμενής εξέλιξη στην εξάπλωση του κορωνοϊού, που θα πάει πίσω όλο τον σχεδιασμό. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, «αν όλα πάνε καλά, τα σχέδιά μας είναι αρχές Μαΐου να ανοίξουν οι εγκαταστάσεις για αυτούς που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μέσα Μαΐου να ανοίξουν όλα τα γήπεδα για να ξεκινήσουν οι προπονήσεις των ποδοσφαιριστών και όσων αθλητών συνεχιστούν τα πρωταθλήματά τους. Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, εφόσον το αποφασίσουν οι αντιστοιχίες ομοσπονδίες».

ΚΙΝΑ

Η πανδημία του κορωνοϊού βαίνει σε φάση ύφεσης και τις επόμενες εβδομάδες, πολλές Κυβερνήσεις -ειδικά στην Ευρώπη- αναμένεται να ανακοινώσουν σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως συμβαίνει ήδη, στην Αυστρία και στη Δανία. Κάτι ανάλογο παρατηρείται και την Κίνα, απ’ όπου ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε στην υφήλιο και ειδικότερα στην πόλη Ουχάν, που θεωρείται η «γενέτειρα» της πανδημίας. Απόδειξη της ύφεσης, αποτελεί το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές της τοπικής ομάδας, Ουχάν Ζαλ, επέστρεψαν στην βάση του, μετά από τρίμηνη ταλαιπωρία και διαμονή στη Μάλαγα, στην Φρανκφούρτη και στην Σενζέν, όπου παρέμειναν σε υποχρεωτική καραντίνα. Η επιστροφή της Ουχάν Ζαλ στην κινεζική πόλη, που έγινε γνωστή παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, αποτελεί επιβεβαίωση πως η ο ιός εξασθενεί στην αχανή χώρα.

ΒΕΛΓΙΟ

Η Γενική Συνέλευση των βελγικών επαγγελματικών συλλόγων (Pro League), η οποία επρόκειτο την Παρασκευή (24/4) να εγκρίνει το οριστικό τέλος της τρέχουσας σεζόν, λόγω της πανδημίας Covid-19, αναβλήθηκε για την επόμενη Δευτέρα (27/4). Αυτό συνέβη, επειδή την προσεχή Παρασκευή, αναμένονται οι αποφάσεις της Κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα γνωμοδοτήσει σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής μαζικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών.

ΙΤΑΛΙΑ

Ψυχρολουσία δια στόματος του Υπουργού Αθλητισμού Βιτσέντζο Σπανταφόρα δοκίμασαν στην Ιταλία, όσοι ήλπιζαν ότι το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Θα γίνει μια συνάντηση την Τετάρτη στην οποία η ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIGC) θα μου παρουσιάσει το πρωτόκολλο, κυρίως για τις προπονήσεις. Εγώ δεν ξεκινάω το πρωτάθλημα ή την προπόνηση στις 4 Μαΐου, εάν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν», είπε ο Σπανταφόρα  στην Tg2 Post. «Αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο και δεν είναι μόνο η Serie A», πρόσθεσε.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι γερμανικοί σύλλογοι ελπίζουν ότι η επιστροφή στη δράση δεν θα αργήσει να έρθει, έστω κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει αγώνες σε άδεια γήπεδα, μετά τους ισχυρισμούς του Υπουργού υγείας της χώρας και τους περιφερειακούς ηγέτες ότι το πρωτάθλημα θα μπορούσε να επαναρχίσει στις 9 Μαΐου. Η Bundesliga έχει διακοπεί από τα μέσα Μαρτίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ηγέτες των περιφερειών της Βαυαρίας και της νότιας Ρηνανίας/Βεστφαλίας, είπαν χθες ότι οποιαδήποτε επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων θα πρέπει να γίνει κεκλεισμένων των θυρών κι ότι δεν μπορεί να υπάρξει δράση νωρίτερα από τις 9 Μαΐου. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γερμανίας θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη (23/04), προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις και μία πιθανή ημερομηνία επανέναρξης.

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Όπως συμβαίνει και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι μισθοί των παικτών και των προπονητών που εργάζονται στην Κίνα, θα μπορούσαν να μειωθούν, προκειμένου να ανταποκριθούν στην κρίση που συνδέεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Η Κινεζική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (CFA) πρότεινε στους συλλόγους να μειώσουν τις αμοιβές τους κατά 30% και περιμένει μια απάντηση από τους συλλόγους της Σούπερ Λιγκ (CSL) και των δύο μικρότερων κατηγοριών, όπως αναφέρει η «People`s Daily», το επίσημο όργανο Τύπου της κεντρικής επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. «Μόλις συλλεχθούν και εξεταστούν όλες οι απόψεις, η Ομοσπονδία θα επικοινωνήσει με τη FIFA και τους άλλους αρμόδιους φορείς», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, προσθέτοντας πως αυτή η απόφαση δεν αφορά στους νέους και στους χαμηλόμισθους.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Νότιας Κορέας μπορούν να ξεκινήσουν φιλικές αναμετρήσεις χωρίς θεατές από σήμερα , όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία της Νότιας Κορέας, ενώ δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία για την έναρξη της σεζόν, η οποία καθυστέρησε δύο μήνες λόγω της επιδημίας Covid-19. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι θα επιτρέψει την διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές, ενώ χθες η ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι μπορούν να ξεκινήσουν τα φιλικά, χωρίς φιλάθλους και με τη δημοσιογραφική περιορισμένη.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Το Ισπανικό Ανώτερο Αθλητικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι η διοργανώτρια Αρχή του ισπανικού πρωταθλήματος και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, έχουν συμφωνήσει, σχετικά με τους όρους για την επιστροφή στις προπονήσεις, που έχουν σταματήσει, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Το Ανώτερο Αθλητικό Συμβούλιο (CSD), η LaLiga και η RFEF έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την επιστροφή στις προπονήσεις», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, με την σημείωση πως η όποια απόφαση, εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Ο Αργεντινός Εζεκιήλ Λαβέτσι, πρόσθεσε το όνομα του, στους διάσημους αστέρες του ποδοσφαίρου, οι οποίοι βοηθούν όσους έχουν ανάγκη, μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο 34χρονος Αργεντινός, ο οποίος αποχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο από την ενεργό δράση, αγωνιζόμενος στην Κίνα με την Χεμπέϊ, επέλεξε να συνδράμει τους κατοίκους της γενέτειρας του, Βίγια Γκομπερναδόρ Γκαλβές. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα της Αργεντινής «Ole», ο Λαβέτσι διέθεσε 70.000 ευρώ, προκειμένου να προμηθεύσει 7.500 τσάντες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στον Δήμο της πόλης, ο οποίος ανέλαβε και την διανομή τους στον τοπικό πληθυσμό.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Η Βαλένθια ανακοίνωσε μείωση μισθών για παίκτες και προπονητές, ενώ πολλά μέλη του προσωπικού θα μπορούσαν να λάβουν τον πλήρη μισθό τους, κατά την περίοδο που δεν γίνονται αγώνες, μετά από συμφωνία με τους ποδοσφαιριστές. Η ισπανική ομάδα δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις μειώσεις των αποδοχών.

AΡΣΕΝΑΛ

Οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της Άρσεναλ συμφώνησαν σε περικοπή του μισθού τους κατά 12,5%, λόγω της πανδημίας της COVID-19, όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος χθες. «Οι μειώσεις των συνολικών ετήσιων κερδών κατά 12,5% θα τεθούν σε ισχύ αυτόν τον μήνα, με τα απαραίτητα έγγραφα να ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Άρσεναλ, η οποία προσθέτει: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε καταλήξει σε εθελοντική συμφωνία με τους παίκτες της πρώτης ομάδας, τον προπονητή και το επιτελείο του για να βοηθήσουμε στην οικονομική υποστήριξη του συλλόγου σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή».

LASK ΛΙΝΖ

Η πρωτοπόρος της αυστριακής Bundesliga, LASK Λινζ, έγινε χθες η πρώτη ομάδα της χώρας που επέστρεψε στις προπονήσεις, μετά την υποχρεωτική παύση που είχε εφαρμοστεί σε κάθε αθλητική δραστηριότητα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η προπόνηση βρήκε τους παίκτες χωρισμένους σε μικρές ομάδες των έξι ποδοσφαιριστών, τηρώντας την απαραίτητη απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ τους. Η αυστριακή Bundesliga αναμένεται να επιστρέψει στη δράση στα μέσα Μαΐου, αν και όλες οι αναμετρήσεις θα πρέπει να διεξάγονται χωρίς φιλάθλους.

ΛΟΚΕΡΕΝ

Ενώπιον της διακοπής της λειτουργίας της βρίσκεται η Λόκερεν, όπως αποκάλυψε ο ιδιοκτήτης της, Λουί Ντε Βράις, ο οποίος γνωστοποίησε ότι δεν βρέθηκε ο επενδυτής που θα απέτρεπε την πτώχευση. Τα χρέη της ομάδας υπολογίζονται από τα βελγικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε 5 εκατομμύρια ευρώ (5,43 εκατομμύρια δολάρια). Η Λόκερεν, η οποία είχε φτάσει μέχρι τους προημιτελικούς του Κυπέλλου UEFA το 1981, είχε χάσει την επαγγελματική άδειά της, ενώ αγωνιζόταν στη Β΄ κατηγορία της χώρας. Οι τελευταίοι τίτλοι της ομάδας είχαν έρθει στο Κύπελλο Βελγίου το 2012 και το 2014, ενώ τον προσεχή Ιούνιο ο σύλλογος θα γιόρταζε την 50η της επέτειο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ