aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Όλα τα μωρά του Πεπ

Στις 21 Νοεμβρίου η Μάντσεστερ Σίτι αντιμετώπισε τη Φέγενορντ, σε ένα παιχνίδι μετά το οποίο η ομάδα του Ισπανού τεχνικού εξασφάλισε την πρώτη θέση στον όμιλό της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εκείνο το βράδυ, ο Γκουαρδιόλα έδωσε χρόνο συμμετοχής σε δύο από τα πιο αξιόλογα ταλεντάκια των ακαδημιών των «Πολιτών»: στον 17χρονο Φιλ Φόντεν (MVP της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17) και στον 18χρονο Ισπανό Μπραχίμ Ντίαθ, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά είχε νωρίτερα αγωνιστεί για λίγο σε παιχνίδι του Λιγκ Καπ.

«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο τμήμα των ακαδημιών. Απόψε θα πρέπει να νιώθουν όλοι ιδιαίτερα υπερήφανοι. Παίκτες 17 και χρόνων και παίζουν ήδη στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η συμμετοχή τους είναι αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται από τους προπονητές και τους υπεύθυνους σκάουτινγκ» είπε ο Γκουαρδιόλα, ο οποίος φυσικά προτίμησε να μην… αυτοαποθεωθεί αναδεικνύοντας και τη δική του συμβολή στην ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών.

Ο Φόντεν ήταν ο 31ος παίκτης από ακαδημίες ομάδας στον οποίο έδωσε χρόνο συμμετοχής με τους μεγάλους ο Ισπανός τεχνικός. Διόλου ευκαταφρόνητος ο αριθμός που αποδεικνύει ξεκάθαρα μια ακόμα σημαντική προσφορά του Γκουαρδιόλα στο ποδόσφαιρο.

Εκτός των Φόντεν και Ντίαθ, το διάστημα που βρίσκεται στη Μάντσεστερ Σίτι, ο Ισπανός προώθησε στην πρώτη ομάδα ακόμα έναν παίκτη από τις ακαδημίες: τον Πάμπλο Μαφέο, την περσινή σεζόν. Ο παίκτης αγωνίστηκε στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Στεάουα Βουκουρεστίου.

Οι τρεις τους ήρθαν να προστεθούν στη λίστα των… μωρών του Πεπ! Συνολικά 22 παίκτες από τη «Μασία» έκαναν το ντεμπούτο τους με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα επί των ημερών του Γκουαρδιόλα,  άλλοι έξι πιτσιρικάδες κατά τη θητεία του στη Μπάγερν!

Από το 2008 μέχρι το 2012 που κάθισε στον πάγκο των Καταλανών, έδωσε την ευκαιρία σε πολλά παιδιά από τις ακαδημίες να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα. Προφανώς και δεν κατάφεραν όλοι να δικαιώσουν τις προσδοκίες του προπονητή τους ή να καθιερωθούν: ο Μπουσκέτς, ο Σέρζι Ρομπέρτο, ο Ραφίνια και ο Ντεουλοφέου είναι τέσσερις από αυτούς που τα κατάφεραν.

Τη σεζόν 2008-09, ο Γκουαρδιόλα «ανέβασε» στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα τον Μπουσκέτς, αλλά και τον Τιάγκο Αλκάνταρα, τον οποίο είχε μετά παίκτη και στη Μπάγερν. Ευκαιρία πήρε εκείνη τη χρονιά και ο Αλμπέρτο Μποτία!

Την επόμενη περίοδο ήταν η σειρά του Μαρκ Μπαρτρα να ξεχωρίσει. Στην ίδια… φουρνιά ήταν, επίσης, οι Τζόναθαν Ντος Σάντος, αλλά και ο Τζόναθαν Σοριάνο.

Την σεζόν 2010-11, έξια παίκτες από την ακαδημία έζησαν το δικό τους όνειρο. Οι Ρομέου, Σέρζι Γκόμεθ και Μίνιο έπαιξαν κόντρα στη Σεβίλλη στο Σούπερ Καπ Ισπανίας. Ακολούθησαν στο παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Ρεάλ οι Νολίτο, Μοντόγια και Σέρζι Ρομπέρτο.

Στην τελευταία σεζόν του στο «Καμπ Νου», ο Γκουαρδιόλα συνέβαλε στην ανάδειξη δύο παικτών, οι οποίοι φορούν μέχρι σήμερα τη φανέλα των «μπλαουγκράνα»: του Ραφίνια και του Ντεουλοφέου. Ο Κουένκα, ο Τέγιο και ο Ριβερόλα ήταν άλλοι τρεις ποδοσφαιριστές που έπαιξαν με τους μεγάλους.

Ο Γκουαρδιόλα άφησε το… στίγμα του και στη Μπάγερν, παρά το γεγονός ότι ουδείς από τους έξι παίκτες των ακαδημιών στους οποίους έδωσε ευκαιρία κατάφεραν να κάνουν κάτι καλό. Ο τερματοφύλακας Λούκας Ρέντερ αγωνίστηκε σε δύο παιχνίδια όταν οι Βαυαροί είχαν πια κατακτήσει μαθηματικά το πρωτάθλημα, αλλά σήμερα παίζει στη Μπράντφορντ, στην τρίτη κατηγορία της Αγγλίας.

Ο αριστεράς μπακ Ίλι Σαλάχι δεν έχει ομάδα στα 23 του, ο Τζούλιαν Γκριν μπορεί να έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αλλά η φετινή σεζόν τον βρήκε στην Γκρόιτερ Φιρτ της δεύτερης κατηγορίας.

Ο Τζιανλούκα Γκαουντίνο, γιος του μεγάλου Μαουρίτσιο Γκαουντίνο, έκανε ντεμπούτο στα 17 του, έπαιξε σε εννέα παιχνίδια της σεζόν 2014-15, αλλά δεν βγήκε. Πήγε στην Σεντ Γκάλεν και κατόπιν στην Κιέβο Βερόνα. Ο Σίναν Κουρτ και ο Μίλος Πάντοβιτς ήταν οι άλλοι δύο ποδοσφαιριστές στους οποίους έδωσε ευκαιρία ο Γκουαρδιόλα.

Υπάρχει και η ξεχωριστή περίπτωση του Πέδρο, ενός παίκτη τον οποίο ναι μεν δεν «ανέβασε» στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα ο Γκουαρδιόλα (το είχε κάνει νωρίτερα ο Φρανκ Ράικαρντ), αλλά θεωρείται… δικό του παιδί. Ο Ισπανός ήξερε τον Ισπανό επιθετικό από τη «Μασία» και με τον Γκουαρδιόλα προπονητή, ο Πέδρο… απογειώθηκε! Πέτυχε 58 γκολ σε τέσσερις σεζόν, σκοράροντας μάλιστα σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, σε ισπανικό Σούπερ Καπ και σε Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ