aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαLA LIGAΟι ακριβές πωλήσεις της Μπαρτσελόνα στην Πρέμιερ Λιγκ

Οι ακριβές πωλήσεις της Μπαρτσελόνα στην Πρέμιερ Λιγκ

Η Μπαρτσελόνα ανέκαθεν συνήθιζε να έχει αγοραπωλησίες με ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος. Οι «μπλαουγκράνα» έχουν ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν παίκτες όπως ο Φελίπε Κουτίνιο και ο Λουίς Σουάρες από τη Λίβερπουλ, ο Τιερί Ανρί και ο Σεσκ Φάμπρεγκας από την Άρσεναλ.

Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία η ισπανική ομάδα έχει αποκομίσει πολλά εκατομμύρια από πωλήσεις ποδοσφαιριστών της σε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και έχει «γεμίσει» τα ταμεία της με χρήματα που έδωσαν συνολικά 7 διαφορετικοί σύλλογοι. Ποιες είναι όμως οι ακριβότερες πωλήσεις της ομάδας της Βαρκελώνης σε αγγλικές ομάδες;

1. Αλέξις Σάντσες-42 εκατομμύρια ευρώ

Ο Χιλιανός μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε από την Ουντινέζε το 2011 και είχε μια γεμάτη τριετία στην Μπαρτσελόνα, όπου κατέκτησε ένα πρωτάθλημα κι ένα κύπελλο μεταξύ άλλων κι είχε καθοριστική συνεισφορά σε αυτά. Ωστόσο, η απόκτηση του Λουίς Σουάρες το καλοκαίρι του 2014 άλλαξε τα δεδομένα και οι «μπλαουγκράνα» επιδίωξαν την πώλησή του. Η Άρσεναλ μετά από υπόδειξη του Αρσέν Βενγκέρ έδωσε 42 εκατομμύρια ευρώ και τον έκανε δικό της. Στο Λονδίνο ο Σάντσες ήταν ο απόλυτος ηγέτης των κανονιέρηδων για 3,5 χρόνια περίπου και τους οδήγησε στην κατάκτηση 2 Κυπέλλων Αγγλίας. Τον Ιανουάριο του 2018 αποχώρησε για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς ήθελε να συνεργαστεί με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Όμως, δεν προσαρμόστηκε ποτέ στο Μάντσεστερ και πλέον αγωνίζεται στην Ίντερ. Συνολικά, κατέγραψε με την ομάδα του Λονδίνου 166 συμμετοχές με 80 γκολ και 45 ασίστ.

2. Σεσκ Φάμπρεγκας-33 εκατομμύρια ευρώ

Ο Καταλανός μέσος ήταν για χρόνια μέλος της περίφημης «Μασία», ωστόσο αγωνίστηκε για μια επταετία στην Άρσεναλ πριν πάρει την ευκαιρία του στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2011. Ο Φάμπρεγκας εκπλήρωσε έτσι το παιδικό του όνειρο, να αγωνιστεί στον καταλανικό σύλλογο. Στην Μπαρτσελόνα έμεινε μια τριετία, όπου είχε δυο καλές πρώτες σεζόν με σταθερή παρουσία στην ενδεκάδα και βοήθησε την ομάδα να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα. Όμως, η κακή τρίτη σεζόν που πραγματοποίησε σε ατομικό επίπεδο τον «ώθησε στην πόρτα της εξόδου» το 2014. Η Τσέλσι κατέβαλε το ποσό των 33 εκατομμυρίων ευρώ και τον πήρε στο Λονδίνο. Εκεί ο Φάμπρεγκας αγωνίστηκε με επιτυχία για 4,5 χρόνια και βοήθησε τους «μπλε» να κατακτήσουν το πρωτάθλημα δυο φορές, καταγράφοντας συνολικά 198 συμμετοχές με 22 γκολ και 57 ασίστ. Τον Ιανουάριο του 2019 πήρε μεταγραφή στη Μονακό.

3. Γιάγια Τουρέ-32 εκατομμύρια ευρώ

Ο Ιβοριανός μέσος αποκτήθηκε το 2007 από την Μπαρτσελόνα με την προοπτική να γίνει το βασικό «εξάρι» της ομάδας για πολλά χρόνια. Όμως η έλευση του Πεπ Γκουαρδιόλα το καλοκαίρι του 2008 και η προώθηση του Σέρχιο Μπουσκέτς από τη δεύτερη ομάδα άλλαξαν τα δεδομένα για τον παίκτη, που ήταν αναπληρωματικός στους «μπλαουγκράνα». Η πρόταση της Μάντσεστερ Σίτι για την απόκτησή του το καλοκαίρι του 2010, που έφτασε τα 32 εκατομμύρια ευρώ, ήταν «μάνα εξ ουρανού» για τον ποδοσφαιριστή. Στους «πολίτες», ο Τουρέ ήταν ένας από τους ηγέτες της ομάδας και μαζί με τον Αγκουέρο και με τον Νταβίντ Σίλβα οδήγησαν το σύλλογο στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων Αγγλίας. Η κακή συνεργασία με τον Γκουαρδιόλα συνεχίστηκε και στη Σίτι και το καλοκαίρι του 2018 ο Καταλανός εισηγήθηκε τη μη ανανέωση του συμβολαίου του παίκτη κι έτσι ο Ιβοριανός μετακόμισε ως ελεύθερος στον Ολυμπιακό. Συνολικά, ο Τουρέ κατέγραψε με την ομάδα του Μάντσεστερ 230 συμμετοχές με 59 γκολ και 35 ασίστ.

4. Γέρι Μίνα-30 εκατομμύρια ευρώ

Η πιο ιδιόμορφη πώληση της Μπαρτσελόνα εδώ και καιρό είναι ο Κολομβιανός κεντρικός αμυντικός. Ο παίκτης αποκτήθηκε από την Παλμέιρας τον Ιανουάριο του 2018 και πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε 6 ματς με τους Καταλανούς μέχρι το τέλος της σεζόν. Ωστόσο, η επιβλητική παρουσία του με την εθνική Κολομβίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Έβερτον. Τα «ζαχαρωτά» προσέφεραν στην ισπανική ομάδα το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ και απέκτησαν τον παίκτη. Στην Έβερτον ο Μίνα είναι βασικός και αναντικατάστατος και συνθέτει ένα αξιόπιστο δίδυμο με τον Μάικλ Κιν. Συνολικά, ο ποδοσφαιριστής έχει 50 συμμετοχές και 3 γκολ με την ομάδα του Λίβερπουλ.

5. Αντρέ Γκόμες-27,5 εκατομμύρια ευρώ

Άλλο ένα ομολογουμένως πολύ επιτυχημένο «deal» για τους «μπλαουγκράνα». Ο Πορτογάλος μέσος αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2016 από τη Βαλένθια και υπήρχαν πολλές προσδοκίες προς το πρόσωπό του. Ωστόσο, ο ποδοσφαιριστής δεν προσαρμόστηκε ποτέ στις απαιτήσεις της Μπαρτσελόνα και αποδοκιμάστηκε μάλιστα στο «Καμπ Νου» ουκ ολίγες φορές, λόγω της κακής του απόδοσης. Έτσι, το 2018 η Μπαρτσελόνα τον «έβγαλε στο σφυρί». Η Έβερτον προσφέρθηκε να του δώσει μια ευκαιρία και τον πήρε ως δανεικό με ένα ποσό της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μπήκε και οψιόν αγοράς ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Πορτογάλος βρήκε τον εαυτό του στο «Γκούντισον Παρκ» και καθιερώθηκε ως βασικός. Έτσι, η ομάδα του Λίβερπουλ κατέβαλε το ποσό της ρήτρας το καλοκαίρι του 2019 και απέκτησε τον παίκτη. Παρά τον φρικιαστικό τραυματισμό του στο γόνατο τον Νοέμβρη του 2019, ο Γκόμες έχει επιστρέψει δριμύτερος στους αγωνιστικούς χώρους. Συνολικά, έχει 51 συμμετοχές με 1 γκολ και 3 ασίστ με την Έβερτον.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ