aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΠοδόσφαιρο, το άθλημα των (χαρισματικών) κοντών

Ποδόσφαιρο, το άθλημα των (χαρισματικών) κοντών

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΟΘΑΝΟ

Το μέγεθος ή εν προκειμένω το ύψος δεν μετράει στις τέσσερις γραμμές του (ποδοσφαιρικού) γηπέδου. Από τη μια ο Λιονέλ Μέσι του 1,70 και από την άλλη ο Αντουάν Γκριζμάν του 1,75. Το ποδόσφαιρο είναι αποδεδειγμένα το άθλημα των κοντών και αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί και απόψε στο «Καμπ Νόου», στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν στην Ισπανία.

Μπαρτσελόνα εναντίον Ατλέτικο, Λουίς Ενρίκε εναντίον Ντιέγκο Σιμεόνε, «MSN» εναντίον «GGT». Από τη μια η τριάδα Μέσι – Σουάρες – Νεϊμάρ των 17 γκολ (από τα 25 της Μπάρτσα σε όλες τις διοργανώσεις), από την άλλη η τριάδα Γκριζμάν – Γκαμεϊρό – Τόρες των οκτώ (από τα έντεκα της Ατλέτικο). Ολοι τους σκόραραν την προηγούμενη αγωνιστική, φτάνοντας «φουριόζοι» στο μεγάλο ραντεβού, με πρώτο και καλύτερο τον Λέο.
Ο Αργεντινός σταρ, σε εξαιρετική κατάσταση, κάνει συντήρηση στις προπονήσεις λόγω των ενοχλήσεων στους προσαγωγούς και φιλοδοξεί να οδηγήσει τους «μπλαουγκράνα» σε μια ακόμα νίκη επί των «ροχιμπλάνκος», από τους οποίους πάντως έχει μια πρόσφατη, πολύ άσχημη, ανάμνηση.

Στην τελευταία κόντρα των δύο ομάδων, λοιπόν, ο Γκριζμάν με κεφαλιά άνοιξε τον δρόμο για τη σπουδαία νίκη-πρόκριση (2-0) στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με την Ατλέτικο να είναι η μοναδική ομάδα που την τελευταία τριετία έχει καταφέρει να σταματήσει την Μπάρτσα εκτός (ισπανικών) συνόρων.

Ο Γάλλος, μετά από μια ατυχή δήλωσή του στο ξεκίνημα της σεζόν ότι «αν παίζουμε έτσι (σ.σ. μετά το 0-0 με τη Λεγανές), θα παλέψουμε για να αποφύγουμε τον υποβιβασμό», πήρε την ομάδα του από το χεράκι και την οδηγεί εκ του ασφαλούς.

fs2

Και απόψε αντιμετωπίζει μια ακόμα μεγάλη πρόκληση, αφού δεν έχει σκοράρει ποτέ στο «Καμπ Νόου». Το γήπεδο όπου το 2014 ο Ντιέγκο Γκοδίν με κεφαλιά χάρισε στην Ατλέτικο το πρώτο της πρωτάθλημα ύστερα από 18 χρόνια και θα ανταμώσει και πάλι τον συμπατριώτη του και καλό του φίλο, Λουίς Σουάρες.

Για 90 λεπτά, βεβαίως, δεν υπάρχουν φίλοι μέσα στο γήπεδο. Ούτε οι Βραζιλιάνοι Νεϊμάρ – Ραφίνια και Φιλίπε Λουίς, οι Αργεντινοί Μέσι – Μαστσεράνο και Γκαϊτάν – Αουγούστο Φερνάντες – Κορέα, οι Γάλλοι Σαμουέλ Ουμτιτί και Γκριζμάν – Γκαμεϊρό ή οι Ισπανοί Σέρτζι Ρομπέρτο – Πικέ – Τζόρντι Αλμπα – Μπουσκέτς – Ινιέστα – Αλκάθερ και Χουάνφραν – Κόκε – Σαούλ. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, εκτός από τα γκολ, τα σκληρά μαρκαρίσματα και οι κάρτες είναι μόνιμα στην ημερήσια διάταξη της συγκεκριμένης μονομαχίας…

fs325 γκολ σε 29 ματς κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης (με τρία χατ τρικ, 21 στο πρωτάθλημα) μετράει ο Λιονέλ Μέσι. Οι «ροχιμπλάνκος» είναι οι δεύτεροι καλύτεροι «πελάτες» του Αργεντινού σταρ της Μπαρτσελόνα, μετά τη Σεβίλλη (26)

11 γκολ σε 17 αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα (οκτώ στο πρωτάθλημα) έχει ο Φερνάντο Τόρες. Οι «μπλαουγκράνα» είναι αγαπημένοι «πελάτες» του επιθετικού-σημαία της Ατλέτικο, ο οποίος έχει πετύχει έξι από αυτά τα γκολ στο «Καμπ Νόου»

7 νίκες σε οκτώ κόντρες του με τον Ντιέγκο Σιμεόνε, στο πλαίσιο των Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο, μετράει ο Λουίς Ενρίκε. Η μοναδική νίκη του «Τσόλο», όμως, έδωσε στην Ατλέτικο την πρόκριση στα ημιτελικά του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ, εις βάρος των Καταλανών. Ο Αργεντινός, σε σύνολο 17 αγώνων με την Μπάρτσα, έχει δύο νίκες, αλλά αμφότερες έδωσαν εισιτήριο για την τετράδα του Τσάμπιονς Λιγκ!

15 διαδοχικά ματς χωρίς νίκη (έντεκα ήττες, τέσσερις ισοπαλίες) μετράει στο «Καμπ Νόου» η Ατλέτικο, η οποία πάντως στο συγκεκριμένο γήπεδο πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τον Μάιο του 2014, με ισοπαλία 1-1

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ