aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διάσημοι στο… ζωικό βασίλειο!

Από τις καλύτερες στιγμές που μπορεί να ζήσει ένας ποδοσφαιρόφιλος παρακολουθώντας κάποιον αγώνα, είναι αυτές που αφορούν στις αυθόρμητες «ατάκες της στιγμής». Ατάκες, που χαρακτηρίζουν άλλες φορές με θετικό και άλλες με αρνητικό πρόσημο συγκεκριμένους παίκτες για μία συγκεκριμένη φάση ή για τη συνολική τους παρουσία στα γήπεδα… Όπως λόγου χάρη το «στρατηγός» για τον Μίμη Δομάζο, το «Νουρέγεφ» για τον Βασίλη Χατζηπαναγή, το «φάντομ» για τον Νίκο Σαργκάνη. Ή κάπως πιο… επικριτικά σχόλια όπως «αυτός ο τερματοφύλακας δεν πέφτει ούτε για …ύπνο», «δεν βγαίνει ούτε το Σάββατο», αλλά και το «δεν πιάνει ούτε… βαλσαμωμένο πουλί»!

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσίασε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις διάσημων πρωταθλητών και τα προσωνύμια που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους και τα οποία σχετίζονται με το… ζωικό βασίλειο!

Ανάμεσά τους και ο Μικαέλ Εσιέν, ο οποίος «πέρασε» από τον Παναθηναϊκό. Ο Γκανέζος μέσος, αποκαλείται «βίσωνας», εξαιτίας της εντυπωσιακής δύναμης που είχε σε συνδυασμό με την απίστευτη φυσική κατάσταση. Στο απόγειο της καριέρας του, αγωνιζόμενος στην Τσέλσι, μπορούσε να τρέχει ακατάπαυστα επί 90 λεπτά και να κοντραριστεί με οποιονδήποτε αντίπαλο, σε μία «μάχη» που συνήθως ο νικητής είχε κριθεί πριν αρχίσει…

Ακόμη ένας διάσημος άσος που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα, είναι και ο Χαβιέ Σαβιόλα το «κουνέλι». Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού, ονομάσθηκε έτσι λόγω της απίστευτης ταχύτητας που διέθετε και φυσικά εξαιτίας της οδοντοστοιχίας του… Ο τερματοφύλακας της Μαρσέιγ, Γιοάν Πελέ ή αλλιώς «άλμπατρος» έχει το συγκεκριμένο «παρατσούκλι», λόγω του τεράστιου ανοίγματος των χεριών του. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, δεν φαίνεται να βοηθά πολύ, καθώς μέχρι τώρα ο Γάλλος τερματοφύλακας έχει δεχθεί αρκετά γκολ.

«Το λιοντάρι»! Έτσι αποκαλούσαν τον Ερικ Γκέρετς όταν δέσποζε στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο γεννημένος στη φλαμανδική πλευρά του Βελγίου, πρώην αμυντικός με ειδικότητα τη δεξιά πτέρυγα, διέθετε παρουσιαστικό (σ.σ. μακριά μαλλιά και γενειάδα) που παραπέμπουν στον «βασιλιά της ζούγκλας», ενώ και η αγωνιστική ιδιοσυγκρασία, αλλά και η τραχύτητά του, συνετέλεσαν στο προσωνύμιο αυτό.

Τζόρτζιο Κιελίνι ο «γορίλας»! Ο Ιταλός αμυντικός «βαπτίσθηκε» έτσι, αφενός λόγω του τρόπου με τον οποίο πανηγυρίζει τα -σπάνια- γκολ που σημειώνει (κτυπώντας τις γροθιές στο στήθος) και αφετέρου λόγω της δυναμικής στο παιχνίδι του. Δικαίως θεωρείται ένας από τους παίκτες που προκαλούν φόβο στον αντίπαλο.

Ο Φρανκ Ράικαρντ έχει ξεχωριστή θέση σ’ αυτήν την άτυπη ομάδα, αλλά για άκρως αντιεπαγγελματική και αναμφίβολα καταδικαστέα συμπεριφορά. Ήταν ο προημιτελικός του Μουντιάλ 1990, όταν ο Ολλανδός μέσος έφτυσε κατ’ επανάληψη τον Γερμανό επιθετικό, Ρούντι Φέλερ. Όπως κάνει το συμπαθές τετράποδο, που απαντά στις Άνδεις, το γνωστό σε όλους λάμα…

Το «χταπόδι» ή αλλιώς, Μπλεζ Ματουϊντί! Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός, χαρακτηρίσθηκε έτσι, λόγω της εκπληκτικής ικανότητάς του να βρίσκεται… παντού μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η φυσική του θέση είναι στη μεσαία γραμμή, όμως τόσο στους «τρικολόρ», όσο και στην Παρί Σεν Ζερμέν, αιφνιδιάζει συμπαίκτες και αντιπάλους με την ταχύτητα και τη διορατικότητά του, μετατρεπόμενος σε δεινός σκόρερ…

Η διεισδυτικότητα, σε συνδυασμό με την ταχύτητα σκέψης και πράξης, οδήγησαν τους συμπαίκτες του στην Ίντερ, να «βαπτίσουν» τον Γιούρι Τζορκαέφ «φίδι», ενώ ο Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο που σήμερα παίζει στο Τορόντο, αποκαλείται «ατομικό μυρμήγκι» εξαιτίας της δουλειάς που κάνει μέσα στο γήπεδο με και χωρίς την μπάλα, όπως έκανε στη δεκαετία του 1960 ο -έτσι επονομαζόμενος- ήρωας των κινουμένων σχεδίων.

Ραδαμέλ Φαλκάο, «ο τίγρης»! Πριν υποστεί ρήξη χιαστών, ο Κολομβιανός επιθετικός ήταν μία αληθινή απειλή για κάθε αντίπαλο. Ως γνήσιο… αρπακτικό, δεν άφηνε ευκαιρία να πάει χαμένη, αφήνοντας τα διαπιστευτήριά του στα πρωταθλήματα της Αργεντινής, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Το ζωικό βασίλειο έχει και άλλους… εκπροσώπους στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, όπως τον «βάτραχο» Κουατεμόκ Μπλάνκο, την «αράχνη» Λεβ Γιασίν, την «κόμπρα» Αντριάν Ίλιε, την «καμηλοπάρδαλη» Τζάκι Τσάρλτον και το «μικρό μυρμήγκι» Μάριο Ζάγκαλο.

Εκτός όμως από το λαοφιλέστερο παιχνίδι, ανάλογα ή αντίστοιχα «παρατσούκλια», υπάρχουν και σε διάφορα άλλα αθλήματα. Όπως για παράδειγμα, ο άσος του γκολφ Γκρεγκ Νόρμαν, ο επονομαζόμενος και «μεγάλος λευκός καρχαρίας», ο θρυλικός τενίστας «κροκόδειλος», Ρενέ Λακόστ, ο Κόμπε Μπράιαντ που αποκαλείται και το «μαύρο μάμπα», ο πυγμάχος, Ρέι Λαμότα γνωστός και ως «κινούμενος ταύρος», ο «τίγρης» Τάιγκερ Γουντς, ο σπρίντερ Γιόχαν Μπλέικ ή αλλιώς «το τέρας» και ο τενίστας, Χουάν Κάρλος Φερέρο ή «κουνούπι»…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ