aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαBUNDESLIGAΟι 10 άνθρωποι που «ελέγχουν» το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Οι 10 άνθρωποι που «ελέγχουν» το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Μπορεί να πηγαίνουμε στα γήπεδα για να θαυμάζουμε ποδοσφαιριστές να «ζωγραφίζουν» μέσα σε αυτά, ωστόσο αυτοί που ελέγχουν τον κόσμο του ποδοσφαίρου δεν φορούν σορτσάκια και παπούτσια με τάπες, αλλά ακριβά κουστούμια

Για τους φαν της μπάλας οι ποδοσφαιριστές είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του σπορ. Αυτούς παρακολουθούμε εκστασιασμένοι να πηγαίνουν πάνω κάτω στο γρασίδι κλωτσώντας την μπάλα, αυτούς θαυμάζουμε, αγαπάμε, μισούμε, κλπ. Είναι, όμως, αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στο άθλημα; Τώρα πια φυσικά και όχι. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει γίνει μία βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων, οπότε στις τάξεις του έχουν μπει άνθρωποι που μπορεί να μην ξέρουν να κλωτσούν την μπάλα αλλά είναι γνώστες των οικονομικών, των επιχειρήσεων, του μάρκετινγκ, των δημοσίων σχέσεων, της διοίκησης και πολλών άλλων πραγμάτων. Με λίγα λόγια, αυτοί που ελέγχουν τον κόσμο του ποδοσφαίρου δε φορούν σορτσάκια και παπούτσια με τάπες, αλλά ακριβά κουστούμια. Το βρετανικό έντυπο Football Daily δημοσίευσε μία λίστα με τους 10 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ποδοσφαιρική βιομηχανία. Το «S&B» σας την παρουσιάζει και προσπαθεί να επεξηγήσει το ρόλο του κάθε προσώπου στον ποδοσφαιρικό κόσμο.

1. Χόρχε Μέντες – Ατζέντης παικτών
Ούτε παίζει μπάλα, ούτε είναι μία τακτική ιδιοφυία, ούτε έχει αγοράσει κάποια ομάδα, ούτε ελέγχει κάποια ομοσπονδία. Ο Πορτογάλος Μέντες είναι απλά ο «βασιλιάς» των ποδοσφαιρικών ατζέντηδων και αυτό του προσφέρει τεράστια επιρροή. Βρίσκεται πίσω από μετεγγραφές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και έχει τη δύναμη να «ανεβάζει» και να «κατεβάζει» ομάδες, παίκτες και προπονητές. Έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο μέσω του οποίου οι παίκτες αλλάζουν εργοδότες και το χρήμα αλλάζει χέρια, με ένα μεγάλο ποσοστό να καταλήγει στις τσέπες του.

2. Ρίτσαρντ Σκάουντεμορ – Εκτελεστικός Διευθυντής της Πρέμιερ Λιγκ
Ο 57χρονος Βρετανός είναι από το 1999 στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Πρέμιερ Λιγκ, του ισχυρότερου και με τεράστια διαφορά πιο πλούσιου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στον κόσμο. Στα 17 χρόνια της θητείας του έχει καταφέρει να εκτινάξει το επίπεδο του αγγλικού πρωταθλήματος και να το κάνει ένα πραγματικό χρυσορυχείο. Είναι ο άνθρωπος που διαπραγματεύεται τα τηλεοπτικά συμβόλαια που φέρνουν δισεκατομμύρια λίρες στα ταμεία των αγγλικών ομάδων, με αποτέλεσμα αυτές να θεωρούνται οι οικονομικά δυνατότερες στον κόσμο.

3. Τζιάνι Ινφαντίνο – Πρόεδρος της ΦΙΦΑ
Ο 45χρονος Ιταλοελβετός ποδοσφαιρικός αξιωματούχος ανέλαβε πριν μερικούς μήνες την υψηλότερη θέση στο ποδόσφαιρο, αυτή του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Ο για πολλά χρόνια γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ εκμεταλλεύτηκε το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς στο εσωτερικό της ΦΙΦΑ, που έστειλε σπίτι του τον μόνιμο πρόεδρο, Σεπ Μπλάτερ
και έφραξε την πορεία του ομολόγου του στην ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί. Πάνω στην αναμπουμπούλα ο Ινφαντίνο ανέβηκε στον προεδρικό θώκο και πήρε τα κλειδιά του κυβερνώντος σώματος του αθλήματος.

4. Νασέρ Αλ Κελαιφί – Πρόεδρος της Qatar Sports Investments και της Παρί Σεν Ζερμέν
Το ότι είναι ο διοικητικός ηγέτης της Παρι Σεν Ζερμέν, ενός κλαμπ που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη και προσπαθεί να ανέβει στην παγκόσμια κορυφή σε όλους τους τομείς, θα μπορούσε από μόνο του να βάλει τον 42χρονο πρώην παίκτη του τένις και μπίζνεσμαν από το Κατάρ στη λίστα μας. Ωστόσο, ο Αλ Κελαιφί έχει τη χαρά να είναι πρόεδρος και της Qatar Sports Investments, της κρατικής επενδυτικής εταιρείας που έχει φτιάξει η βασιλική οικογένεια του αραβικού κρατιδίου, μέσω της οποίας κάνει τεράστιες επενδύσεις στον κόσμο του ποδοσφαίρου (π.χ. η χορηγία της Qatar Airways στην Μπαρτσελόνα).

5. Κάσπερ Ρόρστεντ – Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Adidas
6. Χέρμπερτ Χάινερ – Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Adidas
Στο μέσο της λίστας έχουμε δύο άτομα με τον ίδιο ακριβώς ρόλο. Μιλάμε για τον νέο και τον παλιό Διευθύνοντα Σύμβουλο της Adidas, της αθλητικής εταιρείας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η αλλαγή σκυτάλης στη γερμανική επιχείρηση έγινε πριν λίγες ημέρες, για αυτό και το Football Daily έβαλε τόσο τον Γερμανό Χάινερ όσο και τον Δανό Ρόρστεντ στη λίστα. Η Adidas δεν είναι απλά η αθλητική εταιρεία με τα περισσότερα έσοδα στην αθλητική βιομηχανία, αλλά επενδύει και τεράστια ποσά στο σπορ, όντας χορηγός των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, πάροχος αθλητικού υλικού πολύ μεγάλων κλαμπ (π.χ. Ρεάλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν, Γιουβέντους) και συνεργάτης σπουδαίων παικτών, όπως ο Λιονέλ Μέσι.

7. Καρλ – Χάινς Ρουμενίγκε – Εκτελεστικός Διευθυντής Μπάγερν Μονάχου – Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων
Ο Γερμανός πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου και νυν αξιωματούχος οφείλει την παρουσία του στη λίστα λόγω της διπλής του ιδιότητας. Από τη μία είναι επικεφαλής της διοίκησης της Μπάγερν Μονάχου, του γερμανικού γίγαντα που κυριαρχεί στο εγχώριο ποδόσφαιρο και ανήκει στην ελίτ της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, βρίσκεται στην κορυφή της διοίκησης της ECA, του συνεταιρισμού που έχουν φτιάξει οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης με στόχο να εξυπηρετεί και να υποστηρίζει τα δικαιώματά τους. Είναι αυτός που έχει κάνει τις περισσότερες αναφορές στη δημιουργία κλειστής Ευρωπαϊκής Λίγκας, μία απειλή που οδήγησε την ΟΥΕΦΑ στο να δεχθεί το αίτημα της ECA και να αλλάξει τον τρόπο εισόδου των ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ.

8. Μίνο Ραϊόλα – Ατζέντης παικτών
Ο έτερος σπουδαίος ποδοσφαιρικός ατζέντης. Όπως και ο Μέντες, έτσι και ο Ραϊόλα έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη και παίζει στα δάχτυλά του παίκτες και ομάδες. Βρίσκεται πίσω από την ακριβότερη μετεγγραφή στο χώρο του ποδοσφαίρου, που δεν είναι άλλη από την αγορά του Πολ Πογκμπά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 105 εκατ. ευρώ, ενώ έχει αρχίσει να καλοβλέπει την αγορά ενός κλαμπ, με φήμες να μιλούν για την Ρόμα.

9. Χαλντούν Αλ Μουμπάρακ – Πρόεδρος City Football Group
Άλλος ένας Άραβας επιχειρηματίας που με τις αποφάσεις του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Είναι επικεφαλής του City Football Group (CFG), της εταιρείας που έχει φτιάξει ο Σεΐχης του Αμπού Ντάμπι για να ελέγχει ποδοσφαιρικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. «Ναυαρχίδα» του (CFG) είναι φυσικά η Μάντσεστερ Σίτι, ένα κλαμπ που από το 2008 έχει «ρίξει» στο ποδόσφαιρο πάνω από 1 δισ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο του CFG, του οποίου ο Αλ Μουμπάρακ είναι επικεφαλής από τις πρώτες ημέρες ύπαρξής του, ανήκουν επίσης η Νιου Γιορκ Σίτι στις ΗΠΑ, η Μέλμπουρν Σίτι στην Αυστραλία και το 20% της Γιοκοχάμα Μαρίνος στην Ιαπωνία.

10. Φλορεντίνο Πέρεθ – Πρόεδρος Ρεάλ Μαδρίτης
Ο Ισπανός πολιτικός μηχανικός έχει δημιουργήσει μία τεράστια περιουσία μέσω της εμπλοκής του στον τομέα των κατασκευών. Ωστόσο, ο λόγος που είναι γνωστός σε όλο τον πλανήτη είναι η ενασχόλησή του με την «βασίλισσα» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Ρεάλ Μαδρίτης. Από το 2000 έως το 2006 και από το 2009 μέχρι σήμερα ελέγχει την πλουσιότερη και πιο επιτυχημένη ομάδα στον πλανήτη (δεν είναι ιδιοκτήτης αφού η Ρεάλ ανήκει στα μέλη της), με μεγάλο κομμάτι των σύγχρονων επιτυχιών του κλαμπ να πιστώνεται στη διοίκησή του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ