aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΣτην Αμερική το πρώτο Μουντιάλ με 48 ομάδες

Στην Αμερική το πρώτο Μουντιάλ με 48 ομάδες

Η FIFA ετοιμάζει αλλαγές στη μορφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο πρόεδρός της, Τζάνι Ινφαντίνο, είναι αποφασισμένος, η διοργάνωση να φτάσει στις 48 εθνικές ομάδες. Όμως θεωρείται απαραίτητο να μοιραστούν διάφορες χώρες τα έξοδα για τα γήπεδα και τις υποδομές.

Οι ΗΠΑ μαζί με τον Καναδά και το Μεξικό, είναι πιθανό να υποβάλουν κοινή πρόταση για το 2026, αν ξεπεράσουν κάποιες δυσκολίες. Η Αργεντινή και την Ουρουγουάη έχουν ήδη συμφωνήσει να ζητήσουν την διοργάνωση του Μουντιάλ 2030, στην εκατονταετηρίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μακρι, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι Αργεντινή και Ουρουγουάη θα ζητήσουν να διοργανώσουν από κοινού το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2030. Το έκανε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον Ουρουγουανό ομόλογό του, Ταμπαρέ Βάσκες, στο Μπουένος Άιρες. «Επαναλαμβάνουμε ότι θα εργαστούμε από κοινού για να φιλοξενήσουμε την οργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή», δήλωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής.

Οι δύο ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι αποτελεί προτεραιότητα και για τις δύο χώρες να εργαστούν για την επίτευξη του στόχου τους. Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε επίσημα τον περασμένο Ιανουάριο στο Μοντεβιδέο, όταν έγινε η πρώτη διμερής συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων. Να σημειωθεί ότι και η Αγγλία έχει εκφράσει την επιθυμία της να φιλοξενήσει το τουρνουά του 2030.

Ο Ινφαντίνο προτείνει Μουντιάλ με 48 ομάδες, αν και στην πραγματικότητα η πρόθεση του είναι να επεκτείνει τη φάση των ομίλων σε 32 έως 40. Θέλει οι καλύτερες 16 ομάδες που δεν θα καταφέρουν να προκριθούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, λίγο πριν από το τουρνουά να αποκτήσουν μία ακόμα ευκαιρία, προκειμένου έστω οι οκτώ να προστεθούν στις 32. Ένα σχέδιο που η FIFA, θα αποφασίσει σχετικά με τη βιωσιμότητα του, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Ζυρίχη στις 9 και 10 Ιανουαρίου του 2017.

Η κατεύθυνση της FIFA είναι επίσης να δημιουργηθούν προυποθέσεις κοινής οργάνωσης , όπως συνέβη κατά το 2002 στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Κάτι που θα συμβεί στο Euro 2020, που θα διεξαχθεί σε δεκατρείς ευρωπαϊκές χώρες.

Το γεγονός ότι η Ρωσία διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018 και το Κατάρ το 2022, το πρώτο που θα πραγματοποιηθεί χειμώνα, βγάλει εκτός Ευρώπη και Ασία από την επόμενη διοργάνωση. Η FIFA υπέρ της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2026 και του 2030 στην Αμερική, το πρώτο στον Βορρά και το δεύτερο στο Νότο της ηπείρου. Ένα Μουντιάλ με 48 ομάδες, προυποθέτει τουλάχιστον δεκατέσσερα στάδια, διπλασιάζοντας τις επενδύσεις σε υποδομές, μεταφορές και έξοδα διαμονής , με συνέπεια μια μόνο χώρα να μην μπορεί να αντέξει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ