aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαWorld Cup 2018Πως αλλιώς σε λένε; Tα... παρατσούκλια των Εθνικών του Μουντιάλ

Πως αλλιώς σε λένε; Tα… παρατσούκλια των Εθνικών του Μουντιάλ

TOY ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ

Χρονιά Μουντιάλ που είναι έχουμε ξαναθυμηθεί την ιστορία των προηγούμενων, τα ποδοσφαιρικά αστέρια που προβλέπουμε πως θα λάμψουν στη φετινή διοργάνωση, μάθαμε τις ικανότητες των ομοσπονδιακών τεχνικών, σχεδόν τα πάντα για τη διοργανώτρια, ας θυμηθούμε για κάποιες εθνικές και για άλλες να μάθουμε και πως αποκαλούνται στην πατρίδα τους με τα υποκοριστικά τους. Δηλαδή τα παρατσούκλια της κάθε εθνικής που μετέχει στο μουντιάλ της Ρωσίας.

Ρωσία. Το υποκοριστικό Sbornaya (Σπμπόρναγια) στη ρωσική γλώσσα σημαίνει «εθνική ομάδα» ή «επιλεγμένη ομάδα».

Σαουδική Αραβία . Al-Saqour (Τα Γεράκια) ή Al-Akhdar (Οι Πράσινοι). Στη συνέχεια καθιερώθηκε τα πράσινα γεράκια. Ένα άλλο παρατσούκλι είναι το  Ouilad Al Sahraa (οι γιοι της ερήμου).

Αίγυπτος. Oι Φαραώ από τους αρχαίους ηγεμόνες της χώρας.

Ουρουγουάη. «Los Charrúas» (Λος Τσαρούας) από τον ομώνυμο λαό νομάδων στη χώρα. Επίσης La Celeste Olímpica ή αλλιώς  «Celeste» (Η γαλάζια) από το χρώμα της φανέλας.

Πορτογαλία. «Selecção das Quinas» (Σελεσάο ντας κίνας), αναφέρεται στις πέντε ασπίδες που ξεχωρίζουν στο εθνόσημο αλλά και την Πορτογαλική σημαία. Εκπροσωπούν τα πέντε βασίλεια που κατακτήθηκαν από τον βασιλιά Αλφόνσο.

Η Ισπανία. «La Furia Roja» (Φούρια Ρόχας) η κόκκινη οργή, από το χρώμα της φανέλας που συμβολίζει το πάθος και την ενέργεια. Κέρδισαν αυτό το παρατσούκλι το 1920 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας όταν κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο.

Μαρόκο. Λιοντάρια του Άτλαντα.  Les Lions de l’Atlas. Το όνομα αυτό προέρχεται από τα  Όρη Άτλας. Μια οροσειρά που εκτείνεται σε όλη την βορειοδυτική Αφρική.

Ιράν. «Team Melli» (Τιμ Μέλι), στα Περσικά σημαίνει εθνική ομάδα. Επίσης άλλα παρατσούκλια είναι: Το Shiran-e Pars  «τα περσικά λιοντάρια» , το «Αστέρια της Περσίας», και το «Πρίγκιπες της Περσίας».

Γαλλία. Les  Tricolores  (Οι τρίχρωμοι) για τον εξής απλό λόγο: Τη σημαία της χώρας. Θα τους συναντήσουμε και «Les Bleus» οι μπλε, από το χρώμα της φανέλας.

Αυστραλία. Έχουμε ένα παιχνίδι με τις λέξεις. «Socceroos» (Σόκερους).  Soccer  από το ποδόσφαιρο και  Kangaroos, από  το διάσημο ζώο της χώρας.

Περού. Los Incas (Οι Ίνκας). Οι Ίνκας ήταν πολιτισμός και αυτοκρατορία της Νότιας Αμερικής. Πρωτεύουσα ήταν το Κούσκο στο σημερινό Περού.

Δανία . Danish Dynamite. Η εθνική Δανίας κατέκτησε το Euro του 1992 και το παρατσούκλι βγήκε μέσω ενός συνθήματος.

Αργεντινή. Η επονομαζόμενη La Albiceleste (Αμπισελέστε). Η γαλανόλευκη. Από τα χρώματα στην εμφάνιση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου αλλά και από τη σημαία της χώρας.

Ισλανδια. Στην ισλανδική γλώσσα ακούς το όνομα  Strákarnir okkar (Στράουντκαρτνιρ όκαρ).  Σε ελεύθερη μετάφραση είναι « Τα αγόρια μας».

Κροατία. Γνωστή ως  «Vatreni»  (Βάτρενοι) που πηγάζει από τη λέξη φωτιά/φλόγα άρα οι φλογεροί. Επίσης θα τους συναντήσεις και με το όνομα Kockasti (Κόκαστι) που σημαίνει  ντάμα/σκάκι.

Νιγηρια.  Σούπερ Αετοί «The Super Eagles» καθώς το έμβλημα της ομοσπονδίας δείχνει έναν αετό πάνω σε μία ποδοσφαιρική μπάλα, Παλιότερα ονομάζονταν πράσινοι αετοί από το χρώμα της φανέλας και της σημαίας.

Βραζιλία. Σελεσάο. Η ερμηνεία του είναι «οι επίλεκτοι». Είναι από τις ομάδες με τα περισσότερα προσωνύμια. «Pentacampeões» πεντάκις πρωταθλητές, «Verde-Amarela», πράσινο-κίτρινο, «Auriverdes» χρυσό-πράσινο, «Canarinhos» μικρά καναρίνια. και «Samba Kings», οι βασιλιάδες της σάμπας.

Ελβεττία. «Schweizer Nati» (Σουάιτζε Νάτι) η πολύ πιο απλά «La Nati» (Νάτι), που σημαίνει η εθνική ομάδα. Μπορεί να ειπωθεί και ως «The Nats»  (Νατς) η συντόμευση για τους ποδοσφαιριστές.

Κόστα Ρίκα.  «Los Ticos» (Λος Τίκος). Έτσι αποκαλούνται στην καθομιλουμένη οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα, οι Κοσταρικανοί. Επίσης, άλλα χαϊδευτικά είναι το «la Roja» (Λα ρόχα) το κόκκινο από το χρώμα της φανέλας, και το Sele (Σέλε) η επιλογή.

Σερβία. Οι πλάβοι (Plavi). Που δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από το μ

πλε. Άλλο παρατσούκλι είναι το «Orlovi»  (Όρλοβοι) που σημαίνει οι αετοί.

Γερμανία. Το παρατσούκλι γα την ποδοσφαιρική ομάδα της είναι το  «Die Mannschaft» (Μάντσαφτ) που σημαίνει «η εθνική ομάδα» ή Die Nationalmannschaft «η εθνική των ένδεκα».

Μεξικό. Χρησιμοποιείτε  το ψευδώνυμο «Los Aztecas» (Αζτέκας). Προς τιμήν του πολιτισμού των Αζτέκων που ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του Μεξικού.

Σουηδία «Blågult»  (Λούοκιουλτ) που μεταφράζετε το μπλε και το κίτρινο. Ένα άλλο παρατσούκλι είναι  «the Crowns» που στα Σουηδικά  είναι το στέμμα.

Νότιος Κορέα. Έχει δύο ψευδώνυμα. «Ασιατικές Τίγρεις»  και οι «πολεμιστές Taeguk». Το Τάιγκουκ είναι το σύμβολο ισορροπίας (γιν και γιανγκ) που βρίσκεται στο κέντρο της κορεατικής σημαίας.

Βέλγιο. «Κόκκινο διάβολοι». Το παρατσούκλι χρησιμοποιήθηκε πρωταρχικά από έναν δημοσιογράφο ύστερα από μια σειρά νικών της εθνικής το 1906 απέναντι σε Γαλλία και Ολλανδία.

Παναμάς. «Panama Los Canaleros» (Οι Καναλιέροι) λόγω της γνωστής διώρυγας που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό ωκεανό. Άλλο ψευδώνυμο είναι  «Marea Roja»  (Μαρέα ρόχα)  κόκκινη παλίρροια.

Τυνησία. «Οι Αετοί της Καρχηδόνας». Ο αετός έχει περίοπτη θέση στο έμβλημα της Τυνησιακής ομοσπονδίας. Η Καρχηδόνα είναι πόλη της Τυνησίας και ήταν το κέντρο του αρχαίου πολιτισμού των Καρχηδονίων.

Αγγλία. Τhe Three Lions. Τα τρία λιοντάρια  τα οποία υπάρχουν  στο εθνόσημο αλλά και στο έμβλημα της Αγγλίας, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται από την εποχή του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου.

Πολωνία. «Biało-czerwoni» (Βιάλο Ντερβόνι) που σημαίνει «λευκοί και κόκκινοι» από τα χρώματα της σημαίας. Επίσης εναλλακτικά παρατσούκλια είναι το «Białe Orły» Βιάλο Όρλι (Λευκοί Αετοί) και Polskie Orly “Πολωνικοί αετοί”.

Σενεγάλη. Les Lions de la Téranga (Οι Λέοντες της Τερανγκά).  Μεταφράζετε και ως λιοντάρια της φιλοξενίας. Το “Teranga” προέρχεται από τη γλώσσα Wolof.

Κολομβία. «Los Cafeteros» Λος Καφετέρος, δηλαδή καλλιεργητές καφέ. Ο καφές είναι από τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας.

Ιαπωνία. Μπλε Σαμουράι. Μπλε, από το χρώμα της φανέλας και Σαμουράι, προς τιμή των Ιαπώνων πολεμιστών. Το μπλε χρώμα, είναι αυτοκρατορικό και χρησιμοποιείται μόνο όταν ο αυτοκράτορας ταξιδεύει στην θάλασσα. Άλλο παρατσούκλι είναι το «Nihon Daihyo»  (Νιχόν Ντάιχιό) και μεταφράζετε ως Αντιπρόσωποι της  Ιαπωνίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ