aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

H «Ελλάδα» του Κλαύδιου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΘΑΝΟ ([email protected])

Η πιτσαρία «Σαν Κάρλο» και ο σεφ Ρομπέρτο τους περίμεναν με ανοιχτές αγκάλες και έτοιμες τις καλύτερες πίτσες τους. Οταν στις αρχές της σεζόν η Λέστερ αδυνατούσε να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, ο Κλαούντιο Ρανιέρι είχε τάξει στους ποδοσφαιριστές του πως θα τους… βγάλει έξω για πίτσα, όταν θα τα καταφέρουν. Κράτησε την υπόσχεσή του.

Και λίγες ώρες μετά την πραγματοποίηση της μεγαλύτερης αθλητικής έκπληξης όλων των εποχών σε ομαδικό σπορ, την κατάκτηση δηλαδή της Πρέμιερ Λιγκ από την έχουσα το 17ο χαμηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας ομάδα, δεν θα μπορούσε παρά το πάρτι τίτλου να γίνει σε πιτσαρία.

Οι πρωταγωνιστές του θριάμβου, βεβαίως, είχαν φροντίσει να το γιορτάσουν και λίγες ώρες νωρίτερα. Οι παίκτες, σαν οικογένεια που είναι, στο σπίτι του Τζέιμι Βάρντι, όπου πανηγύρισαν έξαλλα το ισόπαλο 2-2 της δεύτερης Τότεναμ με την Τσέλσι. Και ο Ιταλός προπονητής στο σπίτι του, όπου έφτασε με τη σέντρα του αγώνα στο «Στάμφορντ Μπριτζ», αφού… πετάχτηκε αυθημερόν στη Ρώμη για να γευματίσει με τη μητέρα του, την 96χρονη Ρενάτα.

«Πάρτε το για τον Ρανιέρι» έλεγαν τα πλακάτ φίλων της Τσέλσι για τον παλιό τους προπονητή. Και αυτός, μπορεί να άργησε λίγο («πατάει» τα 64 πλέον), αλλά πανηγύρισε το πρώτο και πιο όμορφο πρωτάθλημα της προπονητικής του καριέρας.

Ένα πρωτάθλημα που θεωρείται αθλητικό θαύμα και μπαίνει σε μια λίστα όπου, μεταξύ άλλων, υπάρχει η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004 από την Ελλάδα. Μια Ελλάδα που πληγώνει και ταυτόχρονα… προσγειώνει τον Κλαύδιο.

«Είμαι ο ίδιος άνθρωπος με εκείνον που απολύθηκε από την Ελλάδα, ίσως κάποιοι μάλιστα εκεί να ξέχασαν τη διαδρομή μου» είπε με εμφανή την πικρία ο Ρανιέρι, ο οποίος, με το ξεχωριστό του χιούμορ, πρόσθεσε πως «αν το είχα κατακτήσει όταν ήμουν νεαρός, ίσως και να το είχα ξεχάσει. Τώρα όμως είμαι γέρος και δεν θα το ξεχάσω»! Ούτε εμείς, σινιόρε!

Leicester City fans celebrate outside the King Power stadium after their team won the Premier League title in Leicester, Britain May 3, 2016. REUTERS/Eddie Keogh

 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ: Όπως ο… Μαραντόνα!

Το ζευγάρι της φωτογραφίας είναι ο Τζέικ και η Λίντσεϊ Χιλ και το χαριτωμένο νεογέννητο βρέφος ο Ντάνιελ Τζορτζ… Κλαούντιο Χιλ! Ναι, καλά καταλάβατε. Τα επίπεδα λατρείας στο Λέστερ για τον Κλαούντιο Ρανιέρι είναι τέτοια που ο Τζέικ και η Λίντσεϊ έδωσαν το όνομα του Ιταλού προπονητή στον γιο τους. Οπως, δηλαδή, έκαναν οι φίλαθλοι της Νάπολι τη δεκαετία του `80 για να τιμήσουν – ευχαριστήσουν τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που τους οδήγησε στην κορυφή. Λατρεία…

ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΩΝ «ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ»

Πόσο πιθανό θεωρείται: Να πάρει μέρος ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον σε διαγωνισμό χορού της τηλεόρασης. Να αναλάβει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ προπονητής στη Μάντσεστερ Σίτι. Να παραδεχθεί ο «κύριος Playboy» Χιου Χέφνερ ότι είναι… παρθένος ή να ονομάσει ο τενίστας Αντι Μάρεϊ Νόβακ (εκ του Τζόκοβιτς) το πρώτο του παιδί. Απίθανο έτσι; Κι όμως, σε όλα τα παραπάνω, τα γραφεία στοιχημάτων στην Αγγλία έδιναν περισσότερες πιθανότητες να συμβούν από το να κατακτήσει το πρωτάθλημα η Λέστερ!

epa05160390 Leicester manager Claudio Ranieri reacts during the English Premier League soccer match between Arsenal FC and Leicester City in London, Britain, 14 February 2016. Arsenal won 2-1. EPA/GERRY PENNY EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.

Οι «αλεπούδες» του Κλαούντιο Ρανιέρι τρελαίνουν κόσμο και… αριθμούς! Ο Κάσπερ Σμάιχελ, υιός του θρυλικού Πίτερ, κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα σε ηλικία 29 ετών και στις 2 Μαΐου, όπως ακριβώς ο «μεγάλος Δανός», αλλά 23 χρόνια πριν! «Η περηφάνια δεν καλύπτει αυτό που αισθάνομαι. Δεν μπορώ να βρω τις σωστές λέξεις. (Μπορώ, αλλά αν τις χρησιμοποιήσω θα μου μπλοκάρουν τον λογαριασμό!)», έγραφε στο Twitter ο μπαμπάς Πίτερ για ένα επίτευγμα που δεν έχει προηγούμενο και, ενδεχομένως, ούτε επόμενο.

Μια ιστορική επιτυχία που θα αποφέρει πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ στη Λέστερ και θα κάνει πλουσιότερους, χάρη στα μπόνους, τον Ρανιέρι (κατά 8,4 εκατομμύρια!) και τους ποδοσφαιριστές (κατά 8,2).

Η Λέστερ, όπως είναι λογικό, έχει τους περισσότερους βαθμούς (77), τις περισσότερες νίκες (22), τους περισσότερους βαθμούς εντός (39) και εκτός (38), αλλά και τις λιγότερες ήττες (3) της ιστορίας της στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Ρανιέρι πλέον έχει τίτλο σε Αγγλία (Πρωτάθλημα), Ισπανία (Κύπελλο) και Ιταλία (Κύπελλο), όπως και ο Ζοσέ Μουρίνιο, Ράφα Μπενίτεθ και Κάρλο Αντσελότι και, όλοι μαζί, προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στις στοιχηματικές εταιρείες. «Θα δώσουμε τα χρήματα στους πελάτες με ένα τεράστιο χαμόγελο, γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο αθλητικό «μπαμ» από τότε που ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ» ανέφερε εκπρόσωπος στοιχηματικής εταιρείας. Άδικο έχει;

ΟΙ 140 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΙΑ

Με μια αναδρομή στα previews της φετινής σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ από ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα αγγλικά ΜΜΕ, θα διαπιστώσει κανείς ότι η Λέστερ δινόταν μεταξύ των πρώτων φαβορί για τον υποβιβασμό. Απόλυτα λογικό. Πέρυσι οι «αλεπούδες» ήταν 140 ημέρες στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και σώθηκαν με εφτά νίκες στα τελευταία εννέα ματς, υπό τις οδηγίες του Νάιτζελ Πίρσον, ο οποίος απολύθηκε λόγω κυρίως κακής συμπεριφοράς.

Μαζί του έφυγε από την ομάδα ο υιός του Τζέιμι (22 ετών), αλλά και οι Τομ Χούπερ (21) και Ανταμ Σμιθ (22), οι οποίοι είχαν καταγραφεί σε βίντεο να συμμετέχουν σε όργιο με ιερόδουλες σε ταξίδι της ομάδας στην Ταϊλάνδη, κάνοντας μάλιστα και ρατσιστικά σχόλια.

Δώδεκα χρόνια νωρίτερα, εννέα παίκτες της Λέστερ είχαν εμπλακεί σε μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης στην ισπανική πόλη Λα Μάνγκα, με τον Νίκο Νταμπίζα να αποτελεί μέλος εκείνης της ομάδας, χωρίς ποτέ να ξεκαθαρίσει κάτι. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2000, οι «αλεπούδες» είχαν κατακτήσει τον τελευταίο τίτλο τους μέχρι τώρα, το Λιγκ Καπ (με τον Θοδωρή Ζαγοράκη να μένει στον πάγκο, στον τελικό με την Τρανμίρ). Λίγους μήνες μετά το νέο σεξουαλικό σκάνδαλο, η Λέστερ βιώνει τις πιο γλυκές ημέρες των 132 χρόνων ιστορίας της, στηριζόμενη στη δουλειά του Κλαούντιο Ρανιέρι, στην ευτυχή συγκυρία της καλύτερης σεζόν για έξι εφτά παίκτες-κλειδιά και, βεβαίως, στην κακή εικόνα των «μεγάλων» του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: «Δεν φεύγει κανείς!»

Η ποδοσφαιρική μετοχή των Κάσπερ Σμάιχελ, Ενγκόλο Καντέ, Ριγιάντ Μαχρέζ και Τζέιμι Βάρντι εκτοξεύτηκε με την τρελή πορεία της Λέστερ προς τον τίτλο. Θα περίμενε κανείς ότι οι «αλεπούδες» θα εκμεταλλεύονταν την περίσταση για να… μοσχοπουλήσουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν και σε εξωφρενικές τιμές. Όχι η Λέστερ όμως! «Δεν είμαστε η ομάδα που θα πουλήσει παίκτες για χρήματα. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα παραμείνουν όλοι οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές μας» ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Αϊγαβάτ Σριβαντχαναπράμπχα, γιος του ιδιοκτήτη (και βασιλιά των «duty free») Βισάι. Ο Βάρντι υπέγραψε νέο, πολύ βελτιωμένο, συμβόλαιο τον Φεβρουάριο έως το 2019, ενώ βελτιωμένα συμβόλαια θα υπογράψουν και οι Μαχρέζ – Καντέ, όντες αμφότεροι ήδη «δεμένοι» με τη Λέστερ μέχρι το 2019.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ