aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαPREMIER LEAGUEΑπό τη National League στην Premier League: Ο Μπανζού ανέβηκε με τη Λούτον ολόκληρη την...

Από τη National League στην Premier League: Ο Μπανζού ανέβηκε με τη Λούτον ολόκληρη την πυραμίδα

Ονομάζεται Πέλι Ράντοκ Μπανζού. Είναι από το Κονγκό και αισίως, «πάτησε» τα 29 του χρόνια. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Μπόρεχαμ Γουντ και τη National League και εν συνεχεία, το 2013 πήγε στη Λούτον.

Στη Λούτον της 5ης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, σε μία το δίχως άλλο συνηθισμένη μεταγραφή. Έτσι πορεύονται στις μικρότερες κατηγορίες. Ο ένας παίρνει από τον άλλον τους καλύτερους για να επιβιώσει και η Λούτον αποφάσισε να τον αγοράσει πριν από μία δεκαετία, με φόντο την επιστροφή στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα και ο Μπανζού την ακολούθησε στην League Two. Τέσσερα χρόνια προσπαθούσε να ανέβει και επί μία τετραετία, έφτανε στην πηγή, αλλά δεν έπινε νερό. Τα «μάγια» λύθηκαν το 2018 και η League One ήταν γεγονός.

Το πέρασμα του Κονγκολέζου και της ομάδας του από την 3η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ήταν πολύ μικρό. Ένας χρόνος, 365 ημέρες, άνοδος και η Championship ήταν γεγονός.

Πώς να φύγει ο Μπανζού; Μένει εκεί, περνά από… 40 κύματα και εν έτει 2023, έχει τη δυνατότητα να «γράψει» ιστορία. Παίζει βασικός με τη Λούτον, πραγματοποιεί μεστή σεζόν και καταλήγει στο Wembley, με φόντο ένα παράσημο που ουδείς έχει στη συλλογή του: να γίνει ο μοναδικός που θα βρεθεί στην Premier League, ενώ υπέγραψε στην ομάδα που τον πίστεψε, όταν αυτή βρισκόταν στη National League.

Η ιστορία δικαίωσε την επιμονή και την υπομονή του. Η Λούτον επικράτησε στα πέναλτι της Κόβεντρι και ο προβιβασμός της συνιστά την «παρθενική» της συμμετοχή στην Premier League μετά από 31 χρόνια. Ποιος να συγκριθεί με τον Μπανζού; Και ποιος να καταλάβει τι πέρασε εκείνο το παιδί από το Κονγκό για μία δεκαετία, έως ότου το όνειρο να γίνει πραγματικότητα… Να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο και να παίξει για πρώτη φορά στην καριέρα του απέναντι στην αγαπημένη του Άρσεναλ! Παραμύθι…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ