aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Πίσω από την κουίντα

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (pancon@phileleftheros.com)

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744333

Πίσω από μια επιτυχημένη ομάδα, πάντα υπάρχουν άνθρωποι που η μοίρα, τους έχει συνεχώς στο παρασκήνιο. Πρόκειται για την άλλη ομάδα ανθρώπων, πέραν από τη… βιτρίνα, τους ποδοσφαιριστές και προπονητές, της οποία η βοήθεια είναι όχι απλώς χρήσιμη αλλά πολύτιμη έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Αναφέρομαι στο προσωπικό του προπονητικού κέντρου που είναι πίσω από την κουίντα έχοντας ευθύνη να λειτουργούν τα πάντα στην εντέλεια έτσι ώστε οι ποδοσφαιριστές να δουλεύουν απρόσκοπτα και να ετοιμάζονται για τους αγώνες τους χωρίς περαιτέρω έγνοιες.

Τί προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν που να κάνει τη δουλειά αυτών των ανθρώπων τόσο αναγκαία; Αυτή την απάντηση τη δίνει η πρόσφατη απόφαση της Μάντσεστερ Σίτι να προχωρήσει στην απόλυση του ανθρώπου που όφειλε να διασφαλίζει, πως τα πάντα στο προπονητικό της κέντρο θα λειτουργούσαν ομαλά. Σύμφωνα με τα αγγλικά ταμπλόιντ, δεν υπήρχε πάντα ζεστό νερό, αντίθετα υπήρχαν φθορές στις πόρτες, αλλά και μικρές επισκευές που έπρεπε να γίνουν και ο υπεύθυνος για αυτή τη δουλειά αργούσε να ενημερώσει συνεργείο για επιδιορθώσεις. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες προκαλούσαν εκνευρισμό στους ποδοσφαιριστές ή στην καλύτερη περίπτωση δυσφορία. Μοιραία χαλούσε τη διάθεση τους με αποτέλεσμα ο Πεπ Γκουαρδιόλα να ζητήσει την απόλυσή του.

Λεπτομέρειες θα πει κάποιος. Μπορεί. Αλλά σε οργανισμούς που η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να παίξει ρόλο τις μετράνε. Ειδικά όταν οι αγωνιστικές διαφορές είναι μικρές, αυτό που ενισχύει μια αθλητική ομάδα ίσως να βρίσκεται ακριβώς στη λεπτομέρεια. Δεν ξέρω πόσο γραφικά φαίνονται όλα αυτά αλλά όταν άνθρωποι που εργάζονται στο ψηλότερο επίπεδο τα λαμβάνουν υπόψη, τότε φρόνιμο θα είναι να τα λάβουμε και εμείς. Όπως για παράδειγμα ο μάνατζερ της Λίβερπουλ Γιούργκεν Κλοπ που παρουσίασε και τους 80 εργαζομένους στο προπονητικό κέντρο Μέλγουντ στους ποδοσφαιριστές του έτσι ώστε να μάθουν ποιοι είναι και να δημιουργήσει καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους. Άλλωστε στην ίδια ομάδα ανήκουν και κάθε επιτυχία αντανακλά σε όλους. Υπάρχει εξάρτηση από τη φροντίδα του προσωπικού για βελτίωση των συνθηκών των ποδοσφαιριστών. Το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν φαίνεται και από την ενέργεια του κ. Κλοπ να τους πάρει σε εστιατόριο πληρώνοντας ο ίδιος τα έξοδα. Κάτι θα ξέρει…

Ένα άλλο παράδειγμα που δείχνει πόσο αντιλαμβάνονται τη συνεισφορά του προσωπικού σε μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι η απαίτηση που είχε ο Άλεξ Φέργκιουσον από τους ποδοσφαιριστές του να σέβονται τις καθαρίστριες που εργάζονταν στο Κάρινγκτον. Ισχυριζόταν πως εάν ένας παίκτης μπαίνει σε βρώμικα αποδυτήρια, χάνει τη συγκέντρωση του και δεν δίνει το 100% στις προπονήσεις με συνέπεια να μην είναι έτοιμος ούτε στους αγώνες. Η φροντίδα των ποδοσφαιριστών και η ενίσχυση της πεποίθησης για επίτευξη των στόχων έχει αφετηρία τους ανθρώπους που θα βρίσκονται πάντα πίσω από το παραβάν. Και ας μην τους ξέρει κανένας και ας παίρνουν τα εύσημα οι ποδοσφαιριστές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ