aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαLIGUE 1O «άρχοντας» των βυθών και το RΟV η τελευταία ελπίδα εντοπισμού του Σάλα

O «άρχοντας» των βυθών και το RΟV η τελευταία ελπίδα εντοπισμού του Σάλα

Συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από την εξαφάνιση από τα ραντάρ του αεροσκάφους που μετέφερε τον Εμιλιάνο Σάλα από τη Ναντ στο Κάρντιφ για την ολοκλήρωση της μετεγγραφής του. Ήταν Δευτέρα βράδυ 21/1, όταν ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής είχε επιβιβαστεί στο μονοκινητήριου piper (με πιλότο τον 60χρονο Άγγλο Ντέιβ Ίμποτσον), το οποίο κατά τη διάρκεια της πτήσης των 3,5 ωρών έχασε κάθε επαφή με τους πύργους ελέγχου.

Προηγουμένως ο 28χρονος φορ είχε στείλει ένα ηχητικό μήνυμα στους δικούς του, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του και το φόβο του για την κατάληξη που θα έχει το ταξίδι του. Σαν να διαισθανόταν ότι το κακό έρχεται και θέλησε να ενημερώσει. Αφότου το αεροπλάνο έπαψε να εκπέμπει σήμα, χτύπησε συναγερμός και άρχισαν νυχθημερόν έρευνες, τις οποίες όμως οι αρχές διέκοψαν από τη στιγμή που σε χρονική διάρκεια τριών ημερών, ως το βράδυ της Πέμπτης 24/1, δεν είχε εντοπιστεί κάποιο ίχνος από το αεροσκάφος ή από τους αγνοούμενους. Χθες, όμως έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν σε παραλία κοντά στην περιοχή Σερτενβίλ στη χερσόνησο Κοτεντέν δύο μαξιλάρια καθισμάτων τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από το αεροπλάνο που επέβαινε ο Εμιλιάνο Σάλα (διαβάστε ΕΔΩ) και πλέον θα αρχίσει υποθαλάσσια αναζήτηση σε μια προσπάθεια εντοπισμού του αεροπλάνου.

Για να γίνει εφικτή η σάρωση του βυθού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αγγλίας-Γαλλίας, σε μια έκταση 25 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων και βάθους 60 μέτρων, η οικογένεια του Αργεντινού επιθετικού χρειάστηκε ν’ απευθυνθεί σε ειδική ομάδα υποβρύχιων ερευνών, την «Blue Water Recoveries», η οποία διαθέτει ένα υπερσύγχρονο βαθυσκάφος για αντίστοιχες περιπτώσεις. Το λεγόμενο ROV (remotely operated underwater vehicle). Είναι μια συσκευή με τηλεχειρισμό, η οποία διαθέτει ενσωματωμένα τα κατάλληλα όργανα και ελέγχεται είτε από πλοιάριο είτε από την ακτή.

Τι είναι το ROV

Χρησιμοποιείται πολλάκις σε επιστημονικές έρευνες, τηλεοπτικές παραγωγές ή στρατιωτικές επιχειρήσεις και αντιπαρέρχεται απαιτητικών συνθηκών προσφέροντας, σε μεγάλο ποσοστό, τα ζητούμενα αποτελέσματα. Τα περισσότερα ROVs είναι εξοπλισμένα με τουλάχιστον μια βιντεοκάμερα και προβολείς, ταυτόχρονα όμως μπορούν να περιλαμβάνουν ηχοσυστήματα, μαγνητόμετρα, φωτογραφική μηχανή και διάφορους άλλους αισθητήρες ή δειγματολήπτες, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε χρήσης. Είναι συσκευές ανθεκτικές και ευέλικτες που έχουν τη δυνατότητα με τον κατάλληλο χειρισμό να κινηθούν σε μεγάλα βάθη και υπό δύσκολες συνθήκες, αποφεύγοντας προσκρούσεις.

Ο «άρχοντας» των βυθών

Ο Ντέιβιντ Μίαρνς, o ωκεανογράφος / ειδικός επί των ναυαγίων και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, γνωστός και ως «Shipwreck Hunter» ενημέρωσε πως εφόσον βρεθούν συντρίμμια του αεροσκάφους, αυτομάτως θ’ αρχίσει η ανέλκυσή του, αφού η οικογένεια έχει ζητήσει η υπόθεση να εξεταστεί σε βάθος. Ο (βραβευμένος από διάφορα ινστιτούτα) Μίαρνς έχει 25ετή εμπειρία στο χώρο και μαζί με την ομάδα του θεωρούνται από τους πιο έμπειρους στο χώρο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρίας, το ποσοστό επιτυχίας στις αποστολές που έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα ανέρχεται στο 88%. Το μότο τους είναι πως «οτιδήποτε χάθηκε στη θάλασσα, ανεξαρτήτως βάθους ή ετών, μπορεί να βρεθεί».

Μεταξύ των επιτυχιών που έχει καταγράψει υπήρξαν ο εντοπισμός ενός νοσοκομειακού πλοίου που χτυπήθηκε από γιαπωνέζικο υποβρύχιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η λύση του μεγαλύτερου θαλάσσιου μυστηρίου στην ιστορία της Αυστραλίας και η εξεύρεση του ‘Rio Grande’, που εντοπίστηκε στα 5.762 μέτρα. Στην περίπτωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Σάλα, η έρευνα περιορίζεται στα 60 με 65 μέτρα, ως εκ τούτου το εγχείρημα είναι πολύ πιο βατό. Παρόλα αυτά η κακοκαιρία και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα θα δυσχεράνουν, δεδομένα, τις έρευνες.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα βρούμε το αεροπλάνο, αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε μια πιθανότητα. Η οικογένεια είναι αποφασισμένη να πάρει απαντήσεις που δεν έχει τώρα και η μόνη περίπτωση είναι να βρούμε αυτό το αεροπλάνο», συμπλήρωσε ο πολύπειρος ωκεανογράφος.

Βουτάει για άλλη μια φορά στα βαθιά…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ