aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Πρωταθλήτριες σε… απόγνωση

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τις εθνικές ομάδες, που κατέκτησαν το Euro, όμως απέτυχαν να προκριθούν στο αμέσως επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τσεχοσλοβακία
Το 1960 είχε λάβει μέρος στο πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και έπειτα από τρεις συνεχόμενες απουσίες (1964, 1968, 1972), η Τσεχοσλοβακία έκανε την έκπληξη στα γήπεδα της Γιουγκοσλαβίας, το 1976. Στον τελικό, που έμεινε στην ιστορία για την εκτέλεση πέναλτι του Αντονίν Πανένκα, νίκησε τη Δυτική Γερμανία στη «ρώσικη ρουλέτα» (2-2 ο κανονικός αγώνας και η παράταση) και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Λίγους μήνες μετά, μπήκε στο μονοπάτι των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και παρά το εντυπωσιακό της ξεκίνημα, στη συνέχεια «βραχυκύκλωσε». Σε όμιλο με Σκωτία και Ουαλία, η Τσεχοσλοβακία τερμάτισε δεύτερη (μόνο νίκες εντός, μόνο ήττες εκτός) και έχασε το εισιτήριο για τα γήπεδα της Αργεντινής.

Δανία
Κανονικά δεν ήταν να συμμετέχει ούτε στο Euro που κατέκτησε. Μετά τον αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας από την UEFA, οι Δανοί μαζεύτηκαν άρον άρον από τις… παραλίες και κατάφεραν να τρελάνουν κόσμο στα γήπεδα της Σουηδίας. Απέκλεισαν κατά σειρά Γάλλους, Άγγλους, Ολλανδούς και στον τελικό νίκησαν τους Γερμανούς με 2-0. Οι Σκανδιναβοί δεν κατάφεραν να συνέλθουν από το «μεθύσι» της επιτυχίας και λίγες εβδομάδες μετά μπήκαν με το… αριστερό στα προκριματικά του Μουντιάλ. Στα τρία πρώτα παιχνίδια έφεραν ισάριθμες ισοπαλίες, μένοντας από νωρίς πίσω στην κούρσα. Παρά το ντεμαράζ που έκαναν στη συνέχεια, το τρένο της πρόκρισης είχε χαθεί. Μια ήττα στη Σεβίλλη αποτέλεσε την «ταφόπλακα» για την πρωταθλήτρια Ευρώπης, η οποία έμεινε στην τρίτη θέση, πίσω από Ισπανία και Εϊρε, που πήραν τα δύο εισιτήρια για τα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ελλάδα
Ποιος να το φανταζόταν στις 12 Ιουνίου του 2004, όταν ξεκινούσε το ταξίδι της «γαλανόλευκης» στα γήπεδα της Πορτογαλίας, πως στις 4 Ιουλίου θα ήταν όλοι οι Έλληνες στον έβδομο ουρανό. Στη μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών, σε επίπεδο εθνικών ομάδων, η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στη Λισαβόνα, κάνοντας τον Κριστιάνο Ρονάλντο να πλαντάξει στο κλάμα. Το ατελείωτο πάρτι που στήθηκε σε κάθε γωνιά της χώρας μας για την τεράστια επιτυχία της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ κράτησε εβδομάδες ολόκληρες και πιθανότατα επηρέασε την απόδοση της εθνικής στα αμέσως επόμενα προκριματικά. Ξεκινήσαμε με ήττα από την Αλβανία και ισοπαλίες με Τουρκία και Ουκρανία, που μας άφησαν πολύ πίσω από το ξεκίνημα. Στο τέλος της διαδρομής, η Ελλάδα τερμάτισε στην τέταρτη θέση του ομίλου, πίσω από την Ουκρανία (προκρίθηκε), την Τουρκία (μπαράζ) και τη Δανία, χάνοντας το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ