aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαWorld Cup 2018Ποδόσφαιρο είναι, όχι μαθηματικές πράξεις!

Ποδόσφαιρο είναι, όχι μαθηματικές πράξεις!

TOY ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Ακούγοντας τις προάλλες στον Active 107,4 & 102,5, τον τεχνικό διευθυντή της ΚΟΠ, Σάββα Κωνσταντίνου, να μιλά για τη νέα εποχή της ποδοσφαιρικής Γερμανίας, έμεινα με ανοικτό το στόμα… Σύμφωνα με τον Σάββα, λοιπόν, σε μια πρόσφατη διοργάνωση, η ομάδα U17 της Γερμανίας είχε στην αποστολή 20 ποδοσφαιριστές και άλλα 26 άτομα τεχνικό και ιατρικό επιτελείο! Φαντάζομαι, προπονητές, γυμναστές, γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και αναλυτές που είναι και της μόδας. Στο καπάκι διάβασα μια καταπληκτική ανάλυση των New York Times που δημοσιεύτηκε στο Goal.com.cy μέσω της αποκλειστικής συνεργασίας τους για την περίοδο του Μουντιάλ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Εθνική Γερμανίας εμφανιζόταν ως πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για το Μουντιάλ της Ρωσίας σε σχέση με το Μουντιάλ της Βραζιλίας πριν από τέσσερα χρόνια. Για όσους το έχουν ξεχάσει, οι Γερμανοί είναι οι εν ενεργεία παγκόσμιοι πρωταθλητές, οι οποίοι προ τετραετίας -μεταξύ άλλων- είχαν ξεφτιλίσει τους Βραζιλιάνους με εκείνο το φοβερό και τρομερό 7-1. Η προετοιμασία και η τεχνική ανάλυση της Γερμανίας είναι, πλέον, αρμοδιότητα του πρώην διεθνούς, 50άρη πια, Όλιβερ Μπίρχοφ, ο οποίος συνεργάζεται με τη γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP.

Ανάλυση στην ανάλυση, οι υπολογιστές παίρνουν φωτιά κι οι Γερμανοί παίκτες έχουν ανά χείρας ένα τάμπλετ μέσω του οποίου μπορούν να ενημερωθούν για τα πάντα. Για τη δική τους απόδοση, για τους αντιπάλους, τι πρέπει να κάνουν, πώς θα μαρκάρουν, πόσο πρέπει να τρέξουν και πάει λέγοντας. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Μπίρχοφ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι στηρίζει τη χρήση τάμπλετ από τους προπονητές στον πάγκο, τονίζοντας ότι «η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να γίνουν πολύ σημαντικά για το ποδόσφαιρο».

Χθες το απόγευμα, παρακολουθώντας την αναμέτρηση της Γερμανίας με το Μεξικό, πέρασε απ’ το μυαλό μου, ό,τι κι αν είναι αυτά (απολογούμαι που οι γνώσεις μου δεν φτάνουν μέχρι εκεί) οι Μεξικανοί -ανάμεσα σε άλλα- ήταν πολύ καλύτεροι στη… μηχανική μάθηση και στην τεχνητή νοημοσύνη! Πράγμα που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει.

Για να μην παρεξηγηθώ, η επιστημονική στήριξη είναι ένα από τα πιο απαραίτητα εργαλεία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όταν τα ματς κρίνονται με μια στραβοκλοτσιά, αυτός που σέβεται τον εαυτό του, είναι υποχρεωμένος να λάβει υπ’ όψιν του και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Απ’ την άλλη, το κομπιούτερ, το τάμπλετ κι όλα τα δεδομένα με τους χάρτες θερμότητας, τα επίπεδα κατοχής, τις πάσες και τις αγωνιστικές συνήθειες των παικτών, δεν μπορούν να πάρουν μόνα τους το ματς. Είμαι βέβαιος ότι ο Μπίρχοφ κι οι επιστήμονες συνεργάτες του ανάλυσαν τα πάντα με το «νι» και με το «σίγμα».

Μόνο που στο ποδόσφαιρο υπάρχουν και κάποιες άλλες παράμετροι, που δεν μπαίνουν στο κομπιούτερ. Διότι είναι ποδόσφαιρο κι όχι μαθηματικές πράξεις. Η μαεστρία του Ερέρα, για παράδειγμα, στο κράτημα της μπάλας, ήταν τόσο καλή σε βαθμό που οι μισοί Γερμανοί θα ήθελαν να ρίξουν μια μπουνιά στο κομπιούτερ τους. Η θέληση, το πάθος, η ψυχή, δεν μπαίνουν στον υπολογιστή… Ήταν κι εκείνος ο διαβολεμένος ο Λαγιούν που στο ρόστερ τον είχαμε για αμυντικό, αλλά ο Χούμελς κι ο Μπόατενγκ θα τον βλέπουν για πολλά βράδια στον ύπνο τους. Αν Χαβιέρ Ερνάντες, ο οποίος αν ήταν λίγο πιο προσεκτικός οι Γερμανοί θα διασύρονταν και βέβαια τον τεράστιο Ράφα Μάρκες, ο οποίος στα 39 του μπήκε στο τελευταίο 15λεπτο και καθάρισε ίσα με πέντε φάσεις.

Συμπέρασμα; Όσο κι αν προχωρήσει η τεχνολογία κι η επιστημονική στήριξη, το ποδόσφαιρο είναι πάντα απρόβλεπτο και θα αφήνει ανοικτό το παράθυρο της μεγάλης έκπληξης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ