aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαPREMIER LEAGUEΟ παίκτης-φάντασμα που θα κόστιζε στη Λίβερπουλ 5.000.000 ευρώ!

Ο παίκτης-φάντασμα που θα κόστιζε στη Λίβερπουλ 5.000.000 ευρώ!

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

Υπάρχουν ιστορίες που όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες φορές κι αν τις διαβάσεις αδυνατείς να πιστέψεις ότι είναι πραγματικότητα. Θεωρείς ότι αποτελούν αποκύημα της φαντασίας ή καρπό ενός ευρηματικού σεναριογράφου. Περίοπτη θέση σε αυτή την κατηγορία έχει και εκείνη με τον Ντιντιέ Μπαπτίστ, ο οποίος έφτασε μια ανάσα από το να φορέσει τη φανέλα της Λίβερπουλ, ωστόσο εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι δεν ήταν παρά ένας χαρακτήρας μιας τηλεοπτικής σαπουνόπερας.

Νοέμβρης 1999. Η αγγλική εβδομαδιαία εφημερίδα «News of the World» μεταδίδει πρώτη ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο φέρελπις Γάλλος αριστερός οπισθοφύλακας Ντιντιέ Μπαπτίστ της Μονακό, διεθνής μάλιστα με τους «τρικολόρ» στην κατηγορία κάτω των 21 ετών, προβάρει τα χρώματα της Λίβερπουλ.

Η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών εν όψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου και απομένουν μονάχα οι υπογραφές για να οριστικοποιηθεί. Το αντίτιμο αυτής έχει οριστεί στα 5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3,5 εκατ. λίρες. Η πληροφορία ταξιδεύει με κινηματογραφική ταχύτητα σε κάθε σπιθαμή της ποδοσφαιρικής Αγγλίας. Συναγερμός σημαίνει στα δημοσιογραφικά γραφεία που είναι ανάστατα.

Συντάκτες και αρθρογράφοι από το Νησί επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα ταχύτητας, προκειμένου να προλάβουν να «αλιεύσουν» το αποκλειστικό. Πράγματι, η είδηση αναπαράγεται από τις κατά τα φαινόμενα έγκριτες εφημερίδες «The Times» και «The Guardian», με την ένδειξη «αποκλειστικό».

Ακόμα και το «Liverpool ClubCall», μια τηλεφωνική υπηρεσία του συλλόγου, η οποία χρέωνε 0,80 ευρώ, παρέχει πληροφορίες για τη σχεδόν κλεισμένη μεταγραφή. Ασφαλώς, συνιστά μια κίνηση-επένδυση για το μέλλον, στην οποία για την αίσια, όπως όλα έδειχναν έκβαση της υπόθεσης, σημαίνοντα έπαιξε ο τότε τεχνικός της Λίβερπουλ, Ζεράρ Ουγιέ.

Ωστόσο, μια μικρή λεπτομέρεια διέφευγε από τους εμπλεκομένους. Ποτέ στην ιστορία του αθλήματος δεν υπήρξε ποδοσφαιριστής με το όνομα Ντιντιέ Μπαπτίστ. Τουλάχιστον στην πραγματική ζωή, διότι υπήρξε ως χαρακτήρας μιας σαπουνόπερας, όπου τιτλοφορείτο ως «Dream Team» και προβαλλόταν στη Μεγάλη Βρετανία επί δέκα συναπτά έτη (1997-2007).

Η σειρά διηγούταν τις περιπέτειες της φανταστικής ομάδας Χάρτσεστερ Γιουνάιτεντ, που λίγο καιρό προτού ηχήσει σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση ενδιαφέρθηκε με βάση το σενάριο, για να εντάξει στο δυναμικό της το διεθνή αμυντικό. «Μείναμε έκπληκτοι όταν είδαμε αυτή την ιστορία στις εφημερίδες. Μπορούμε απλά να υποθέσουμε ότι κάποιος είδε τη σειρά και πίστεψε πως ήταν αλήθεια», εξομολογήθηκε ένας εκπρόσωπος της «Dream Team».

Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα ο πρωταγωνιστής αγωνίζεται στην ΑΣ MΟΝΑΚΟ ΠΡΟ και μοιάζει βέβαιο ότι θα μετακομίσει στη Χάρτσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 4.900.000 ευρώ, ρίχνοντας… πόρτα στην Άρσεναλ. Επιπρόσθετα, ο Μπαπτίστ επισημαίνει ότι είναι ενήμερος, αναφορικά με το ενδιαφέρον μιας μεγάλης ομάδας που έχει Γάλλο προπονητή. Μια περιγραφή που ταίριαζε τόσο στη Λίβερπουλ, όσο και στην Άρσεναλ.

Εντούτοις, όταν οι εργαζόμενοι στον Τύπο τον ρωτούν, αν πρόκειται για τη Λίβερπουλ του Ζεράρ Ουγιέ ή τους «κανονιέρηδες» του Αρσέν Βενγκέρ, για να αποσαφηνίσει το τοπίο, αποφεύγει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Αντί αυτού, χαμογελάει στην κάμερα με ένα βλέμμα, το οποίο αποπνέει μυστήριο. Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες και η «News of The World» απέκλεισε από την κούρσα για την απόκτηση του πρωταγωνιστή την Άρσεναλ. Με αυτό τον τρόπο, οι «κόκκινοι» έμειναν ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο στην προσπάθεια που κατέβαλαν για να τον αγοράσουν.

Οι πλακατζήδες φίλαθλοι των «κανονιέρηδων»

Η πρώτη σπίθα για το συμβάν θρυλείται ότι γεννήθηκε σε ένα φόρουμ υποστηρικτών της Άρσεναλ. Τον καιρό εκείνο η λονδρέζικη ομάδα είχε απλώσει τα δίχτυα της στην αγορά για να θωρακίσει την οπισθοφυλακή της. Τα μέλη του φόρουμ, τα οποία απλά διψούσαν για να κάνουν πλάκα, απέρριψαν τον πρωταγωνιστή και άνοιξαν το δρόμο στους «κόκκινους» του Μέρσεϊσαϊντ. Το δίχως άλλο, δεν μπορούσαν να διανοηθούν το τι θα επακολουθούσε.

Το «Hayters», ένα πρακτορείο ειδήσεων, από εκεί και πέρα έκανε τα «μαγικά» του, αφού ανακάλυψε το «θέμα» και στη συνέχεια το έδωσε στη «News of The World». Ο Μάικ Νταν, συντάκτης της τελευταίας, δεν ήθελε να μεταφέρει ένα «ξερό, στείρο» κείμενο και να το αντιγράψει αυτούσιο. Ως εκ τούτου, έλαβε μια γενναία απόφαση. Επέλεξε να διανθίσει το αρχικό και να το «κεντήσει» με δικές του προσωπικές «πινελιές» στον επίλογο.

Έτσι λοιπόν, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε ότι ο Ντιντιέ Μπαπτίστ θα αποτελέσει μια ιδανική προσθήκη για την άμυνα της Λίβερπουλ. Είναι πολύ καλός παίκτης και θα μαθαίνετε συχνά νέα του από τη ‘’News of The World’’».

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθούν, άνθρωποι από τον κύκλο της «Hayters» μάταια εξηγούσαν μεταγενέστερα ότι: «Θα διεξάγουμε επείγουσα έρευνα πάνω στο ζήτημα». Μάλιστα, λέγεται ότι ο Ζεράρ Ουγιέ… θαμπώθηκε από το βιογραφικό του παίκτη και σκέφτηκε να εισηγηθεί την απόκτησή του.

Ο περί ου ο λόγος κατέληξε στον… ευρωπαϊκό κολοσσό Χάρτσεστερ Γιουνάιτεντ. Δυστυχώς, η παραμονή του εξελίχθηκε σε εφιάλτη και οι διοικούντες φάνηκαν… αγνώμονες. Και αυτό, διότι ένα χρόνο μετά εκδιώχθηκε ατιμασμένος με την κατηγορία ότι έστησε έναν αγώνα. Σε τελική ανάλυση, όπως επιβεβαιώθηκε ένα ασήμαντο σφάλμα διέπραξε και λίγο έλειψε να του κόψουν το κεφάλι στην γκιλοτίνα. Σε συνολικά 44 συμμετοχές με τη φανέλα της βρήκε δίχτυα πέντε φορές.

Με τη δαμόκλειο σπάθη του υποβιβασμού να συνιστά το μεγαλύτερο κίνδυνο, η Χάρτσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε πέναλτι στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης. Παρά ταύτα, ο Μπαπτίστ απέτυχε να το μετατρέψει σε γκολ (άγνωστο γιατί ένας αμυντικός ανέλαβε να εκτελέσει την «εσχάτη των ποινών»).

Ποιος ξέρει μέχρι πού θα έφτανε ο «εκκολαπτόμενος αστέρας της μπάλας», εφόσον υπέγραφε στη Λίβερπουλ; Αναμφίβολα ο σύλλογος απώλεσε μια χρυσή ευκαιρία…

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ