aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαPREMIER LEAGUEΚάρλο Αντσελότι: Ο αναγεννητής της Έβερτον

Κάρλο Αντσελότι: Ο αναγεννητής της Έβερτον

Μπορεί η φετινή Premier League -μετά από αρκετά χρόνια- να στερείται ανταγωνισμού στη μάχη της κορυφής, καθώς η Λίβερπουλ οδηγεί εκ του ασφαλούς την κούρσα και όπως φαίνεται θα στεφθεί πρωταθλήτρια έπειτα από αναμονή 30 ετών, ωστόσο η έτερη ομάδα του Μερσεσάϊντ δεν περνάει απαρατήρητη.

Αυτό οφείλεται στον Κάρλο Αντσελότι, υπό την καθοδήγηση του οποίου, η Έβερτον μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο σε μια σεζόν που έδειχνε χαμένη, σκαρφαλώνοντας στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης και ξεφεύγοντας οριστικά από την επικίνδυνη ζώνη.

Ο πολύπειρος Ιταλός τεχνικός ανέλαβε τα «ζαχαρωτά» στις 21 Δεκεμβρίου του 2019, όταν η ομάδα στεκόταν οριακά πάνω από τη διακεκαυμένη ζώνη. Η έλευσή του, αρχικά προκάλεσε ανησυχία στις τάξεις των οπαδών του συλλόγου, καθώς κατηγόρησαν τη διοίκηση ότι επενδύει μονάχα στο… όνομα και όχι στην ουσία, ζητώντας έναν πιο σύγχρονο προπονητή με μεγαλύτερο κίνητρο.

Βρισκόμαστε αρχές Μαρτίου, στο δεύτερο μισό της περιόδου και οι φίλοι της Έβερτον μάλλον έχουν… πέσει έξω στις εκτιμήσεις τους. Η απομάκρυνσή της από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας σε συνδυασμό με το πολύ βελτιωμένο -από άποψη τακτικής- παιχνίδι της, δείχνουν μια τεράστια πρόοδο.

Οι τακτικές αλλαγές και το δίδυμο Κάλβερτ-Λιούιν, Ρισάρλισον

Μπορεί να μην έχει το όραμα του Πεπ ή την αφοσίωση του Κλοπ, αλλά ο Κάρλο Αντσελότι διαθέτει την ικανότητα να διαχειρίζεται και να εκμεταλλεύεται άψογα το υλικό που διαθέτει. Και πώς όχι άλλωστε από τη στιγμή που είναι ο πολυνίκης προπονητής στο Champions League (μαζί με Ζιντάν και Πέισλι). Κάτι ανάλογο επιβεβαιώνεται και στη θητεία του στα «ζαχαρωτά», που τα οδήγησε από τα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας στην 11η θέση.

Το γρήγορο και κάθετο παιχνίδι που υπηρετεί, είναι κάτι που βλέπουμε πλέον στην Έβερτον, με το 4-4-2 του υπηρεσιακού τεχνικού της ομάδας, Ντάνκαν Φέργκιουσον, να διατηρείται. Εμφανής η βελτίωση στα άκρα, με τους Ιγουόμπι και Μπέρναρντ να τα πηγαίνουν εξαιρετικά στην αριστερή πλευρά, ενώ ο Θίο Γουόλκοτ πρωταγωνιστεί στο δεξί «φτερό».

Στο επιθετικό στιλ παιχνιδιού συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό οι Σιντιμπέ και Ντιν, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε φουλ-μπακ καλύπτοντας περισσότερους χώρους, δημιουργώντας το παιχνίδι για το πολύ ανεβασμένο προωθημένο δίδυμο.

Η άψογη συνεργασία των Κάλβερτ-Λιούιν και Ρισάρλισον έχει αποδώσει καρπούς, καθώς συνολικά έχουν πετύχει 23 γκολ στο πρωτάθλημα. Οι δύο επιθετικοί υπηρετούν πιστά την τακτική προσέγγιση του προπονητή τους, εκμεταλλευόμενοι τη δημιουργία των συμπαικτών τους.

Υπό τις οδηγίες του Αντσελότι, «μεταμορφωμένος» παρουσιάζεται κυρίως ο Κάλβερτ Λιούιν, ο οποίος πέτυχε 5 γκολ στα τελευταία 6 ματς, συμπεριλαμβανομένων αυτών κόντρα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι. Αν μη τι άλλο, είναι πολύ ανεβασμένος ψυχολογικά, ενώ συγκεντρώνει πιθανότητες συμμετοχής στο επερχόμενο Euro με την εθνική Αγγλίας, δεδομένου ότι οι Κέιν και Ράσφορντ είναι τραυματίες.

Ο 22χρονος επιθετικός έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του Αντσελότι και μαζί με τον επίσης βελτιωμένο και ευπροσάρμοστο (στις απαιτήσεις του προπονητή) «παρτενέρ» του στην επίθεση, Ρισάρλισον, δείχνουν ικανότατοι να οδηγήσουν την Έβερτον ακόμη και σε ευρωπαϊκή έξοδο με 9 αγωνιστικές να υπολείπονται.

Τα αποδυτήρια

Πέραν του αγωνιστικού πλάνου, ο 60χρονος τεχνικός έχει φτιάξει την ομάδα στα… αποδυτήρια. Δείγμα άλλωστε της τεράστιας εμπειρίας του, η ικανότητα να προσεγγίζει κατάλληλα το ανθρώπινο δυναμικό και να συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των παικτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων την εορταστική περίοδο, επέτρεψε στους ποδοσφαιριστές του να πάνε σε πάρτι και να πιουν, αλλά με… μέτρο, δείχνοντας τους έμπρακτα την εμπιστοσύνη του. Μάλιστα, τους επισήμανε: «Όταν θα κάνετε πρόποση, να θυμάστε και τον προπονητή σας και προσκαλέστε τον να πιει μαζί σας. Ένα μπουκάλι κρασί ενδείκνυται!».

Κάτι τέτοιο δείχνει πόσο έχει κερδίσει ο «Καρλέτο» τα αποδυτήρια, με τον Γουόλκοτ να το επιβεβαιώνει λέγοντας: «Μας χαλαρώνει. Κάνουμε πλάκα στην προπόνηση και το κλίμα είναι ωραίο».

Πέρα από το εσωτερικό της ομάδας, το κλίμα έχει αλλάξει πλήρως και μεταξύ των φιλάθλων, που πλέον αναρτούν πανό με το όνομά του στο «Γκούντισον Παρκ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ