aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Αθλητικά Νέα ΠοδοσφαίρουΔιεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαUEFA κατά FIFA: «Διαφημίζετε σχέδια που δεν συζητήσατε με κανέναν»

UEFA κατά FIFA: «Διαφημίζετε σχέδια που δεν συζητήσατε με κανέναν»

Σε ρήξη με την FIFA έρχεται η UEFA. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου κατηγορεί την παγκόσμια πως προωθεί σχέδια για διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά διετία, δίχως όμως να έχει συζητήσει με τις κατά τόπους συνομοσπονδίες ή άλλες εμπλεκόμενες πλευρές τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο στο άθλημα, τους ποδοσφαιριστές και όχι μόνο. Μάλιστα, αναφέρει πως έχει ζητήσει ανοιχτή συζήτηση με τη FIFA για το θέμα αυτό από τις 14 Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχει λάβει απάντηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Μάιο του 2021, το Συνέδριο της FIFA έδωσε εντολή στη FIFA να κάνει έρευνα για το κατά πόσο είναι εφικτή η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών και Γυναικών ανά διετία. H UEFA υποθέτει πως αυτό περιλαμβάνει όλες τις επιδράσεις και συνέπειες που περιλαμβάνει ένα τέτοιο σχέδιο σχετικά με:

-το καλεντάρι, το σύστημα διεξαγωγής και την πρόκριση.
-την επίδραση στις υπάρχουσες διασυλλογικές και εθνικές διοργανώσεις, αθλητικά και εμπορικά.
-την επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία των παικτών.
-την επίδραση στους φιλάθλους, σχετικά με την επιθυμία τους να βλέπουν πιο συχνά τουρνουά τέτοιου επιπέδου και το πόσο είναι εφικτό γι’ αυτούς να ταξιδεύουν πιο τακτικά.
-την επίδραση στο ευρύτερο οικοσύστημα του ποδοσφαίρου, σχετικά με την ισορροπία στις ευκαιρίες που θα έχουν τα 211 μέλη της FIFA.
-την επίδραση της διεξαγωγής Μουντιάλ πιο συχνά πάνω στην αξία και την εμπορικότητα της διοργάνωσης.
-την επίδραση σε άλλα κομμάτια του ποδοσφαίρου, όπως στις διοργανώσεις γυναικών.
-την επίδραση στις διοργανώσεις των νέων, που έχουν περιορισμένη εμπορική αξία αλλά μεγάλη σημασία στην εξέλιξη των ταλέντων.
-την επίδραση στο σύστημα του ποδοσφαίρου παγκοσμίως και το σεβασμό του αθλήματος ως του πιο δημοφιλούς παγκοσμίως, σε σχέση με την έκθεση και εκμετάλλευσή του από άλλα σπορ.

Αναμένοντας τα λεπτομερή αποτελέσματα της έρευνας από τη FIFA, η UEFA αναγνωρίζει πως η FIFA παρουσίασε μια πρόταση διπλασιασμού των Μουντιάλ από το 2028 και μετά, όπως και του Confederations Cup από το 2025, μαζί με μαζική αναδόμηση των ημερομηνιών στο καλεντάρι για αγώνες που παίζονται τακτικά από τα 211 κράτη μέλη της FIFA.

Είμαστε ευγνώμονες για την προσοχή που συγκεντρώνει το Euro, με τον προτεινόμενο διπλασιασμό της συχνότητας στην τελική φάση, αλλά θα προτιμούσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα πιο συγκεκριμένα κι όχι θεωρητικά.

Η UEFA είναι απογοητευμένη με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, καθώς οδήγησε στη δημοσιοποίηση πολλών ριζικά ανανεωμένων πρότζεκτ, χωρίς να έχει δοθεί η δυνατότητα συζήτησης σε μας και άλλες εμπλεκόμενες πλευρές.

Αυτό το πλάνο περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους:

-τη διάλυση της αξίας του πρώτου ποδοσφαιρικού γεγονότος παγκοσμίως, που με τη διεξαγωγή του ανά τετραετία έχει μεγαλώσει πολλές γενιές.
-την αλλοίωση των ευκαιριών των μικρότερων εθνικών ομάδων αντικαθιστώντας τα κλασικά παιχνίδια με τελικές φάσεις.
-τον κίνδυνο για την αντοχή των παικτών, που θα υποχρεώνονται να παίζουν κάθε καλοκαίρι σε υψηλής έντασης διοργανώσεις αντί να έχουν μεγαλύτερα διαλλείματα αποκατάστασης.
-τον κίνδυνο για τις μελλοντικές διοργανώσεις γυναικών, που θα στερηθούν τις ημερομηνίες που δεν θα επισκιάζονται από μεγάλες διοργανώσεις ανδρών.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ανησυχίες που προκαλεί η πρόταση της FIFA και δεν μπορούν να διαλυθούν μόνο με διαφημιστικά σλόγκαν και θεωρητικά κέρδη από ένα πιο συμπυκνωμένο καλεντάρι.

Η UEFA πιστεύει πως το μέλλον του διεθνούς καλενταριού θα πρέπει να είναι αντικείμενο διαβούλευσης και ανταλλαγής απόψεων με τη FIFA, τις συνομοσπονδίες και τις εμπλεκόμενες πλευρές των διοργανώσεων, ξεκινώντας με έναν ανοιχτό διάλογο για τα προβλήματα και τις λύσεις που μπορούν να δοθούν και λαμβάνοντας υπόψη το καλό του παιχνιδιού και όλων των πλευρών.

Ο σεβασμός σε αυτή τη διαδικασία διαβούλευσης θα έπρεπε να μην περιλαμβάνει την προώθηση σχεδίων που κανένας δεν έχει δει σε λεπτομέρειες.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η UEFA και τα 55 μέλη της ζήτησαν από τη FIFA να οργανώσει μια συνάντηση για να μπορέσουν να εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με την επίδραση αυτών των σχεδίων. Μέχρι σήμερα η UEFA και τα μέλη της δεν έχουν λάβει απάντηση από τη FIFA σχετικά με αυτό το αίτημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ