aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΟ «δαιμόνιος» Ραϊόλα: ο πρώην πιτσαδόρος που θα αποφασίσει για τον Χάαλαντ

Ο «δαιμόνιος» Ραϊόλα: ο πρώην πιτσαδόρος που θα αποφασίσει για τον Χάαλαντ

Το καλοκαίρι του 1993 ο Ντένις Μπέργκαμπ πήρε μετεγγραφή από τον Άγιαξ στην Ίντερ. Ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής εμφανίστηκε στα γραφεία του ιταλικού συλλόγου έχοντας στο πλευρό του έναν κάπως ευτραφή κύριο, ο οποίος λειτουργούσε ως διερμηνέας. Προφασιζόμενος ότι χρειάζεται κάποια έγγραφα, έβγαλε φωτοτυπίες όλα τα συμβόλαια και όσα χαρτιά υπήρχαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα τα μελετούσε αργότερα. Θα ήταν ο μπούσουλας του Μίνο Ραϊόλα στην προσπάθειά του να κατακτήσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα είναι ένας από τους δύο πιο ισχυρούς μάνατζερ παικτών. Γιος ενός Ιταλού μετανάστη, που ταξίδεψε με την οικογένειά του από το Σαλέρνο στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας το 1968, έναν χρόνο μετά τη γέννηση του Μίνο. Άνοιξε πιτσαρία. Στην αρχή ένα κατάστημα, στη συνέχεια έγιναν 25. Ο Μίνο ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, αυτός που σπούδασε νομική (χωρίς να πάρει πτυχίο) και αυτός που ανέλαβε να… τρέχει την αλυσίδα. Βασικά έκανε τα πάντα στο μαγαζί. Εκτός από το να ψήνει πίτσες. Έτσι κι αλλιώς ο πατέρας και η μητέρα του είχαν την μυστική συνταγή που είχε ξετρελάνει τους Ολλανδούς. Δεν είχε λόγο να ανακατευτεί (και) σε αυτό.

Ήταν 19 χρόνων όταν προσελήφθη (αφιλοκερδώς) ως αθλητικός διευθυντής της τοπικής ομάδας του Χάαρλεμ. Καθώς το είχε με το «μπλα μπλα» έπεισε τον πρόεδρο της ομάδας ότι μπορεί να τον βοηθήσει χάρη στα κονέ που είχε στη Νάπολι. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν θετικά, καθώς ο εκρηκτικός νεαρός τσακώθηκε με μέλη της διοίκησης και απολύθηκε.

Άρχισε να δείχνει τα προσόντα του αμέσως μετά όταν προσελήφθη σε μεγάλο γραφείο μάνατζερ στην Ολλανδία. Και η πρώτη αποστολή του ήταν εκείνη η μετεγγραφή του Μπέργκαμπ. Στην αρχή μεσολαβούσε για τις μετακινήσεις Ολλανδών παικτών στην Ιταλία, καθώς μιλούσε και τις δύο γλώσσες και δεν άργησε να δημιουργήσει το δικό του γραφείο.

Αρχίζοντας να φτιάχνει το πελατολόγιό του, ο Ραϊόλα, που μετά το EURO του 1996 πήγε τον Πάβελ Νέντβεντ στη Λάτσιο, στην πρώτη μεγάλη προσωπική επιτυχία του, έκανε απόπειρα να πλησιάσει τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Έβαλε… μέσον τον Μάξουελ, συμπαίκτη τότε του Σουηδού στον Άγιαξ. Ο Ιμπραΐμοβιτς δεν «ψήθηκε» και φήμες που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν αναφέρουν ότι η αντίδραση του Ραϊόλα ήταν να πει στον Ζλάταν να πάει να γαμ@@@@. Ο Ραϊόλα δεν το έβαλε κάτω και χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο όπλο του: το «μπλα μπλα». Ο Ιμπραΐμοβιτς πείστηκε να συναντηθεί μαζί του. Ο ίδιος εμφανίστηκε στο ραντεβού σε πολυτελές εστιατόριο μοντελάκι και οδηγώντας Πόρσε. Ο Ραϊολα προτίμησε ένα μπλουζάκι και ένα τζιν παντελόνι.

«Όταν ήρθε η ώρα να παραγγείλουμε τι νομίζετε ότι μας έφεραν; Μερικές φέτες από σούσι με αβοκάντο και γαρίδες; Όχι, μας έφεραν φαγητό ικανό να χορτάσει πέντε ανθρώπους και εκείνος άρχισε να το καταβροχθίζει μόνος του» θα γράψει μια δεκαετία αργότερα στην βιογραφία του ο Ιμπραΐμοβιτς. Στο τέλος της συνάντησης ο Σουηδός είχε παραδώσει στον μάνατζερ τα κλειδιά της Πόρσε του και ο τελευταίος είχε αρχίσει ήδη να σχεδιάζει την μεταγραφή του παίκτη στην Γιουβέντους. Και κατόπιν τον πήγε στην Ίντερ, στη Μπαρτσελόνα, στη Μίλαν, στην Παρί Σεν Ζερμέν, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πάει λέγοντας.

Το πελατολόγιο μεγάλωνε. Πήρε τον Μάριο Μπαλοτέλι, τον Ρομπίνιο, μετά τον Πολ Πογκμπά. Πιο πρόσφατα τον Ματάις Ντε Λιχτ και τον Χάαλαντ. Τσακώθηκε με τον Πεπ Γκουαρδιόλα, για τον οποίο είπε ότι πρέπει να μπει σε ψυχιατρική κλινική (!) και τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, χαρακτήρισε μπάσταρδο τον Γιόχαν Κρόιφ και ανίκανο τον Μισέλ Πλατινί. Ταυτόχρονα, βέβαια, μεγάλωναν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του.

Σήμερα είναι 53 χρόνων και μένει μόνιμα σε μια πολυτελέστατη βίλα στο Μόντε Κάρλο μαζί με την σύζυγο και τα δύο παιδιά τους. Διόρθωση: στη βίλα μένει η οικογένειά του, καθώς ο ίδιος ταξιδεύει σχεδόν 365 ημέρες το χρόνο σε όλο τον κόσμο για να βλέπει παίκτες. Και αντί για τη βίλα του Μόντε Κάρλο δείχνει να προτιμά αυτή που έχει στο Μαϊάμι, για την οποία έδωσε εννέα εκατομμύρια ευρώ και κάποτε ανήκε στον Αλ Καπόνε… Ναι, ναι, στον διάσημο μαφιόζο!

Μιλάει επτά γλώσσες (ολλανδικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και… ναπολιτάνικα) και δεν θέλει να τον συγκρίνουν με τον άλλο κορυφαίο μάνατζερ, τον Πορτογάλο Ζόρζε Μέντες. «Εγώ ενδιαφέρομαι μόνο για τα συμφέροντα των πελατών μου και όχι για να βγάζω μία περιουσία από αυτούς» λέει ο Ραϊόλα.

Δεν είναι ακριβώς έτσι, βέβαια. Η μετακίνηση του Πογκμπά από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2016 άργησε να ολοκληρωθεί επειδή δεν βρισκόταν ο τρόπος να πληρωθεί ο Ραϊόλα τα 30 εκατομμύρια ευρώ που είχε «δικαίωμα» να λάβει ως μεσάζων. Οι Ιταλοί δεν ήθελαν να δώσουν από μισά με τους Άγγλους και ο μάνατζερ είχε ξεκαθαρίσει ότι αν δεν διασφαλίσει τα δικά του χρήματα δεν πρόκειται να πει στον Γάλλο μέσο να υπογράψει. Κοινώς τους έκανε ό,τι ηθελε. Και τότε και τώρα…

Πριν από κάποια χρόνια, ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε μιλήσει δημόσια εναντίον του Ραϊόλα κατηγορώντας τον για την απόφαση του 19χρονου τότε Πογκμπά να αφήσει το «Ολντ Τράφορντ». «Έβαλα πρώτα το συμφέρον του Πογκμπά και γι’ αυτό τον πήγα στο Τορίνο. Ο Φέργκιουσον μάλλον προτιμά να συναναστρέφεται μόνο με ανθρώπους που τον υπακούν. Βασικά δεν με νοιάζει τι λέει. Όπως δεν με νοιάζει τι λένε γενικά για εμένα. Κάποιοι σε αγαπούν, άλλοι σε μισούν» ήταν η απάντησή του.

Δεν έχει, επίσης, κανένα πρόβλημα να μπαίνει και σε… ξένα χωράφια. Όπως το να προτείνει (σοκαριστικές) λύσεις για να γίνουν και πάλι ανταγωνιστικές οι ιταλικές ομάδες. «Θα έπρεπε να συγχωνευτούν οι δύο ομάδες του Μιλάνου, η Μίλαν και η Ίντερ! Αντί να πωλούν τους καλύτερους παίκτες τους και να προσπαθούν να ισορροπήσουν τα οικονομικά τους, θα έπρεπε να δημιουργήσουν έναν σύλλογο, ο οποίος θα ήταν ισχυρός και θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Το ίδιο θα πρότεινα και στη Ρόμα με τη Λάτσιο. Αντί να έχουν δύο μέτριες ομάδες, ας συγχωνευτούν για να φτιάξουν μία καλή»!

Εξακολουθεί να κάνει τα ραντεβού του με εκπροσώπους των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων φορώντας τζιν και μπλουζάκια. Γενικά κυκλοφορεί με φόρμες. Και εννοείται ότι δεν τον νοιάζει. «Είμαι σε αυτόν τον κόσμο όχι για να με αγαπούν, αλλά για να κάνω το σωστό για τους παίκτες μου. Είμαι στην υπηρεσία τους» λέει.

Ίσως διότι ξέρει ότι είναι γενικά αντιπαθής και αυτοί τους οποίους επί της ουσίας κατευθύνει είναι οι μοναδικοί φίλοι του. Μαζί τους θα απολαύσει μια χαλαρωτική βουτιά στην πισίνα ή ένα γεύμα στο οποίο θα παραγγείλουν πολλά για να φάει τα περισσότερα μόνος του…


 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ