aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Αθλητικά Νέα ΠοδοσφαίρουΔιεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαΠαγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 – Κατάρ: Σκέψεις, Ιδέες, Απόψεις - Παρατηρήσεις

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 – Κατάρ: Σκέψεις, Ιδέες, Απόψεις – Παρατηρήσεις

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΣΚΑΛΛΗ

Για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού το Mundial διεξήχθη σε Αραβική χώρα, μάλιστα σε μια περιοχή χωρίς τεχνογνωσία, εμπειρία και κουλτούρα ποδοσφαιρική, αλλά σε μια χώρα πολύ πλούσια αλλά με πολλά αρνητικά κοινωνικά στοιχεία. Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα στοιχεία δημιούργησαν μια αμφιλεγόμενη διοργάνωση με πολλά ερωτηματικά.

Είναι γεγονός ότι πριν την έναρξη του τουρνουά, καταιγιστικές ήταν οι βολές κατά του Κατάρ και κατά της απόφασης της FIFA. Η επιλογή του Κατάρ από την FIFA δημιούργησε τεράστιες αντιδράσεις σ’ όλο τον κόσμο. Εκτός από την περιοριστική και αμφιλεγόμενη πολιτική κατάσταση στην χώρα, για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου θα διεξήγετο χειμώνα, χρόνος που διεμβόλιζε τα εθνικά πρωταθλήματα και σε συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες και το στρίμωγμα των αγώνων των άλλων διοργανώσεων.

Οι καθημερινές ειδήσεις  και πληροφορίες ότι για να οικοδομηθούν τα  ποδοσφαιρικά γήπεδα και εγκαταστάσεις στο Κατάρ έχασαν την ζωή τους πάρα πολλοί εργαζόμενοι λόγω κακών συνθηκών ασφάλειας και υγείας, προσέθεταν ακόμα μεγαλύτερο βάρος σ’ αυτή την διοργάνωση.

Γενικά το Mundial ξεκινούσε με  πολλούς κακούς οιωνούς και όλος ο κόσμος με αγωνία παρακολουθούσε την εξέλιξη του.

Πολύ γρήγορα όμως με την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ , οι αμφιβολίες έδωσαν τη θέση τους στην σιγουριά και στην ελπιδοφόρα πορεία του.

Είναι γεγονός ότι όλοι οι Ποδοσφαιρικοί Φορείς του Ποδοσφαίρου και άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία  και παραστάσεις , ξαφνιάστηκαν ευχάριστα από το επίπεδο της Οργανωτικής και  αγωνιστικής επιτυχίας της διοργάνωσης.

Τα 64 παιγνίδια του Τουρνουά, διεξήχθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα διότι το Κατάρ κατόρθωσε να οργανωθεί και να βελτιώσει πάρα πολύ τις υποδομές του σε επίπεδο τεχνολογίας , εγκαταστάσεων, επικοινωνίας , συγκοινωνιών και φιλοξενίας. Τα γήπεδα ήταν εξαιρετικά και πρόσφεραν ανέσεις  και ασφάλεια στους φιλάθλους και στους ποδοσφαιριστές και δεν  είχαν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα σύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης.

Η τηλεοπτική παραγωγή, πράγματι  εντυπωσιακή, ανατέθηκε σε τεχνοκράτες από το εξωτερικό και χρησιμοποιήθηκε υψηλής ποιότητας εξοπλισμός. Πράγματι υπήρξε εντυπωσιακή η μετάδοση των Ποδοσφαιρικών αγώνων.

Επίσης πρέπει να τονισθεί το άνοιγμα και το κλείσιμο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκδηλώσεις με βαθιά μηνύματα και νοήματα οι οποίες θα μείνουν αξέχαστες.

Στο Mundial  του Κατάρ το 2022, έλαβαν για τελευταία φορά 32 ομάδες. Από την επόμενη διοργάνωση οι ομάδες θα αυξηθούν σε 48. Σημειώθηκαν 172 τέρματα, Μ.Ο. 69 κατά την άποψη μου ψηλό ποσοστό σκοραρίσματος. Καλύτερος ποδοσφαιριστής  του Π.Κ. ψηφίστηκε ο Λιονέλ Μέσσι και πρώτος σκόρερ ο Μπαπέ με 8 τέρματα.

Στο τελικό αγωνίσθηκαν η Αργεντινή  με την Γαλλία. Νικήτρια η Αργεντινή στην διαδικασία των πέναλτι.

Στο μικρό τελικό αγωνίσθηκε η Κροατία με το Μαρόκκο, με νικήτρια την Κροατία. Τελική κατάληξη του τουρνουά ήταν: 1. Αργεντινή, 2. Γαλλία, 3. Κροατία, 4. Μαρόκο. Πρώτη φορά Αραβική χώρα αγωνίζεται στα ημιτελικά (Μαρόκο).

Κατά την άποψη μου, εκτός από το Κατάρ, όλες οι υπόλοιπες ομάδες παρουσιάστηκαν ανταγωνιστικές.

Μεγάλη έκπληξη του Πρωταθλήματος ήταν το Μαρόκο, το οποίο παρουσίασε εξαίρετο ποιοτικό  και γρήγορο ποδόσφαιρο. Σ’ όλους τους αγώνες του, παρουσίαζε καλό  και ελκυστικό ποδόσφαιρο και δεν ήταν τυχαία η πορεία του μέχρι τα ημιτελικά.

Γενικά ένα σημαντικό στοιχείο που παρουσιάστηκε στα γήπεδα, ήταν ότι οι ποδοσφαιριστές εμφανίσθηκαν  φρέσκοι, με ψηλό  δείκτη αγωνιστικής θέλησης και δύναμης.

Συνήθως το Π.Κ. διεξήγετο στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, περίοδος στην οποία οι ποδοσφαιριστές ήταν κουρασμένοι, καταπονημένοι και αγωνιστικά και ψυχολογικά. Φαίνεται  ότι και το γεγονός αυτό, βοήθησε  για να έχουμε στο Κατάρ , ψηλού επιπέδου ποιοτικό ποδόσφαιρο και ελκυστικό θέαμα.

Τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο Mundial του Κατάρ, ήταν τα γνωστά, (4-2-3-1), (3-5-2), (3-2-3-2), (4-4-2), (3-4-3). Τα συστήματα διαμορφώνονται στην θεωρία και καταργούνται στην πράξη. Οι  τοποθετήσεις των ποδοσφαιριστών στον αγώνα είναι σημαντικό στοιχείο πιο όμως καθοριστικοί παράγοντες παραμένει η καλή ψυχολογία, ο ενθουσιασμός, η θέληση και το πάθος των ποδοσφαιριστών και χωρίς αυτά τα στοιχεία κανένα σύστημα δεν μπορεί να επιτύχει.

Στο Mundial του Κατάρ, το πιο  σπουδαίο στοιχείο που παρακολούθησα και κατέγραψα, είναι η τάση όλων σχεδόν των ομάδων να κατευθύνουν το παιγνίδι κάθετα  και όχι οριζόντια. Η οριζόντια ανάπτυξη δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στους αντιπάλους, διότι τους δίνεται η δυνατότητα, οπισθοχώρησης και μαρκάρισμα του χώρου και αντιπάλων.

Επίσης οι επιτιθέμενοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ταχύτητα στις επιθέσεις τους. Ο αιφνιδιασμός και η ταχύτητα εκλείπτει. Αυτοί οι σημαντικοί λόγοι ώθησαν τους  προπονητές να εμπιστευτούν το κάθετο παιγνίδι, γι’ αυτό παρακολουθήσαμε αγώνες ανταγωνιστικούς και ελκυστικούς και το ότι σημειώθηκαν πολλά τέρματα 172 . Μ.Ο. 2.69 για κάθε αγώνα.

Το κάθετο παιγνίδι προσδίδει πάρα πολλά στο ποδόσφαιρο. Ταχύτητα, τέρματα, μονομαχίες, ενθουσιασμό, εγρήγορση , επιθετικό παιγνίδι, ετοιμότητα.

Τώρα παρακολουθώ στην Κύπρο  οι αγώνες να έχουν αυτά τα στοιχεία και πολύ ομολογουμένως με ικανοποιεί. Πάγια ήταν η θέση  και η άποψη μου ότι το πλάγιο ποδόσφαιρο χάνει πολύ από την ελκυστικότητα και την αποτελεσματικότητα του. Πλάγιο ποδόσφαιρο υιοθετούμε μέσα στο γήπεδο για φορμάρισμα, αλλαγή ρυθμού, διατήρηση ελέγχου έλεγχος χρόνου και δημιουργούμε συνισταμένες για κάθετες επιθετικές ενέργειες.

Το Σύγχρονο Παγκοσμιοποιημένο Ποδόσφαιρο κατάργησε την εθνική ποδοσφαιρική ταυτότητα.

Όλοι τα προηγούμενα χρόνια, μιλούσαμε και αναλύαμε, την Βραζιλιάνικη Σχολή, την Ολλανδική Σχολή, την Γιουγκοσλαβική Σχολή, το Αγγλοσαξωνικό ποδόσφαιρο, το Ιταλικό Ποδόσφαιρο. Γενικά αναλύαμε με προσοχή τις διάφορες τεχνοτροπίες και τακτικές, τους διάφορους σχηματισμούς και συνδυασμούς, στο Νοτιο-αμερικάνικο Ποδόσφαιρο, στον Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο, στο Αφρικανικό ποδόσφαιρο, στο Ασιατικό ποδόσφαιρο.

Ο κάθε λαός  μέσα από το ποδόσφαιρο του, εξέφραζε τους πόθους και τα οράματα του, την ιστορία και  τον πολιτισμό, την κουλτούρα και  χαρακτήρα του, γενικά εξέφραζε την φυσιογνωμία και την ταυτότητα του.

Το Ποδόσφαιρο κάθε χώρας ήταν ο καθρέφτης και η αντανάκλαση της.  Η παγκοσμιοποίηση γενικά σ’ όλους τους τομείς στην παγκόσμια κοινωνία, παρέσυρε και το ποδόσφαιρο και τα κύρια εθνικά χαρακτηριστικά του.

Η παγκοσμιοποίηση αλλοίωσε τις  κοινωνίες όλου του κόσμου και άλλαξε το DNA όλων των κοινωνιών κυρίως της νέας γενιάς.

Στο Mundial του Κατάρ το 2022 όπως και σε προηγούμενα  Παγκόσμια Κύπελλα, τα τελευταία  είκοσι χρόνια, παρατηρήθηκε η μεγάλη αλλαγή της ποδοσφαιρικής κουλτούρας και δυναμικής της κάθε χώρας που  λάμβανε μέρος σ’ αυτά.

Οι νέοι ποδοσφαιριστές, προπονητές και ειδικοί, δεν γνώρισαν τις παλιές ποδοσφαιρικές Σχολές, που θεμελίωσαν το σύγχρονο ποδόσφαιρο και έδωσαν όλες από την δική τους ματιά, πολλά στοιχεία που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Το ιταλικό αμυντικό σύστημα του Κατενάτσιο, το Βραζιλιάνικο Φιλελεύθερο επιθετικό ποδόσφαιρο χωρίς κανόνες και πειθαρχία, το Νοτιο-αμερικάνικο Ποδόσφαιρο με κύρια στοιχεία την Τεχνική , την ζογκλερική αναφορά , την Αγγλοσαξωνική Σχολή, με το άκρως κάθετο και  τις μεγάλες μεταβιβάσεις και τις συνεχείς  σέντρες κυρίως από τα πλάγια. Στην Ευρώπη θαυμάζαμε το ποιοτικό και ελκυστικό παιγνίδι των Γιουγκοσλάβων.

Η Γιουγκοσλαβική Σχολή ήταν κάποτε η  εκπρόσωπος της Βραζιλιάνικης Σχολής στην Ευρώπη. Δυστυχώς με  τον διαμοιρασμό της το ποδόσφαιρο της υποβαθμίσθηκε, όμως όπως παρακολουθούμε σταθερά ξανακτίζεται, όπως και όλα τα  κομμάτια της , διότι η μαγιά υπάρχει, οι ρίζες είναι πολύ βαθιές. Χρειάζεται χρόνος , υπομονή, επιμονή και σχεδιασμός.

Θα ήταν παράλειψη μου, αν δεν αναφερόμουνα σε ένα ποδοσφαιριστή ο οποίος τιμά το ποδόσφαιρο και την καταγωγή του.

Αναφέρομαι στον Λιονέλ Μέσσι, ο οποίος με τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τις απέραντες  ποδοσφαιρικές του αρετές, πήρε από το χέρι τους συμπαίκτες του, πήρε το  ασήκωτο βάρος ενός ολόκληρου λαού  και το οδήγησε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρακολουθώντας από την πρώτη στιγμή τον Messi  στο Mundial, ένιωθες τα αισθήματα του σε κάθε παιγνίδι.

Πέραν των άλλων το κίνητρο του ήταν και αυτός να κερδίσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, στην καριέρα του. Η προσπάθεια του ήταν συγκινητική και  υπερβατική. Πολλές φορές δεν είχε τις δυνάμεις, όμως το κίνητρο του ήταν μεγάλο. Το πρόσωπο του έδειχνε την αγωνία του, όμως και την μεγάλη αισιοδοξία, φιλοδοξία και  πίστη του.

Μερικές ενέργειες του, πρέπει να κωδικοποιηθούν και να μπουν στο ασκησιολόγιο όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Χωρίς να υποτιμώ την ομαδικότητα και τους ποδοσφαιριστές της Αργεντινής, η οποία έχει πολλούς καλούς, ποιοτικούς  ποδοσφαιριστές και νέα ταλέντα, η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αργεντινή θα ήταν αδύνατη χωρίς αυτό τον υπέροχο άνθρωπο και ποδοσφαιριστή,  τον Λιονέλ Μέσσι. Για να κερδίσει το τρόπαιο η Αργεντινή πέρασε από μύρια κύματα, τεράστιες δυσκολίες και αναπάντεχες ανατροπές. Θυμίζω δύο φορές προηγείτο με 2-0 και ισοφαρίζετο σε λίγα λεπτά.  (Ολλανδία-Γαλλία και μετά νικήτρια στα πέναλτι). Η τελευταία ανατροπή έγινε με την Γαλλία στον τελικό. Ευτύχησε να κερδίσει τον τίτλο στα πέναλτι. Βίωσε κατά την άποψη μου ανατροπές πρωτοφανείς και τεράστιες σε ψυχολογικό κόστος.

Στην αντιμετώπιση τέτοιας εμβέλειας ψυχολογικό βάρος, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο αρχηγός της ομάδας Λιονέλ Μέσσι, ο οποίος με την πίστη, το πείσμα, το θάρρος, την αυταπάρνηση και  την αισιοδοξία, έδειξε τον δρόμο της επιτυχίας στους συμπαίκτες του. Ο Μέσσι ήταν ένας πραγματικός αρχηγός, ένας ανυπέρβλητος ηγέτης ο οποίος οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή του κόσμου. Ενας ολόκληρος λαός βγήκε στους δρόμους, για να πανηγυρίσει το τρόπαιο, που χρόνια τώρα περίμενε.

Ενας λαός δεμένος με το ποδόσφαιρο και τις Αξίες του και με μια κουλτούρα ποδοσφαιρικής αγάπης.

Κοινωνικο-φιλοσοφική προσέγγιση.

Σ’ένα κόσμο γεμάτο από ανασφάλεια, αβεβαιότητες, συγκρούσεις, σ’ ένα κόσμο γεμάτο από αδικίες , ανισότητες και εξευτελισμούς, σ’ ένα κόσμο γεμάτο με ηγέτες χωρίς συναίσθηση , χωρίς λογική, χωρίς υπευθυνότητα και πνευματικότητα , σ’  ένα κόσμο αναρχίας και χάους, με το μέλλον της ανθρωπότητας να κρέμεται από μια κλωστή, το ποδόσφαιρο, και γενικά ο αθλητισμός αποτελεί την Παγκόσμια Όαση Ειρήνης, συναδέλφωσης, συνεργασίας, αγάπης, σεβασμού, φιλίας.  Αποτελεί το ποδόσφαιρο μια μοναδική δραστηριότητα που επουλώνει τις πληγές που προκαλεί η σκληρή καθημερινότητα των ανθρώπων και η κοινωνική ανασφάλεια και αναλγησία.

Το Ποδόσφαιρο δίνει στους ανθρώπους κουράγιο, δύναμη, πίστη, αισιοδοξία και ενθουσιασμό  για να νικούν όλες τις δυσκολίες της ζωής. Όπως ο Messi ονειρεύτηκε τον κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το κατόρθωσε εμπνευσμένος από τα ποδοσφαιρικά ιδανικά  και αξίες έτσι και οι άνθρωποι μπορούν να εμπνευσθούν και να αγωνισθούν για να νικήσουν τις αντιξοότητες της ζωής.

Το Ποδόσφαιρο παρόλο ότι πολλές φορές παρεξηγείται, ένα είναι το ακλόνητο δεδομένο. Περικλείει μέσα του , ένα ωκεανό Αρχών και Αξιών και  έντονων και μοναδικών, πνευματικών, κοινωνικών, ψυχολογικών μηνυμάτων. Το Ποδόσφαιρο είναι Πολιτισμός.

Υ.Γ. Νιώθω λύπη, όταν μετά από μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα στον κόσμο, συνάδελφοι προπονητές δεν καταγράφουν μέσα από άρθρα τους δημόσια, τις εντυπώσεις, απόψεις, παρατηρήσεις και ιδέες τους για το συγκεκριμένο γεγονός. Οφείλουν οι προπονητές να αναφέρουν δημόσια τις απόψεις τους.

Αυτό απαιτεί και το λειτούργημα τους. Οι φίλαθλοι αναμένουν από αυτούς να ακούσουν και να διαβάσουν  τις θέσεις και απόψεις τους. Κάθε μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός αποτελεί ένα σημαντικό Παγκόσμιο Σεμινάριο Ποδοσφαίρου και ένα σημαντικό εργαστήρι, ψυχολογικής, κοινωνικής και πνευματικής αναγέννησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ