aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαBUNDESLIGAΠόσο κοστίζει το όνομα στις φανέλες των ομάδων;

Πόσο κοστίζει το όνομα στις φανέλες των ομάδων;

Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η διαφορά στην αξία που έχουν οι φανέλες των κορυφαίων ομάδων στην Ευρώπη, σχετικά με την χρήση ονόματος από τους χορηγούς. Η χορηγία, αναγραφή του ονόματος στο μπροστινό μέρος της φανέλας, αποτελεί πλέον ένα σημαντικό έσοδο για τις ομάδες και είναι αλληλένδετη με την εμπορική τους αξία.

Μετά την ανανέωση μεταξύ της Emirates και της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία ακολούθησε τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Rakuten, η κατάταξη των ευρωπαϊκών χορηγιών στα φανέλες άλλαξε, μιας και οι Μαδριλένοι του Φλορεντίνο Πέρεθ, πέταξαν από την κορυφή την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι μεγάλοι ιταλικοί σύλλογοι, όπως Γιουβέντους (11η), Μίλαν (12η) και Ιντερ (13η), παρόλο που μπορούν να υπολογίζουν σε χορηγούς πρώτου επιπέδου, βάζουν στα ταμεία τους ποσά μικρότερα από τις ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή και είναι εκτός της κατάταξης των δέκα πρώτων συλλόγων στην Ευρώπη.

Η Ρεάλ Μαδρίτης απολαμβάνει την σχετική κορυφή, αφού μετά την επέκταση της συνεργασίας της με την Emirates τον περασμένο χρόνο, υπολογίζει στα ταμεία της 70 εκατομμύρια ευρώ. Ξεπέρασε έτσι την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που έχοντας  υπογράψει από το 2014 με την Chevrolet, μπορεί να υπολογίζει σε 63 εκατ ευρώ. Το βάθρο ολοκληρώνει η παρουσία της Μπαρτσελόνα, αφού η υπογραφή με τους Ιάπωνες της Rakuten, της εξασφαλίζει 55 εκατ. ευρώ έσοδα.

Πάντως η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι η μοναδική που έχει χορηγία από την Emirates, μιας και στην πρώτη δεκάδα της λίστας, υπάρχουν άλλες δύο ομάδες με την ίδια εταιρεία στις φανέλες τους, η Αρσεναλ και Παρί Σ.Ζ. Σίγουρα η ένατη θέση της Παρί Σ.Ζ, οφείλεται κατά πολύ στην άφιξη του Νεϊμάρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο πρώτες ημέρες του ως παίκτης της γαλλικής ομάδας, ο σύλλογος πούλησε περισσότερες από 20.000 φανέλες με το όνομά του, εξασφαλίζοντας περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας (FA) αποφάσισε το καλοκαίρι να σπάσει τη συμφωνία της με τους Ladbrokes και να αρνηθεί κάθε συνεργασία χορηγίας με εταιρείες στοιχημάτων-τυχερών παιχνιδιών, ενώ επίσης, οι Αγγλοι αποφάσισαν την θέση χορηγίας και για άλλο χορηγό στο μανίκι της φανέλας.

Η συνολική αξία για τις δέκα κορυφαίες χορηγίες σε φανέλες συλλόγων φτάνει τα 426 εκατ. ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως χώρο στην πρώτη δεκάδα έχουν έξι ομάδες από την αγγλική Premier League. Να σημειωθεί πάντως ότι οι χορηγίες αυτές δεν σχετίζονται με την επιλογή τεχνικού σπόνσορα, όπου οι συμφωνίες αφορούν πολύ μεγαλύτερα ποσά. Για παράδειγμα, τον περασμένο χρόνο το γερμανικό περιοδικό Spiegel, αποκάλυψε ότι από τη συμφωνία της Ρεάλ με την Adidas, οι Μαδριλένοι θα βάλουν στα ταμεία τους πάνω από 1 δισ. ευρώ!

Η επιλογή των ομάδων που απολαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης, φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας και πρόκειται για τις πιο περιζήτητες. Σύμφωνα με μία τελευταία μελέτη στην Βραζιλία, μόλις τέσσερις ομάδες από την Ευρώπη, Ρεάλ Μαδρίτης (10η), Μπαρτσελόνα (12η), Παρί Σ.Ζ (13η) και Μπάγερν (15η) βρίσκονται στην λίστα με τις 20 ομάδες που πουλάνε τις περισσότερες φανέλες στην Βραζιλία.

Οι 10 πρώτες ομάδες της κατάταξης με τις πιο ακριβές χορηγίες-ονόματος στην Ευρώπη:

1. Ρεάλ Μαδρίτης Emirates 70 εκατ. ευρώ
2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Chevrolet 63 εκατ. ευρώ
3. Μπαρστελόνα Rakuten 55 εκατ. ευρώ
4. Τσέλσι Yokohama 48,8 εκατ. ευρώ
5. Άρσεναλ Emirates 36,6 εκατ ευρώ
6. Λίβερπουλ Standard Chartered 36,6 εκατ. ευρώ
7. Τότεναμ AIA 36,6 εκατ. ευρώ
8. Μπάγερν Deutsche TeleKom 30 εκατ. ευρώ
9. Παρί Σεν Ζερμέν Emirates 25 εκατ. ευρώ
10. Μάντστεστερ Σίτι Etihad 24,4 εκατ. ευρώ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ