aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαBUNDESLIGAΑνάλυση: Μετράει το ύψος του τερματοφύλακα;

Ανάλυση: Μετράει το ύψος του τερματοφύλακα;

Τερματοφύλακας. Μια θέση ιδιαίτερη, που απαιτεί το μέγιστο της συγκέντρωσης σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ένα λάθος που θα αποβεί μοιραίο για την ομάδα, μπορεί να «σβήσει» τις εντυπωσιακές αποκρούσεις που έχουν προηγηθεί.

Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι επιλέγουν κάτω από τα γκολπόστ κυρίως υψηλόσωμους τερματοφύλακες, με μερικές εξαιρέσεις να αποδεικνύουν πως και «οι κοντοί έχουν ψυχή».

Πάμε να δούμε τι ισχύει σε Πρέμιερ Λιγκ, LaLiga, Bundesliga και Serie A:

Στα δεδομένα μας συμπεριλάβαμε τους τερματοφύλακες που έχουν αγωνιστεί με τις ομάδες τους στα περισσότερα ματς πρωταθλημάτων για τη σεζόν 2019/2020. Όπως βλέπουμε τα TOP4 πρωταθλήματα βρίσκονται πολύ κοντά καθώς τα μέσα ύψη των τερματοφυλάκων κυμαίνονται από 1,89 έως 1,92 μέτρα. Οι πιο υψηλόσωμοι τερματοφύλακες αγωνίζονται στη Serie A με 1,92 μέτρα ενώ ακολουθούν οι Bundesliga (1,91), Πρέμιερ Λιγκ (1,90) και LaLiga (1,89).

Στο διάγραμμα που ακολουθεί επιλέξαμε τους 10 κορυφαίους τερματοφύλακες της φετινής αγωνιστικής περιόδου, με κριτήριο τα γκολ ανά αγώνα. Όπως θα δείτε δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στο ύψος (κάθετος άξονας) με τα γκολ που δέχονται ανά αγώνα (οριζόντιος άξονας).

Την καλύτερη απόδοση έχει ο Άλισον με μόλις 0,55 γκολ ανά αγώνα και ύψος 1,91 μέτρα, ενώ ακολουθεί ο Τιμπό Κουρτουά με 0,67 γκολ ανά παιχνίδι και ύψος 1,99. Παρατηρούμε τους κοντύτερους Όμπλακ, Σιμόν και Χέντερσον να έχουν καλύτερη απόδοση από τους ψηλότερους Στρακόσια, Στσέτζνι και Νόιερ. Όμως οι κοντύτεροι Έντερσον και Σμάιχελ δέχονται περισσότερα γκολ από τους υψηλότερους Στρακόσια, Στσέζνι, Κουρτουά.

Στο επόμενο διάγραμμα διαλέξαμε τον υψηλότερο και τον κοντύτερο από τους βασικούς τερματοφύλακες της Πρέμιερ Λιγκ. Το αποτέλεσμα, είναι η απόλυτη ισοπαλία!

Όπως βλέπετε στο παραπάνω διάγραμμα, ο τερματοφύλακας Ράιαν της Μπράιτον με ύψος 1,84 έχει την ίδια ακριβώς απόδοση (δέχεται 1,38 γκολ ανά αγώνα) με τον υψηλότερο γκολκίπερ της κατηγορίας, Νικ Πόουπ της Μπέρνλι. Τους χωρίζουν 13 εκατοστά στο ύψος αλλά η απόδοση των 2 τερματοφυλάκων είναι ίδια στο φετινό πρωτάθλημα, καθώς μετράνε 29 συμμετοχές έχοντας δεχτεί 40 γκολ. Με αυτό το παράδειγμα, αλλά και με την ανάλυση των δεδομένων στα τέσσερα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μπορούμε να συμπεράνουμε πως δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο ύψος και την απόδοση του τερματοφύλακα.

Έχοντας αναλύσει μια γκάμα τερματοφυλάκων με ύψη από 1,80 (Ζόρντι Μάσιπ της Βαγιαδολίδ) μέχρι τα σχεδόν 2 μέτρα του Τιμπό Κουρτουά, μπορούμε να πούμε πως οι τερματοφύλακες που υπολείπονται σε ύψος, στέκονται επάξια κοντράροντας σε επιδόσεις τους «γίγαντες» με που θυμίζουν ύψη… μπάσκετ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ