aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Πάντα θα υπάρχουν οι ξερόλες

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Αρκετές φορές έχει σχολιαστεί πως το φετινό είναι το χειρότερο παγκόσμιο κύπελλο στην ιστορία. Υπάρχει κύμα κριτικής η οποία άρχισε να ξεδιπλώνεται και να αναπτύσσεται μετά τα αποτελέσματα της 20ής Ιουνίου, με την Ουρουγουάη να κερδίζει 1-0 τη Σαουδική Αραβία, ενώ με το ίδιο σκορ κέρδισαν επίσης Πορτογαλία και Ισπανία το Μαρόκο και Ιράν, αντίστοιχα. Το λιγοστά γκολ άρχισαν να προκαλούν δυσπιστία αφού όλοι περίμεναν από τα φαβορί αν μη τι άλλο να εμφανίζουν καλύτερο θέαμα και προφανώς να σκοράρουν περισσότερο.

Υπάρχει πάντα η λογική πως με τρεις αγώνες στη φάση των ομίλων μειώνεται η ελευθερία της έκφρασης υπό τον φόβο του λάθους. Η ασφάλεια στην άμυνα είναι ο κανόνας και όλες οι ομάδες προσπαθούν να διατηρήσουν τις πιθανότητες πρόκρισης στο τελευταίο τους παιχνίδι. Ωστόσο, η τελευταία αγωνιστική προσφέρεται για περισσότερα γκολ, αλλά και η φάση των νοκ-άουτ ειδικά στις περιπτώσεις που μπαίνει νωρίς γκολ.

Τα μικρά έθνη έχουν καταφέρει με τη βοήθεια της κατασκοπείας και της άριστης φυσικής κατάστασης να ανταποκρίνονται καλύτερα, όμως και πάλι δεν λείπουν τα μεγάλα σκορ όπως έχει συμβεί στον 7ο όμιλο με τις Αγγλία και Βέλγιο, αλλά και τη Ρωσία στον πρώτο. Όλες τους έχουν φτάσει τα οχτώ γκολ, που αποτελεί ρεκόρ αφού ισοφάρισαν την επίδοση της Ιταλίας στο Μουντιάλ του 1934 όταν έβαλε επίσης οχτώ γκολ στις πρώτες δύο αγωνιστικές.

Όσο για τα λίγα γκολ αυτό είναι μύθος. Συγκρίνοντας το φετινό με τα προηγούμενα παγκόσμια κύπελλα από το 1998 μέχρι και το 2014 μόνο στο τελευταίο μπήκαν περισσότερα γκολ σε κάθε αγωνιστική. Συγκεκριμένα, στο Μουντιάλ του 1998 είχαμε 42,3 γκολ σε κάθε αγωνιστική, το 2002 42,6, το 2006 38,6, το 2010 34,6 και το 2014 45,3. Φέτος διαιρώντας διά δύο τα γκολ στις πρώτες δύο αγωνιστικές ο μέσος όρος ανέρχεται στα 42,5 τέρματα. Ελάχιστη διαφορά από το 2002 (και το 2014) αλλά και καλύτερος συντελεστής από τα υπόλοιπα Μουντιάλ. Αν κάποιες ομάδες δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερο θέαμα και γκολ αυτή η ευθύνη βαραίνει κάποιες ομάδες της ελίτ (Γαλλία, Γερμανία, Βραζιλία, Αργεντινή). Ο μέσος όρος τερμάτων (2,65) είναι αρκετά ψηλός και σε αυτό βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις, έχει βοηθήσει και το VAR.

Επίσης, μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές μόνο στον 1ο και στον 7ο όμιλο ξεκαθάρισε η κατάσταση με τις ομάδες που προκρίνονται. Ας μην ξεχνάμε πως τρεις από τις τέσσερεις ομάδες (Αργεντινή, Γερμανία, Βραζιλία) που το 2014 είχαν φτάσει στην ημιτελική φάση ακόμη κινδυνεύουν με αποκλεισμό, ενώ η τέταρτη δεν κατάφερε να προκριθεί (Ολλανδία).

Υπολείπεται άλλη μια αγωνιστική για τη φάση των ομίλων και μετά νοκ-άουτ. Όλοι, εμείς οι υπόλοιποι, απολαμβάνουμε ένα καλό Μουντιάλ. Σε σχέση με προηγούμενα έχει προοπτική να γίνει πολύ καλύτερο. Αν κάποιοι επιμένουν για το χειρότερο Μουντιάλ μάλλον έχουν κουραστεί να βλέπουν ποδόσφαιρο και όλα τους φαίνονται στραβά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ