aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαWorld Cup 2018Πολωνία: Όπως το παλαιωμένο κόκκινο κρασί

Πολωνία: Όπως το παλαιωμένο κόκκινο κρασί

ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥΣ*

Στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, ο Πολωνός πιανίστας και μουσικοσυνθέτης Γιαν Παντερέφσκι, στην ηλικία των 50 και κάτι, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη καλλιέργεια αμπελώνων και συγκεκριμένα με τη παραγωγή της ποικιλίας Ζινφαντέλ. Ο χρόνος παλαίωσης της συγκεκριμένης ποικιλίας ξεπερνά τα δύο έτη και μπορεί να αγγίξει μέχρι και τα έξι. Τόσο χρειάστηκαν περίπου και οι «λευκοί αετοί» για να ωριμάσουν ποδοσφαιρικά.

Πολωνία λοιπόν… Μία ομάδα και μια γενιά ποδοσφαιριστών, οι οποίοι χρειάστηκε να κτίσουν τα πάντα από το μηδέν και να περάσουν μέσα από σίδερο και φωτιά για να σκαρφαλώσουν στην εντυπωσιακή 8η θέση στη κατάταξη της FIFA. Μετά το γερό χαστούκι που δέχθηκε, όταν συνδιοργάνωσε το Γιούρο 2012 με την Ουκρανία, τερματίζοντας στο πάτο του 1ου ομίλου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έδωσε το έναυσμα για αναμόρφωση του αντιπροσωπευτικού της συγκροτήματος.

Τον Οκτώβριο του 2013, τα ηνία της Πόλσκα ανέλαβε ο 55χρονος Άνταμ Ναβάλκα. Ένας άνθρωπος, που η ζωή του είναι βγαλμένη μέσα από παραμύθι, καθότι πριν το 1995 έκανε τα πάντα εκτός από προπονητική. Δούλεψε ως ξυλοκόπος και εργάτης σε αυτοκινητοβιομηχανία στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Από το 1996 και εντεύθεν πρόλαβε και κάθισε στο πάγκο 10 συλλόγων, μεταξύ άλλων των τριών μεγαλυτέρων της χώρας και ως βοηθός στην Εθνική ομάδα το 2007. Διαδέχθηκε τον Βάλντεμαρ Φόρναλικ, ο οποίος αν και απέτυχε να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, παρέδωσε σε αυτόν, τη βάση της φουρνιάς ποδοσφαιριστών που μεσουρανεί σήμερα.

Τα τελευταία τρία χρόνια παρακολουθούμε μία ομάδα αριστουργηματικά στημένη, που αποδίδει υποδειγματικό και σύγχρονο ποδόσφαιρο, χωρίς να αυτοπαγιδεύεται σε νόρμες όπως το 4-4-2 ή το 4-3-3. Ο Ναβάλκα επιμένει στο 3-6-1, που κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, το προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες του συνόλου. Κλασσικές κινήσεις που κάνει είναι η χρησιμοποίηση του Μίλικ κυρίως στη β’ ημίχρονο, μετατρέποντας το σε 3-5-2 ή με την είσοδο των Μπερεζίνσκι/Γεντρέιτσικ για να «φορτώσει» τα μετόπισθεν.

Στο προηγούμενο Γιούρο είδαμε μια συμπαγής ομάδα, που ισοβάθμησε με τους Γερμανούς στη κορυφή του 3ου ομίλου, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά αήττητη (!), με την κυπελλούχο Πορτογαλία να την πετάει εκτός σε μια χιτσκοκική αναμέτρηση που κρίθηκε στην άχαρη διαδικασία των πέναλτι. Στις 8 Οκτωβρίου 2017 μετά την επικράτηση 4-2 πάνω στο Μαυροβούνιο κατέλαβε τη κορυφή του 5ου ομίλου στα προκριματικά του Μουντιάλ, αφήνοντας πίσω της μια Δανία που ειδικοί την παρουσιάζουν ως πανίσχυρη, δείγμα της ταυτότητας που απέκτησε ως ομάδα, γνωρίζοντας τι θέλει να πάρει κάθε 90 λεπτά, εντός των τεσσάρων λευκών γραμμών.

Βέβαια, λίγο έλειψε να υποστεί σοκ με μια πιθανή απώλεια του στυλοβάτη της αμυντικής της γραμμής, Καμίλ Γκλίκ. Ένα συμβάν που ήρθε να αναστατώσει τις τάξεις των «λευκών αετών». Γεγονός που ενέτεινε ακόμη περισσότερο το προβληματισμό για την αμυντική της συμπεριφορά, μιας και στα τρία τελευταία της φιλικά δέχθηκε συνολικά πέντε γκολ με απολογισμό μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα. Εν τέλει, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και οι προβλέψεις της ιατρικής ομάδας κάνουν λόγο ότι θα δώσει το παρών του στη πρεμιέρα.

Η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας, είναι οι στατικές φάσεις και η διάρκεια της στο δεύτερο ημίχρονο των αγώνων. Τα νεκρά διαστήματα της στο δεύτερο ημίχρονο είναι κάτι που χρίζει άμεσης βελτίωσης και ο Πολωνός κόουτς δουλεύει πάνω σε αυτό, γιατί σίγουρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών του.

Όσον αφορά στα δυνατά της σημεία, αυτά δεν είναι άλλα από το φοβερό τρανζίσιον (απαραίτητος δείκτης επιτυχίας ενός καλοκουρδισμένου συνόλου) και την εναλλαγή της μπάλας σε χώρους με έντονες πιέσεις αντιπάλων, κάτι το οποίο νομοτελειακά υποστηρίζεται και από τον σχηματισμό (3-6-1). Παρ’ όλα αυτά ο Λεβαντόφσκι και οι ακραίοι μέσοι (Γκροσίτσκι, Μπλαστζικόφσκι) είναι αυτοί που λαμβάνουν ειδικές οδηγίες για ψηλές πιέσεις, ούτως ώστε να αποφορτίσουν το κέντρο και να κρατάνε ένα πρώτο «τοίχος» μαρκαρίσματος.

Συνεπώς, αν ψάχνουμε για αουτσάιντερ τα οποία  θα φτάσουν στην προημιτελική φάση, η Πολωνία έχει όλα τα φόντα για να είναι μία από αυτές. Προσωπική εκτίμηση, δεν θα με εξέπληττε να τερμάτιζε σκόπιμα 2η για να αποφύγει στα προημιτελικά τη Γερμανία (1ος-6ου ομίλου) και να αντιμετωπίσει στη φάση των 16 μία εκ των Αγγλία ή Βελγίου (1ος 7ου όμιλος). Σε περίπτωση που καταφέρει και προκριθεί με μία εξ’ αυτών (που πάλι θα έχει τον δεύτερο λόγο για πρόκριση) θα διασταυρωθεί με τη Βραζιλία, η οποία εμφανίζεται επίσης ως φαβορί για κατάκτηση, ωστόσο θα καταφέρει να τη παγιδεύσει πιο εύκολα στο τακτικό της παιχνίδι. Ανάλογο παράδειγμα με τη Πολωνία είναι και η Κροατία, η οποία σε περίπτωση που κατακτήσει τη πρωτιά του ομίλου της σε βάρος της Αργεντινής, αποφεύγει άμεσα τη Γαλλία και ακολούθως πέφτει σε μία εκ των Ισπανία ή Πορτογαλία.

Σ.σ.: Τα πιο πάνω σενάρια είναι τελείως υποθετικά.

Παίχτες Κλειδιά Πολωνίας: Γκροσίτσκι – Ζιελίνσκι (ιθύνων νους).

Αστέρι: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Πιθανός αντικαταστάτης Γκλικ (αν δεν είναι έτοιμος): Μπέντναρεκ ή Μπερεζίνσκι.

Μετεγγραφή μετά το Μουντιάλ: Κάρολ Λινέτι.

*Ο Χάρης Μιλτιάδους είναι δημοσιογράφος και μεταπτυχιακός φοιτητής Αθλητικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο «Γιόχαν Κρόιφ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ