aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαPREMIER LEAGUEΣάουθγκεϊτ: «Αν ένας παίκτης της Premier έκανε coming out θα είχε μεγάλο αντίκτυπο σε ανθρώπους...

Σάουθγκεϊτ: «Αν ένας παίκτης της Premier έκανε coming out θα είχε μεγάλο αντίκτυπο σε ανθρώπους που δεν τολμούν»

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ζητά να σπάσει το ταμπού της ομοφυλοφιλίας στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Ο προπονητής των «Τριών Λιονταριών», Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, θα ήθελε να δει έναν παίκτη της κορυφαίας κατηγορίας ποδοσφαίρου της Αγγλίας, Premier League, να κάνει coming out.

Ακόμη και το 2022, η ομοφυλοφιλία στο ποδόσφαιρο, και στον αθλητισμό γενικότερα, παραμένει ένα θέμα ταμπού. Σε ένα περιβάλλον που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από προκαταλήψεις, άρνηση και κάποιου είδους… ομερτά, λίγοι επαγγελματίες αθλητές βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν ανοιχτά για την σεξουαλικότητά τους.

Πέρυσι ήταν ο μέσος Τζος Κάβαλο, ο οποίος έγινε ο πρώτος ενεργός παίκτης του πρωταθλήματος της Αυστραλίας που το έκανε. Τον Μάιο, ο Τζέικ Ντάνιελς, ένας νεαρός επιθετικός της Μπλάκπουλ, έκανε επίσης coming out στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Παραμένει μέχρι σήμερα ο πρώτος επαγγελματίας Βρετανός ποδοσφαιριστής που μίλησε δημόσια για την ομοφυλοφιλία του μετά τον Τζάστιν Φασάνου, το 1990. Ο τελευταίος είχε αυτοκτονήσει λίγα χρόνια μετά την «ομολογία» του.

«Θα είχε μεγάλο αντίκτυπο»
Αν και ομοφοβία εξακολουθεί να είναι μια «πληγή» στο ποδόσφαιρο σήμερα, όλο και περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές μιλούν ανοιχτά και ζητούν να σπάσει αυτό το ταμπού, όπως ο Σάουθγκεϊτ. Σε συνέντευξή του στην L’Equipe αυτό το Σάββατο (5/11), ο Άγγλος προπονητής εκμυστηρεύτηκε την «ελπίδα» του να δει έναν παίκτη της Premier League να μιλά ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του στο εγγύς μέλλον.

«Θα είχε μεγάλο αντίκτυπο σε άλλους ανθρώπους που δεν τολμούν να το κάνουν. Καταλαβαίνω γιατί οι παίκτες φοβούνται να εκτεθούν σε αυτό το θέμα, φοβούνται ότι οι θεατές θα τους επιτεθούν. Αλλά στην πραγματικότητα, δεν ξέρουμε αν αυτό θα συμβεί, γιατί η κατάσταση δεν έχει δημιουργηθεί στην πραγματικότητα. Και είδαμε πρόσφατα, με τον νεαρό παίκτη της Championship (Ντάνιελς) και τον νεαρό Αυστραλό (Κάβαλο), ότι το μήνυμά τους πυροδότησε γενική υποστήριξη», υπογράμμισε ο κόουτς της Εθνικής Αγγλίας.

Και συνέχισε: «Τα αποδυτήρια είναι πλέον πολύ πολυπολιτισμικά και συγκεντρώνουν διαφορετικές θρησκείες. Είναι πιο ανοιχτά από ποτέ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ