aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαWorld Cup 2018Οι όμιλοι και το πρόγραμμα του Μουντιάλ

Οι όμιλοι και το πρόγραμμα του Μουντιάλ

Όλες οι ομάδες έχουν φτάσει στην Ρωσία ολοκληρώνοντας την προετοιμασία τους ενόψει του Μουντιάλ και είναι πανέτοιμες για την έναρξη των αγώνων.

Η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα διεξαχθεί αύριο (14/06) πριν από τον πρώτο αγώνα της διοργάνωσης μεταξύ της Ρωσίας (οικοδέσποινα) και της Σ. Αραβίας (18:00).

Η ιστοσελίδα μας Goal.com.cy σας παραθέτει τις ομάδες που συμμετέχουν στο Μουντιάλ, τους ομίλους και όλο το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Δείτε αναλυτικά:

GROUP A

Ο εναρκτήριος αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα διεξαχθεί ανάμεσα σε Ρωσία και Σαουδική Αραβία. Ή για να το θέσουμε αλλιώς, τις δύο χειρότερες ομάδες του τουρνουά, σύμφωνα με την κατάταξη της FIFA.

Το πρώτο γκρουπ έχει καλή ισορροπία: Η Ουρουγουάη αναμένεται ότι θα περάσει στη φάση των 16 ενώ η Ρωσία και η Αίγυπτος έχουν αρκετές πιθανότητες να τη συνοδεύσουν.

Ρωσία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Τέταρτη θέση , ως Σοβιετική Ένωση (1966), ενώ ως Ρωσία δεν έχει προκριθεί ποτέ από τη φάση των ομίλων σε τρεις συμμετοχές.

Πως προκρίθηκαν: Αυτόματα, ως διοργανώτρια. Η απόδοση της Ρωσίας τα τελευταία δύο χρόνια, έχει σκαμπανεβάσματα. Μία ισοπαλία με την Ισπανία την οποία ακολούθησε η ήττα από την Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ απογοητευτική ήταν και η συμμετοχή της στο Confederations Cup.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Υπάρχει διάχυτος φόβος στη Ρωσία ότι ανεξαρτήτως της επιτυχίας της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εντός των αγωνιστικών χώρων η Εθνική ομάδα θα γίνει μόλις η δεύτερη οικοδέσποινα που αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων (μετά τη Νότιο Αφρική το 2010).

Το αστέρι: Μόνο ο Άλαν Ντζακόεβ, ο οργανωτής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, προσφέρει στην ομάδα λίγη δημιουργικότητα. Πολλά θα κριθούν από την απόδοση του τερματοφύλακα Ίγκορ Ακινφέεφ.

Η ατάκα: «Είναι παράξενο ότι μετά από τόσα χρόνια με τους αδερφούς Μπερεζούτσκι στην άμυνα πλέον η Ρωσία αγωνίζεται με τους δίδυμους Μίραντζουκ».

Τι σημαίνει επιτυχία;: Εντός έδρας και με τόσο μεγάλη οικονομική και πολιτική επένδυση, η ομάδα οφείλει τουλάχιστον να περάσει στη φάση των νοκ άουτ.

Ουρουγουάη

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Νικητές (1930, 1950)

Πως προκρίθηκαν: Η ομάδα του Όσκαρ Ταβάρεζ κατάφερε να προκριθεί μόλις την προτελευταία αγωνιστική βασισμένη, κατά κύριο λόγο, στην εξαιρετική απόδοση εντός έδρας.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Τα χαρακτηριστικά της Ουρουγουάης δεν έχουν αλλάξει από τότε που έφθασε στην τέταρτη θέση του Μουντιάλ του 2010 στη Νότιο Αφρική. Σκληροτράχηλη άμυνα, επιθετικογενές κέντρο και ποιοτική επίθεση όπου αγωνίζονται οι Λουίς Σουάρεζ και Έντισον Καβάνι. Το θέμα είναι κατά πόσο ο υψηλός ηλικιακός μέσος όρος έπαιξε ρόλο.

Το αστέρι: Ο Λουίς Σουάρεζ, πιθανότατα, ελπίζει σε καλύτερες στιγμές στο Παγκόσμιο Κύπελλο απ’ ότι στη Βραζιλία (όπου αποβλήθηκε γιατί δάγκωσε αντίπαλο) ή στη Νότιο Αφρική (όπου μία κόκκινη κάρτα έφερε μεν τη νίκη αλλά και την παγκόσμια κατακραυγή).

Η ατάκα:  «Βεβαίως είναι εύκολο να αποθεώνεις τον Σουάρεζ, αλλά το άγριο άτι της ομάδας είναι ο Ντιέγκο Γκοντίν».

Τι σημαίνει επιτυχία: Τα προημιτελικά είναι εφικτός στόχος και αν οι Σουάρεζ, Καβάνι και Γκοντίν είναι σε καλή φόρμα δεν αποκλείεται η πρόκριση στα ημιτελικά.

Αίγυπτος

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Φάση των ομίλων (1990)

Πως προκρίθηκαν: Με δραματικό τρόπο που ταιριάζει στο γεγονός ότι η Αίγυπτος με τις τόσες διακρίσεις σε Κόπα Άφρικα τα τελευταία 20 χρόνια δεν είχε προκριθεί σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1990. Το εύστοχο πέναλτι του Σάλαχ στις καθυστερήσεις απέναντι στο Κόνγκο στον αγώνα που έγινε στην Αλεξάνδρια έστειλε ολόκληρο το Έθνος στα ουράνια.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Ο Αργεντινός προπονητής της Εθνικής Αιγύπτου, Έκτορ Ραούλ Κούπερ, έχτισε το όνομά του βασισμένος στην αρχή  «η ασφάλεια προέχει». Όμως, αξίζει να παρακολουθήσεις την ομάδα για τον Σάλαχ, το αστέρι της πορείας της Λίβερπουλ έως τον τελικό του Champion’s League. Ο τραυματισμός του στον ώμο κρατάει σε αγωνία ολόκληρη τη χώρα.

Το αστέρι: Χωρίς αμφιβολία, ο Σάλαχ είναι εθνικός ήρωας στην Αίγυπτο, το πρόσωπό του εμφανίζεται όπου κι αν πας στο Κάιρο. Μ’ ένα καλό Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί να διεκδικήσει ακόμη και τη Χρυσή Μπάλα.

Η ατάκα: «Ο Σάλαχ είναι θεαματικός αλλά εξακολουθώ να αναρωτιέμαι για την πορεία του Μοχάμεντ Αμπουτρίκα αν είχε παίξει στην Ευρώπη».

Τι σημαίνει επιτυχία: Η κλήρωση και η απόδοση του Σάλαχ δείχνουν ότι η Αίγυπτος μπορεί να περάσει στη φάση των 16.

Σαουδική Αραβία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Φάση των 16 (1994)

Πως προκρίθηκαν: Σ’ ένα δύσκολο γκρουπ, η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε την Αυστραλία στη διαφορά τερμάτων. Μέχρι να συμβεί αυτό απολύθηκαν δύο προπονητές και πλέον έχει αναλάβει ο Αργεντινός, Χουάν Αντόνιο Πίτζι.

Τι μπορούμε να περιμένουμε: H πρόσληψη του Πίτζι, ο οποίος είχε κερδίσει το Κόπα Αμέρικα το 2016, προβληματίζει. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, προσπάθησαν να διευθετήσουν ώστε κάποιοι ποδοσφαιριστές της ομάδας παίξουν ως δανικοί στην Ευρώπη αλλά το εγχείρημα δεν πέτυχε.

Το αστέρι: Ο Μοχάμεντ αλ Σαλάουι πέτυχε 16 γκολ στα προκριματικά καθιστώντας τον κορυφαίο σκόρερ για το 2018 σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Η ατάκα: «Νοιώθω ότι ο Φαχάντ αλ Μουάλαντ θα μπορούσε να παίξει καλά στη Λεβάντε αν του είχε δοθεί η ευκαιρία».

Τι σημαίνει επιτυχία: Η επιστροφή σε τελική φάση μετά από απουσία 12 ετών είναι αρκετή.

GROUP B

Όχι και τόσο άσχημη κλήρωση για την Πορτογαλία και την Ισπανία. Και οι δύο αναμένεται να προκριθούν, αν και κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει το Μαρόκο, σ’ ένα γκρουπ στο οποίο υπάρχει και το Ιράν. Η πρώτη θέση του γκρουπ είναι σημαντική για την μετέπειτα πορεία των ομάδων στη φάση των νοκ άουτ.

Πορτογαλία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Τρίτη θέση (1966)

Πως προκρίθηκαν: Η κάτοχος του Ευρωπαϊκού τροπαίου, Πορτογαλία κατάφερε να κερδίσει 9 από τους 10 αγώνες των προκριματικών αλλά μόλις που προκρίθηκε απευθείας, μπροστά από την εξίσου αποτελεσματική Ελβετία.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Μία παρόμοια φόρμουλα με αυτή που έφερε την επιτυχία στην ομάδα του Φερνάντο Σάντος. Αποτελεσματική μεν αλλά όχι αισθητικά ικανοποιητική, τεχνικά άρτια αλλά όχι και τόσο εντυπωσιακή με ένα αστέρι να τραβάει τα βλέματα.

Το αστέρι: Προφανώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η ατάκα: «Πιθανότατα ο Ρικάρντο Κουαρέσμα να είναι εξίσου ταλαντούχος με τον Κριστιάνο Ρονάλντο».

Τι σημαίνει επιτυχία: Μετά την επιτυχία στο Euro του 2016, οι αντοχές της Πορτογαλίας δεν πρέπει να υποτιμηθούν από κανέναν. Μπορεί να μην αρέσει το στυλ παιχνιδιού αλλά είναι αποδοτικό.

Ισπανία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Κατάκτηση (2010)

Πως προκρίθηκαν: Με στιλ. Η νίκη με 3-0 επί της Ιταλίας στα προκριματικά σίγουρα είναι αυτή που πρόσεξαν όλοι οι άλλοι διεκδικητές από τη διαδρομή της Ισπανίας στα προκριματικά. Υπό τις οδηγίες του Χούλεν Λοπετέγκι η Ισπανία φαίνεται να ξαναβρήκε τη μαγική συνταγή που την έκανε την καλύτερη ομάδα του κόσμου τα χρόνια μεταξύ 2008 και 2012.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Το passing game, το ρυθμό και την τεχνική ικανότητα που έκανε την Ισπανία παγκόσμια πρωταθλήτρια πριν από οκτώ χρόνια, σε διάταξη πίσω από την αιχμή του δόρατος που λέγεται Ντιέγκο Κόστα.

Το αστέρι: Η παλιά φρουρά με τους Πικέ, Ράμος και Μπουσκέτς θα παίξει σημαντικό ρόλο αλλά η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη δημιουργικότητα των Ίσκο, Ασένσιο και Σαούλ Νίγκεζ.

Η ατάκα: «Θα ήταν ιδανικό αποχαιρετιστήριο δώρο για τον Ινιέστα, αν η Εθνική κέρδιζε το κύπελλο».

Τι σημαίνει επιτυχία: Η Ισπανία διαθέτει το ταλέντο για να κατακτήσει τον τίτλο, αν και θα αντιμετωπίσει δυσκολίες μετά τη φάση των ομίλων.

Ιράν

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Φάση των ομίλων (1978, 1998, 2006, 2014)

Πως προκρίθηκαν: Με αποτελεσματικότητα. Υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου Κάρλος Κεϊρόζ, που παλαιότερα είχε προπονήσει και τη Ρεάλ Μαδρίτης, το Ιράν έπαιξε σε δέκα αγώνες και σκόραρε δέκα φορές χωρίς να δεχτεί κανένα. Ήταν μία από τις πρώτες χώρες που κατάφεραν να προκριθούν στο Μουντιάλ.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Το ΙΡΑΝ θα είναι πειθαρχημένο, θα παίζει έξυπνα και – με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται εντός συνόρων – μπορεί να εκπλήξει τους θεατές με τις τεχνικές δεξιότητες. Είναι απίθανο, όμως, η ομάδα «Melli», όπως είναι το προσωνύμιο της ομάδας, να λάμψει.

Το αστέρι: Ο επιθετικός Σαρντάρ Αζμούν, που αγωνίζεται πλέον στη Ρούμπιν Καζάν, είναι γνωστός ως ο Ιρανός Μέσσι. Θα κληθεί να αναλάβει το σκοράρισμα της ομάδας.

Η ατάκα: «Πολλές ομάδες θα αναγκαστούν να ασχοληθούν με τον Αλιρέζα Γιαχαμπανκις, με δεδομένη την απόδοση που είχε στην AZ Alkmaar».

Τι σημαίνει επιτυχία: Το να σκοράρει δύο φορές σε έναν αγώνα θα είναι καλό, το να κερδίσει έστω και σε έναν αγώνα στη φάση των ομίλων θα είναι ακόμη καλύτερο.

Μαρόκο

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Φάση των 16 (1986)

Πως προκρίθηκαν: Τα «λιοντάρια του Άτλαντα», έφθασαν στα τελικά για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια με στιλ, από ένα γκρουπ το οποίο περιελάμβανε την Ακτή Ελεφαντοστού χωρίς να δεχθούν ήττα ή γκολ.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Η εξέλιξη του Μαρόκου υπό τις οδηγίες του Χερβέ Ρενάρντ μεγάλωσε τη φήμη του Γάλλου προπονητή. Η ομάδα είναι γεμάτη με δημιουργικούς μέσους αν και η δύναμή της είναι η άμυνα. Ακόμη και οι πιο δημιουργικοί αντίπαλοι θα τα βρουν δύσκολα απέναντί του.

Το αστέρι: Ο κεντρικός αμυντικός της Γιουβέντους, Μεντί Μπενάτια, είναι ο αρχηγός της ομάδας και κινητήριος μοχλός.

Η ατάκα: «Για μία ομάδα που έχει δημιουργηθεί από παίκτες γεννημένους σε τόσες χώρες είναι εντυπωσιακό το πως το Μαρόκο ‘μιλάει’ την παγκόσμια γλώσσα του ποδοσφαίρου».

Τι σημαίνει επιτυχία: Η κλήρωση δεν ήταν καλή για το Μαρόκο, αλλά αν αιφνιδιάσει την Πορτογαλία μπορεί να προκριθεί στη φάση των 16.

GROUP C

Αν η Γαλλία φανταζόταν ένα ιδανικό γκρουπ τότε θα ήταν αυτό ακριβώς. Το Περού είναι μία από τις πιο αδύναμες ομάδες που προκρίθηκαν ακόμη και πριν χάσει τον καλύτερο παίχτη του. Ο προπονητής  της Αυστραλίας παραιτήθηκε αμέσως μετά την πρόκριση και η Δανία δεν μπορεί να προβληματίσει ιδιαίτερα τους Γάλλους. Η μάχη για τη δεύτερη θέση θα είναι ενδιαφέρουσα.

Γαλλία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Κάτοχος (1998)

Πως προκρίθηκαν: Στο τέλος, σχετικά εύκολα αν και υπήρξαν κάποιες άτυχες στιγμές στην πορεία όπως η ήττα από τη Σουηδία και η τραγική ισοπαλία με το Λουξεμβούργο εντός έδρας.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Μία εξαιρετικά δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί. Στα χαρτιά η Γαλλία είναι ισότιμη με τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου. Στο χορτάρι οι «μπλε» έχουν την κακή συνήθεια να μην εμφανίζουν τις πλήρεις δυνατότητες του συνόλου και να μένουν ένα βήμα πίσω από τις άλλες υπερδυνάμεις όπως τη Γερμανία την Ισπανία και τη Βραζιλία.

Το αστέρι: Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η ευκαιρία για τους Πογκμπά και Εμπαπέ να καθιερωθούν ως πραγματικά αστέρια παγκόσμιας κλάσης.

Η ατάκα: «Η ειρωνία ενός αποκλεισμού από τη φάση των 16 θα είναι ότι η Γαλλία θα μπορούσε να κατεβάσει μία εντελώς διαφορετική ομάδα και να τα είχε πάει εξίσου καλά».

Τι σημαίνει επιτυχία: Η Γαλλία μπορεί και ίσως να πρέπει να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελο αλλά προβληματίζει η παρουσία του Ντεσάμπς στον πάγκο και η ικανότητά του να πάρει το 100% από τους ποδοσφαιριστές του.

Περού

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Προημιτελικά (1970)

Πως προκρίθηκαν: Κατέλαβε την Πέμπτη θέση στον όμιλο και κέρδισε τη συμμετοχή στα playoff κατά τη διάρκεια της δραματικής τελευταίας αγωνιστικής των προκριματικών της Νοτίου Αμερικής. Το Περού εξασφάλισε την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια με μία εύκολη νίκη επί της Νέας Ζηλανδίας.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Δύσκολο να πει κάποιος αφού κανείς από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας δεν έχει δει την εθνική ομάδα να αγωνίζεται σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το Περού αποτέλεσε έκπληξη στο Κόπα Αμέρικα τόσο το 2015 όσο και το 2016, οπότε υπάρχει ο προβληματισμός ότι ίσως να έφθασε στο απόγειο της απόδοσης νωρίτερα απ’ ότι έπρεπε.

Το αστέρι: Το σίριαλ με την τιμωρία του Πάολο Γκουέρο για ντόπινγκ, προβλημάτισε το Περού. Η επιστροφή του στην ομάδα ρίχνει το βάρος του σκοραρίσματος στους ώμους του.

Η ατάκα: «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πολύ πιθανό ενδεχόμενο ο Τζέφερσον Φαρφάν να είναι αθάνατος».

Τι σημαίνει επιτυχία: Η πρόκριση από τους ομίλους θα έδινε αφορμή για πανηγυρισμούς.

Δανία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Προημιτελικά (1998)

Πως προκρίθηκαν: Έχασαν την πρώτη θέση στον όμιλο από την Πολωνία αλλά διέλυσαν την Ιρλανδία με 5-1 στο Δουβλίνο και εξασφάλισαν την πρόκριση μέσω play-off.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση του Κρίστιαν Έρικσεν, που είναι ο μεγάλος αστέρας της ομάδας. Τον πλαισιώνουν διάφορα ανερχόμενα ταλέντα, όπως ο Πιόνε Σίστο και ο Γιουσούφ Πούλσεν, αλλά εναπόκειται στον Έρικσεν η πορεία της ομάδας.

Το αστέρι: Ο Έρικσεν, πολύπειρος αν και μόλις 26 ετών, πλέον θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους μέσους της Ευρώπης.

Η ατάκα: «Ο Κάσπερ Ντόλμπεργκ έχει το ταλέντο για να γίνει ένας Δανός Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς»

Τι σημαίνει επιτυχία: Στόχος θα είναι να νικήσει το Περού και την Αυστραλία για να εξασφαλίσει πρόκριση στους 16.

Αυστραλία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Φάση των 16 (2006)

Πως προκρίθηκαν: Μετά από μία σειρά από ατυχής ισοπαλίες, οι ελπίδες της Αυστραλίας για απευθείας πρόκριση εξανεμίστηκαν. Τελικά εξασφάλισαν την πρόκριση μέσω play-off απέναντι σε Συρία και Ονδούρα.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Η πρόσληψη του Μπερτ βαν Μάρβαϊκ, που οδήγησε την Ολλανδία στον τελικό του 2010 λέει πολλά. Η Αυστραλία δεν διαθέτει μία μεγάλη δεξαμενή από ταλαντούχους ποδοσφαιριστές οπότε θα βασιστεί στην οργάνωση, την εργατικότητα και το κεφάλι του Τιμ Κάχιλ.

Το αστέρι: Η ομάδα δεν διαθέτει τα αστέρια προηγούμενων γενιών αλλά ο κεντρικός Άαρον Μούι που βοήθησε στη σωτηρία της Χάντερσφιλντ είναι σπουδαίος, ενώ και ο Ντάνιελ Αρζάνι αποτελεί μεγάλη ελπίδα της χώρας.

Η ατάκα: «Αναρωτιέμαι αν προσπάθησαν να παρέμβουν στις μπάλες όπως έκαναν και στο κρίκετ».

Τι σημαίνει επιτυχία: Δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, αλλά και πάλι η κλήρωση τους δίνει ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση και ίσως με λίγη τύχη να επαναλάβουν το γκολ του Κάχιλ στη Βραζιλία. Αυτό θα μεταφραζόταν σε ένα καλό τουρνουά.

GROUP D

Πιθανότατα το πιο ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον γκρουπ της διοργάνωσης. Η Αργεντινή μόλις που προκρίθηκε, η Κροατία διαθέτει αφθονία ατομικού ταλέντου, η Ισλανδία απίστευτη ομαδική δυναμική και η Νιγηρία είναι η δυσκολότερη από τις ομάδες του τέταρτου γκρουπ δυναμικότητας. Η Αργεντίνα θα κοπιάσει για να κερδίσει τον όμιλο.

Αργεντινή

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Κάτοχος (1978, 1986)

Πως προκρίθηκαν:  Δύσκολα. Η προοπτική ότι ο Μέσι θα μπορούσε να απουσιάζει από την τελική φάση ήταν υπαρκτή, μέχρι τον τελευταίο αγώνα όταν ο ίδιος σκόραρε τρία γκολ απέναντι στο Εκουαδόρ για να σιγουρέψει την πρόκριση.

Τι μπορούμε να περιμένουμε;  Μελόδραμα και απογοήτευση, αν κρίνουμε από τα προκριματικά. Παρατηρώντας κάποιος το ρόστερ θα δει μία θαυμάσια επιθετική γραμμή και μία άμυνα με κενά. Αν όμως ο προπονητής, Χόρχε Σαμπάολι, καταφέρει να βάλει σε καλούπι την ομάδα τότε μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο.

Το αστέρι: Όλοι, πλην της Βραζιλίας και του Κριστιάνο Ρονάλντο, θα λυπόταν αν ο Μέσι δεν κατάφερνε να βρεθεί στην τελική φάση.

Η ατάκα: «Είναι λυπηρό ότι μία ομάδα που στήθηκε γύρω από τον Μέσι στην επίθεση, στήθηκε γύρω από τον Οταμέντι στην άμυνα»

Τι σημαίνει επιτυχία: Η παρουσία του Μέσι κάνει τους Αργεντίνους να ελπίζουν σε κατάκτηση, όμως η Βραζιλία, η Ισπανία και η Γερμανία έχουν σαφώς καλύτερες πιθανότητες.

Κροατία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Τρίτη θέση (1998)

Πως προκρίθηκαν:  Η Ισλανδία κατέκτησε την πρώτη θέση στους ομίλους των προκριματικών και νίκησε εύκολα την Ελλάδα στα μπαράζ.

Τι μπορούμε να περιμένουμε: Η Κροατία είναι δημοφιλής επιλογή ανάμεσα στα αουτσάιντερ που θα μπορούσαν να κατακτήσουν το Μουντιάλ, βάσει του πλούσιου ταλέντου που διαθέτει η ομάδα. Η ερώτηση βέβαια, όπως πάντα, είναι αν ο προπονητής Ζλάτκο Ντάλιτς είναι το ίδιο ποιοτικός με τους παίκτες του.

Το αστέρι: Ο Λούκα Μόντριτς της Ρεαλ Μαδρίτης είναι η ψυχή και το μυαλό της ομάδας. Αν είναι σε καλή κατάσταση θα μπορούσε να νικήσει τον οποιονδήποτε.

Η ατάκα: «Η μεσαία γραμμή είναι η καλύτερη του τουρνουά, αλλά αναρωτιέμαι αν ο Μάριο Μάντζουκιτς είναι αρκετά αξιόπιστος για να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο».

Τι σημαίνει επιτυχία: Η Κροατία αναμένεται να περάσει από τον όμιλο, αν και δεν θα είναι εύκολο, και θα αποτελέσει δύσκολο αντίπαλο για οποιαδήποτε ομάδα στη φάση των 16.

Ισλανδία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Αυτή είναι η πρώτη παρουσία σε τελική φάση

Πως προκρίθηκαν: Αφού έγινε η μικρότερη χώρα που προκρίθηκε σε τελική φάση του Euro, πλέον είναι και η μικρότερη χώρα που προκρίθηκε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αν μη τι άλλο το δεύτερο είναι πιο εντυπωσιακό αφού ήρθε πρώτη σε ένα γκρουπ απέναντι στην Κροατία, την Ουκρανία και την Τουρκία.

Τι μπορούμε να περιμένουμε: Ψυχισμό ομάδας που δύσκολα ηττάται και το χαρακτηριστικό χειροκρότημα από τους οπαδούς στην κερκίδα. Το μεγάλο πρόβλημα για την Ισλανδία είναι ότι κανείς δεν θα τους υποτιμήσει πλέον.

Το αστέρι: Ο Γκίλφι Σίγκουρντσον της Έβερτον είναι το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο της Ισλανδίας, αλλά η πορεία της στο Euro φάνηκε ότι βασίστηκε στη συλλογικότητα.

Η ατάκα: «Η ιστορία τους αποτελεί ισχυρή απόδειξη στην κλασική διαμάχη για το τι υπερτερεί η κληρονομικότητα ή η ανατροφή».

Τι σημαίνει επιτυχία: Για την Ισλανδία δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην καταφέρουν να περάσουν στην επόμενη φάση όπως έκαναν και το Euro 2016.

Νιγηρία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Φάση των 16 (1994, 1998, 2014)

Πως προκρίθηκαν: Η πρώτη αφρικανική χώρα που εξασφάλισε εισιτήριο για τη Ρωσία, οι «Σούπερ Αετοί», η απρόβλεπτη υπερδύναμη της Ηπείρου, βρίσκονται σε καλή φάση υπό την καθοδήγηση του πολαυταξιδεμένου Γερμανού, Γκέρντο Ρορ.

Τι μπορούμε να περιμένουμε: Η νίκη απέναντι στην Αργεντινή το Νοέμβριο, απέδειξε ότι η Νιγηρία έχει τη δυνατότητα τόσο στην επίθεση όσο και στη μεσαία γραμμή να αποτελέσει ισχυρό αντίπαλο για οποιαδήποτε ομάδα, ακόμη και τα φαβορί.

Το αστέρι: Η ομάδα έχει χτιστεί γύρω από τον έμπειρο Τζον Όμπι Μίκελ, αλλά ο Γούιλφρεντ Ντίντι της Λέστερ μπορεί ξεχωρίσει.

Η ατάκα: «Έχω έντονη άποψη για τον Ονάτζι, αλλά δείτε αυτή τη φανέλα. Είναι εντυπωσιακότατη».

Τι σημαίνει επιτυχία: Οι προημιτελικοί παραμένουν ο μεγάλος στόχος αλλά ακόμη και η πρόκριση στην επόμενη φάση είναι σημαντική επιτυχία.

GROUP E

Η Βραζιλία ήταν εξίσου χαρούμενη με τη Γαλλία για την κλήρωση. Σερβία, Ελβετία και Κόστα Ρίκα είναι σχετικά καλή επιλογή για την ομάδα του Τίτε. Η μάχη για τη δεύτερη θέση θα είναι εντυπωσιακή, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των τριών ομάδων.

Βραζιλία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Κάτοχος (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)

Πως προκρίθηκαν: Με ευκολία, στο τέλος. Η Βραζιλία βρισκόταν στην έκτη θέση όταν απολύθηκε ο Ντούνγκα, ο προηγούμενος προπονητής, και αντικαταστάθηκε από τον Τίτε. Η μετάλλαξη ήταν απίστευτη. Η Βραζιλία προχώρησε αήττητη μετά την αλλαγή στον πάγκο και τερμάτισε 10 πόντους μπροστά από τους υπόλοιπους.

Τι μπορούμε να περιμένουμε;  Στη θεωρία μία ομάδα που συνδυάζει το λατινοαμερικάνικο στυλ με την ευρωπαϊκή τακτική και μία καταπληκτική επιθετική τριάδα. Η νίκη σε φιλικό αγώνα με τη Γερμανία τον περασμένο Μάρτιο έδειξε ότι αυτή η ομάδα μπορεί να νικήσει την ευρωπαϊκή ελίτ.

Το αστέρι: Μπορεί ο Τίτε να προσπάθησε να αφαιρέσει αυτό το βάρος από τον Νεϊμάρ αλλά ο άσσος της Παρί παραμένει το αστέρι της ομάδας.

Η ατάκα: «Ίσως ο Φιρμίνιο θα έπρεπε να ηγείται της γραμμής, με δεδομένη την ικανότητα του να πιέζει ψηλά».

Τι σημαίνει επιτυχία: Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι επιτυχημένο για τη Βραζιλία αν δεν πραγματοποιείται παρέλαση στο Ρίο μετά την ολοκλήρωσή του.

Ελβετία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Προημιτελικά (1934, 1938, 1954)

Πως προκρίθηκαν: Η ισοβαθμία με την Πορτογαλία στον όμιλο την έστειλε στα play-off εξαιτίας διαφοράς τερμάτων. Πέρασαν από τη Βόρειο Ιρλανδία εξαιτίας ενός αμφισβητούμενου πέναλτι.

Τι μπορούμε να περιμένουμε: Η Ελβετία τα τελευταία χρόνια προκρίνεται από τη φάση των ομίλων για να αποκλειστεί στην επόμενη φάση, μετά από ένα βασανιστικά ανιαρό αγώνα.

Το αστέρι: Ο αριστερός μπακ της Μίλαν Ρικάρντο Ροντρίγκεζ με τις εξαιρετικές εκτελέσεις φάουλ.

Η ατάκα: «Είναι απίστευτο το πως μία χώρα μπορεί να παράγει τόσους ενθουσιώδης αλλά αναποτελεσματικούς επιθετικούς».

Τι σημαίνει επιτυχία: Το να φθάσει στη φάση των 16 θα είναι φυσιολογικό και οτιδήποτε από εκεί και πέρα μεγάλη επιτυχία.

Κόστα Ρίκα

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Προημιτελικά (2014)

Πως προκρίθηκαν: Οι «Τίκος» προκρίθηκαν μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση των προκριματικών, έχοντας νικήσει τόσο εντός όσο και εκτός έδρας τις ΗΠΑ.

Τι μπορούμε να περιμένουμε: Μία επαγγελματική ομάδα με αυτοπεποίθηση με περισσότερους από 12 παίκτες να αγωνίζονται στο εξωτερικό.

Το αστέρι: Ο Κέιλορ Νάβας, ο τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης, είναι ο πιο διάσημος παίκτης της ομάδας και μπορεί να χαρακτηριστεί ως παγκόσμιας κλάσης αθλητής.

Η ατάκα: «Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο η Ρεάλ ψάχνει για τερματοφύλακα από τη στιγμή που διαθέτει τον Νάβας».

Τι σημαίνει επιτυχία: Το να φτάσει στα προημιτελικά μοιάζει ακατόρθωτο, αλλά έτσι λέγανε και το 2014.

Σερβία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Ημιτελικά ως Γιουγκοσλαβία  (1930, 1962) και στη φάση των ομίλων το 2010, ως Σερβία.

Πως προκρίθηκαν: Περνόντας από ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό γκρουπ που περιελάμβανε την Ουαλία, την Αυστρία και την Ιρλανδία. Παρά την επιτυχία, η Σερβία απέλυσε τον προπονητή Σλάβολιουμπ Μούσλιν, μετά την πρόκριση.

Τι μπορούμε να περιμένουμε: Η Σερβία διαθέτει δυναμικούς αμυντικούς, έμπειρους μέσους και μία εξαιρετικά νέα γενιά ποδοσφαιριστών αλλά τους λείπει η γραμμή κρούσης. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον Αλεξάνταρ Μίτροβιτς και τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς του ΠΑΟΚ.

Το αστέρι: Οι βετεράνοι της Πρέμιερ Λιγκ Μάτιτς, Κολαρόφ και Ιβάνοβιτς είναι η ραχοκοκαλιά της ομάδας αλλά ο 22χρονος Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς της Λάτσιο διαθέτει τη φινέτσα που λείπει από την ομάδα.

Η ατάκα: «Κατανοητό γιατί παρομοιάζουν τον Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς με τον Πογκμπά όταν παίζει έτσι».

Τι σημαίνει επιτυχία: Η Σερβία ήταν η ισχυρότερη ομάδα του 4ου γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση και η συγκεκριμένη κλήρωση διευκολύνει το ενδεχόμενο πρόκρισης.

GROUP F

Όπως η Γαλλία και η Βραζιλία, έτσι η Γερμανία δεν μπορεί να παραπονεθεί για την κλήρωση που της έτυχε. Οι Σουηδοί είναι εργατικοί αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων, το ίδιο ισχύει και για τη Νότιο Κορέα αλλά (λιγότερο) για το Μεξικό. Το Μεξικό είναι ισχυρότερο από τις τρεις αλλά και πάλι δύσκολα να ξεπεράσουν τους Γερμανούς.

Γερμανία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Κάτοχος (1954, 1974, 1990, 2014)

Πως προκρίθηκαν: Όπως πάντα τόσο εύκολα που καθιστά τη διαδικασία άχρηστη. Δέκα αγώνες και δέκα νίκες.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Δεν είναι μόνο η πληθώρα των ποδοσφαιριστών πρώτης γραμμής στους οποίους μπορεί να βασιστεί ο Γιοακίν Λεβ αλλά και η ευελιξία που του προσφέρουν. Ο Λεβ στους τελευταίους αγώνες έχει δοκιμάσει διάφορα σχήματα, από παράταξη με τρεις στην άμυνα μέχρι σχήμα χωρίς ξεκάθαρο επιθετικό.

Το αστέρι: Σε αντίθεση με τη Βραζιλία και την Αργεντινή η Γερμανία δεν διαθέτει κάποιον ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να θεωρηθεί αναντικατάστατος αν και ο Τόνι Κρόος έχει ένα προβάδισμα.

Η ατάκα: «Λέγεται ότι δεν καθόρισαν ποιοι είναι επιθετικοί και ποιοι μέσοι κατά την επιλογή. Είναι όλα πολύ ρευστά».

Τι σημαίνει επιτυχία: Ο Λεβ και οι παίκτες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι αναμένεται πως η Εθνική Γερμανίας θα είναι η πρώτη που θα διατηρήσει τον τίτλο μετά τη Βραζιλία που το πέτυχε το 1962.

Μεξικό

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Προημιτελικά (1970, 1986)

Πως προκρίθηκαν: Έχασαν μόνο μία φορά και αυτό στον τελικό αγώνα. Εξαιτίας αυτής της ήττας έμειναν εκτός οι ΗΠΑ.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Μία ζωηρή επιθετική ομάδα που αμύνεται με αυτοθυσία και που δύσκολα θα ανταποκριθεί στα υψηλά στάνταρτ που έχουν θέσει τα μεξικανικά μίντια και οι φίλαθλοι.

Το αστέρι: Με τον Χαβιέρ Ερνάντεζ να πασχίζει στη Γουέστ Χαμ, ο Έκτορ Μορένο της Σοσιεδάδ είναι πλέον ο πιο ολοκληρωμένος παίκτης του Μεξικού.

Η ατάκα: «Με ένα καλό τουρνουά ο Ίρβινγκ Λοσάνο είναι βέβαιο ότι θα φύγει από την Αϊτχόβεν».

Τι σημαίνει επιτυχία: Σίγουρα η πρόκριση από τους ομίλους και από εκεί και πέρα θέλουν να σπάσουν την κατάρα του αποκλεισμού από τη φάση των 16. Πιθανότερος αντίπαλος εκεί θα είναι η Βραζιλία οπότε δυσκολεύει η κατάσταση.

Σουηδία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2η θέση (1958)

Πως προκρίθηκαν: Ήταν υπεύθυνοι για την κρίση που προκλήθηκε στην Ιταλία μετά τον αποκλεισμό από την τελική φάση για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια. Νίκησαν με 1-0 στη Σουηδία και απέσπασαν ισοπαλία στο Μιλάνο.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Δεν έχει σημασία. Ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς είπε ότι οποιοδήποτε τουρνουά στο οποίο δεν συμμετέχει ο ίδιος δεν αξίζει κάποιος να το παρακολουθεί. Και από τη στιγμή που δεν βρίσκεται στη Ρωσία θα μπορούσαν κάλλιστα να ακυρώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το αστέρι: Χωρίς τον Ίμπρα στη σύνθεση μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο ρόλος ανήκει στον μέσο της Λειψίας, Εμίλ Φόρσμπεργκ.

Η ατάκα: «Ο Βίκτορ Λίντελοφ εξελίχθηκε πολύ κατά την παρουσία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Τι σημαίνει επιτυχία: Να τα πάνε αρκετά καλά ώστε ακόμη και ο Ιμπραϊμοβιτς να αναγκαστεί να ανάψει την τηλεόραση.

Νότιος Κορέα

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Ημιτελικά (2002)

Πως προκρίθηκαν: Είναι η μοναδική ασιατική ομάδα με συνεχής παρουσίες σε τελική φάση από το 1986. Αυτή τη φορά, όμως, κόντεψε να αποκλειστεί αφού μόλις που κατάφερε να περάσει τη Συρία με ισοπαλίες στους δύο τελευταίους αγώνες.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Οι Νοτιοκορεάτες προσπαθούν να βελτιωθούν μέσα από τα φιλικά αλλά και πάλι παραμένουν μία οργανωμένη ομάδα, που παίζει ωραίο ποδόσφαιρο που μπορεί να πετύχει.

Το αστέρι: Το πολυεργαλίο της Τότεναμ, Σον Χιουνγκ-μιν, είναι ο παίκτης που γνωρίζουν οι περισσότεροι φίλαθλοι.

Η ατάκα: «Ο Κι Σοουνγκ Γιονγκ είναι τόσο διάσημος όσο ο Μπέκαμ για τους Κορεάτες».

Τι σημαίνει επιτυχία: Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο προκρίθηκε, μία αξιοπρεπής εμφάνιση στους ομίλους θα είναι το ταβάνι για τη Ν. Κορέα.

GROUP G

Υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι μία κόντρα μεταξύ Αγγλίας και Βελγίου για το ποιος θα καταλάβει την πρώτη και τη δεύτερη θέση, βάσει του αποτελέσματος του μεταξύ τους αγώνα και που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα πορεία τους. Το βασικό πλεονέκτημα του Παναμά και της Τυνησίας είναι ότι και οι δύο ομάδες είναι σχετικά άγνωστες.

Βέλγιο

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Ημιτελικά (1986)

Πως προκρίθηκαν: Μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είχε σχετικά εύκολο έργο αφού έχασε μόλις 2 βαθμούς στα προκριματικά.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Στα χαρτιά το Βέλγιο διαθέτει ότι χρειάζεται για να πετύχει, μία σφιχτή αμυντική γραμμή, ταλαντούχους μέσους και παραγωγικούς επιθετικούς. Επιπλέον διαθέτει τον Αζάρ και τον Μέρτενς που μπορούν να κρίνουν παιχνίδια με το προσωπικό τους ταλέντο. Το ζήτημα είναι κατά πόσο ο Ρομπέρτο Μαρτίνεζ μπορεί να συνενώσει όλα αυτά τα ταλέντα.

Το αστέρι: Ο Κέβιν ντε Μπρούιν έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Ευρώπης, όμως το Βέλγιο είναι καλό όταν είναι στα καλά του και ο Αζάρ.

Η ατάκα: «Έχουν τους ποδοσφαιριστές αλλά μπορεί ο Μαρτίνεζ να παίξει αμυντικά; Αυτό είναι το ερώτημα».

Τι σημαίνει επιτυχία: Το 2014 μια θέση στα προημιτελικά ήταν αποδεκτή, φέτος θα είναι αποτυχία

Αγγλία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Κάτοχος (1966)

Πως προκρίθηκαν: Παρά το γεγονός ότι έχασαν τον προπονητή τους, Σαμ Άλαρντάις, εξαιτίας σκανδάλου, η Αγγλία ανασυντάχθηκε και υπό τις οδηγίες του Γκάρεθ Σάουθγκέιτ κατάφερε να προκριθεί από έναν σχετικά βατό όμιλο, χωρίς όμως να πείσει πραγματικά.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Ο Σάουθγκέιτ βασίστηκε σε νεαρότερους, και σχετικά λιγότερο έμπειρους ποδοσφαιριστές, δίνοντας έμφαση σε παίκτες που μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε διαφορετικά στιλ παιχνιδιού και συστήματα.

Το αστέρι: Ο Χάρι Κέιν σκόραρε 30 γκολ σε κάθε μία από τις τελευταίες τρεις σεζόν. Είναι ο μη αναντικατάστατος παίκτης της Αγγλίας.

Η ατάκα: «Σπάζοντας κάθε δεσμό με την παλιά χρυσή φουρνιά ποδοσφαιριστών, αυτή πραγματικά μοιάζει με μία ομάδα η οποία αξίζει να τη στηρίξεις».

Τι σημαίνει επιτυχία: Για οποιοδήποτε φυσιολογική χώρα και βλέποντας τη μεγάλη εικόνα θα έλεγε κάποιος ότι στόχος είναι τα προημιτελικά. Αλλά η Αγγλία δεν είναι φυσιολογική χώρα, ποδοσφαιρικά.

Τυνησία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Φάση των ομίλων (1978, 1998, 2002, 2006)

Πως προκρίθηκαν: Η Τυνησία ολοκλήρωσε τους αγώνες στη φάση των προκριματικών αήττητη.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Η Τυνησία είναι μία από τις πλέον άγνωστες ομάδες της διοργάνωσης με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται εντός συνόρων ή σε χαμηλότερες κατηγορίες ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Επιπλέον επανέρχεται μετά από μία δύσκολη, πολιτικά, δεκαετία. Ο μέσος Γουάμπι Καζρί είναι ένας από τους λίγους Τυνήσιους που εξακολουθεί να παίζει στην Ευρώπη είχε πει ότι ίσως η χώρα δεν έπρεπε να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο παρά το γεγονός ότι η δύσκολη πρόκριση έδωσε ώθηση στην αυτοπεποίθηση τους.

Το αστέρι: Σε μία ομάδα με λίγους ποδοσφαιριστές με παραστάσεις εκτός συνόρων, ο αμυντικός της Μαρσέιγ Εμάν Αμπντενούρ είναι ο πιο έμπειρος επαγγελματίας.

Η ατάκα: «Μακάρι η ομάδα να ξεπεράσει την εγχώρια κόντρα της Esperance με την Etoile du Sahel και να γίνουν σύνολο».

Τι σημαίνει επιτυχία: Χρειαζόταν μία ευνοϊκή κλήρωση για να περάσει από τη φάση των ομίλων. Αυτή δεν είναι.

Παναμάς

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Πρώτη συμμετοχή

Πως προκρίθηκαν: Λίγες ομάδες πέρασαν από τέτοιες δραμματικές στιγμές για να προκριθούν. Το γκολ του Ρόμαν Τόρες απέναντι στην Κόστα Ρίκα, γιορτάστηκε με δημόσια αργία στη χώρα.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Καμία ομάδα δεν είναι τόσο άγνωστη στο ευρύ κοινό όσο ο Παναμάς, με ποδοσφαιριστές κυρίως από το εγχώριο πρωτάθλημα και το MLS. Η πρόκριση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ομαδικότητα, αφού απουσιάζουν τα μεγάλα αστέρια. Αυτό σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό της πρώτης παρουσίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ίσως να καταστήσουν τον Παναμά επικίνδυνο.

Το αστέρι: Δύσκολα να ξεχωρίσεις κάποιον, με τον Torres, τον αμυντικό των Seattle Sounder να διεκδικεί τον άτυπο τίτλο

Η ατάκα: «Φανταστείτε τι θα μπορούσε να πετύχει αυτή η ομάδα αν ο Χούλιο Βαλντές ήταν ακόμη νέος για να βοηθήσει».

Τι σημαίνει επιτυχία: Και μόνο η παρουσία θεωρείται σημαντική επιτυχία.

GROUP H

Μαζί με το γκρουπ Α, το συγκεκριμένο συγκαταλέγεται στα πιο ισορροπημένα. Η Πολωνία ήταν η πιο αδύναμη ομάδα στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας και η Κολομβία φιλοδοξεί να βρεθεί στην πρώτη θέση. Aπό την άλλη Ιαπωνία και Σενεγάλη, βλέπουν τον όμιλο ως μεγάλη ευκαιρία για πρόκριση.

Πολωνία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Τρίτη θέση (1974, 1982)

Πως προκρίθηκαν: Εξαιτίας, σε μεγάλο βαθμό, της ευχέρειας στο σκοράρισμα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, η Πολωνία πέρασε εύκολα από έναν όμιλο που περιελάβανε τη Δανία, το Μαυροβούνιο και τη Ρουμανία.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Πέραν της Ρωσίας, η Πολωνία φαντάζει ως η πιο αδύναμη ομάδα του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας, αλλά δεν πρέπει να την υποτιμήσει κανείς. Ο προπονητής Άνταμ Ναβάλκα διαθέτει αρκετά σπουδαία ταλέντα αν και επικρατεί η άποψη ότι έχει περάσει η ακμή της συγκεκριμένης φουρνιάς.

Το αστέρι: Διαθέτει πολλούς και καλούς επαγγελματίες. Το ρόλο του αστέρα τον έχει αναλάβει ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Η ατάκα: «Ο Λεβαντόφσκι είναι προβλέψιμος. Η πραγματική δύναμη της Πολωνίας είναι ο Ζιελίνσκι με την τεχνική του και τα μακρινά σουτ».

Τι σημαίνει επιτυχία: Θα ήταν μεγάλη αποτυχία η μη πρόκριση στα προημιτελικά, ως ομάδα του πρώτου γκρουπ που είναι.

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Προημιτελικά (2014)

Πως προκρίθηκαν: Η ομάδα του Πέκερμαν, κατέκτησε την τέταρτη και τελευταία θέση που οδηγούσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μέσα από το χάος που επικράτησε κατά την τελευταία αγωνιστική στη Λατινική Αμερική.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Η λάμψη που κέρδισε πολλούς φιλάθλους στο Μουντιάλ του 2014, έχει χαθεί. Ο Χάμες Ροντρίκες δεν κινείται στα ίδια επίπεδα. Κι όμως υπάρχει αρκετό ταλέντο στην ομάδα, φτάνει να καταφέρει ο Πέκερμαν που φεύγει μετά το Παγκόσμιο από την ομάδα, να καταφέρει να το αναδείξει.

Το αστέρι: Ο Φαλκάο έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 εξαιτίας ενός τραυματισμού, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες να αναρρώσει εγκαίρως. Στη Ρωσία θα προσπαθήσει να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Η ατάκα: «Με Μίνα, Μεντίνα και Σάντσεζ, αυτή η Κολομβία είναι δυνατή στα μετόπισθεν και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά».

Τι σημαίνει επιτυχία: Μία επανάληψη της πορείας του 2014 είναι το καλύτερο πιθανό ενδεχόμενο για την Κολομβία.

Σενεγάλη

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Προημιτελικά (2002)

Πως προκρίθηκαν: Πέρασε αήττητη από τον όμιλο αν και χρειάστηκε να επαναληφθεί ο αγώνας με τη Νότιο Αφρική αφού καταδικάστηκε για χειραγώγηση ο διαιτήτης του πρώτου αγώνα.

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Πιθανότατα τον ισχυρότερο εκπρόσωπο της αφρικανικής ηπείρου. Ο Κουλιμπαλί είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην Ευρώπη, ο Ιντίρσα Γκουέιγ και ο Σεϊκού Κουγιατέ μαχητικοί μέσοι, ενώ ο Μανέ και Κεϊτά Μπαλντέ δύο ποδοσφαιριστές που μπορούν να πάρουν παιχνίδια μόνοι τους.

Το αστέρι: Στα καλά του ο Μανέ μπορεί να αποτελέσει μεγάλη απειλή για οποιαδήποτε ομάδα στο τουρνουά.

Η ατάκα: «Ο Κεϊτά Μπαλντέ έχει την ευκαιρία να ξεχωρίσει αυτό το καλοκαίρι ως ένα από τα μεγάλα αστέρια».

Τι σημαίνει επιτυχία: Αν όλα πάνε καλά μία θέση στους 16 της ανήκει.

Ιαπωνία

Καλύτερη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Φάση των 16 (2002, 2010)

Πως προκρίθηκαν: Η παρουσία της Ιαπωνίας σε τελική φάση Π.Κ. είναι πλέον δεδομένη. Νικώντας στον όμιλο που συμμετείχε η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία κατάφερε να εξασφαλίσει την έκτη συνεχόμενη παρουσία σε Μουντιάλ.

Τι μπορούμε να περιμένουμε;  Δυστυχώς για την Ιαπωνία, όλες σχεδόν οι παρουσίες σε τελική φάση κατέληγαν με τον ίδιο τρόπο, αξιοπρεπείς εμφανίσεις αλλά λόγω της έλλειψης ποιότητας οδηγούσαν σε αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων. Η απόλυση του Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς αμέσως μετά την πρόκριση δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξει η παράδοση.

Το αστέρι: Σε μία ομάδα με αρκετούς ποδοσφαιριστές να συμμετέχουν σε μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, ο μέσος της Ντόρτμουντ, Σίνι Καγκάβα, είναι αυτός που ξεχωρίζει.

Η ατάκα: «Ουσιαστικά το πρόγραμμα προπόνησης του Αμερικάνου, Τομ Μπάγερ, βοήθησε ώστε να αναδειχθούν τα περισσότερα ταλέντα αυτής της ομάδας».

Τι σημαίνει επιτυχία: Όπως πάντα η Ιαπωνία θα προσπαθεί να περάσει από τη φάση των ομίλων.

Συνοπτικά, το πλήρες πρόγραμμα του Μουντιάλ 2018:

ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

1ος Όμιλος

Ημερ. Πόλη Αγώνας

14/06 Μόσχα Ρωσία-Σαουδική Αραβία

15/06 Γεκατέρινμπουργκ Αίγυπτος-Ουρουγουάη

19/06 Αγία Πετρούπολη Ρωσία-Αίγυπτος

20/06 Ροστόφ ον Ντον Ουρουγουάη-Σαουδική Αραβία

25/06 Σαμάρα Ουρουγουάη-Ρωσία

25/06 Βόλγκογκραντ Σαουδική Αραβία-Αίγυπτος

2ος Όμιλος

Ημερ. Πόλη Αγώνας

15/06 Αγία Πετρούπολη Μαρόκο-Ιράν

15/06 Σότσι Πορτογαλία-Ισπανία

20/06 Μόσχα Πορτογαλία-Μαρόκο

20/06 Καζάν Ιράν-Ισπανία

25/06 Σαράνσκ Ιράν-Πορτογαλία

25/06 Καλίνινγκραντ Ισπανία-Μαρόκο

3ος Όμιλος

Ημερ. Πόλη Αγώνας

16/06 Καζάν Γαλλία-Αυστραλία

16/06 Σαράνσκ Περού-Δανία

21/06 Γεκατέρινμπουργκ Γαλλία-Περού

21/06 Σαμάρα Δανία-Αυστραλία

26/06 Μόσχα Δανία-Γαλλία

26/06 Σότσι Αυστραλία-Περού

4ος Όμιλος

Ημερ. Πόλη Αγώνας

16/06 Μόσχα Αργεντινή-Ισλανδία

16/06 Καλίνινγκραντ Κροατία-Νιγηρία

21/06 Νίζνι Νόβγκοροντ Αργεντινή-Κροατία

22/06 Βόλγκογκραντ Νιγηρία-Ισλανδία

26/06 Αγία Πετρούπολη Νιγηρία-Αργεντινή

26/06 Ροστόφ ον Ντον Ισλανδία-Κροατία

5ος Όμιλος

Ημερ. Πόλη Αγώνας

17/06 Σαμάρα Κόστα Ρίκα-Σερβία

17/06 Ροστόφ ον Ντον Βραζιλία-Ελβετία

22/06 Αγία Πετρούπολη Βραζιλία-Κόστα Ρίκα

22/06 Καλίνινγκραντ Σερβία-Ελβετία

27/06 Μόσχα Σερβία-Βραζιλία

27/06 Νίζνι Νόβγκοροντ Ελβετία-Κόστα Ρίκα

6ος Όμιλος

Ημερ. Πόλη Αγώνας

17/06 Μόσχα Γερμανία-Μεξικό

18/06 Νίζνι Νόβγκοροντ Σουηδία-Νότια Κορέα

23/06 Σότσι Γερμανία-Σουηδία

23/06 Ροστόφ ον Ντον Νότια Κορέα-Μεξικό

27/06 Καζάν Νότια Κορέα-Γερμανία

27/06 Γεκατέρινμπουργκ Μεξικό-Σουηδία

7ος Όμιλος

Ημερ. Πόλη Αγώνας

18/06 Σότσι Βέλγιο-Παναμάς

18/06 Βόλγκογκραντ Τυνησία-Αγγλία

23/06 Μόσχα Βέλγιο-Τυνησία

24/06 Νίζνι Νόβγκοροντ Αγγλία-Παναμάς

28/06 Καλίνινγκραντ Αγγλία-Βέλγιο

28/06 Σαράνσκ Παναμάς-Τυνησία

8ος Όμιλος

Ημερ. Πόλη Αγώνας

19/06 Μόσχα Πολωνία-Σενεγάλη

19/06 Σαράνσκ Κολομβία-Ιαπωνία

24/06 Γεκατέρινμπουργκ Ιαπωνία-Σενεγάλη

24/06 Καζάν Πολωνία-Κολομβία

28/06 Βόλγκογκραντ Ιαπωνία-Πολωνία

28/06 Σαμάρα Σενεγάλη-Κολομβία

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

30/06 Καζάν 1ος 3ου ομίλου-2ος 4ου ομίλου

30/06 Σότσι 1ος 1ου ομίλου-2ος 2ου ομίλου

01/07 Μόσχα 1ος 2ου ομίλου-2ος 1ου ομίλου

01/07 Νίζνι Νόβγκοροντ 1ος 4ου ομίλου-2ος 3ου ομίλου

02/07 Σαμάρα 1ος 5ου ομίλου-2ος 6ου ομίλου

02/07 Ροστόφ ον Ντον 1ος 7ου ομίλου-2ος 8ου ομίλου

03/07 Αγία Πετρούπολη 1ος 6ου ομίλου-2ος 5ου ομίλου

03/07 Μόσχα 1ος 8ου ομίλου-2ος 7ου ομίλου

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

06/07 Νίζνι Νόβγκοροντ Νικητής 49-Νικητής 50

06/07 Καζάν Νικητής 53-Νικητής 54

07/07 Σαμάρα Νικητής 55-Νικητής 56

07/07 Σότσι Νικητής 51-Νικητής 52

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

10/07 Αγία Πετρούπολη Νικητής 57-Νικητής 58

11/07 Μόσχα Νικητής 59-Νικητής 60

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ

14/07 Αγία Πετρούπολη Ηττημένος 61-Ηττημένος 62

ΤΕΛΙΚΟΣ

15/07 Μόσχα Νικητής 61-Νικητής 62

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ