aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαWorld Cup 2018Μουντιάλ: Τέσσερις μεγάλες τράπεζες προβλέπουν τον νικητή

Μουντιάλ: Τέσσερις μεγάλες τράπεζες προβλέπουν τον νικητή

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινάει επίσημα αύριο, με το παιχνίδι Ρωσία-Σαουδική Αραβία. Οι 32 ομάδες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία, σιγά σιγά θα μειώνονται μέχρι και τις 15 του Ιούλη όπου θα ξέρουμε τη νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια. Οι αναλύσεις για το ποιος θα είναι ο φετινός νικητής, δίνουν και παίρνουν, όπως γίνεται σε κάθε μεγάλη διοργάνωση.

Αναλύσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν γίνονται μόνο από αθλητικογράφους και απλούς φιλάθλους αλλά και από αναλυτές μεγάλων τραπεζών, οι οποίοι χρησιμοποιούν ποσοτικές έρευνες για να προβλέψουν το νικητή.

Το DealBook των New York Times εξέτασε τις αναλύσεις τεσσάρων μεγάλων τραπεζών,  οι οποίες χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη, στατιστική και οικονομικές αναλύσεις. Παρακάτω θα δούμε τις προβλέψεις των τραπεζών και θα εξετάσουμε τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν.

UBS – Νικήτρια: Γερμανία

Μέθοδος: Μια ομάδα ατόμων του επενδυτικού γραφείου της SwissBank κατέταξε τις ομάδες μέσω μιας αντικειμενικής μέτρησης του επιπέδου ικανοτήτων τους (η οποία ονομάζεται κατάταξη ELO).

Έπειτα, οι αναλυτές της UBS έφτιαξαν στατιστικά μοντέλα, γνωστά ως προσομοίωση Μόντε Κάρλο: «Παίρνουμε ένα μεγάλο αριθμό τυχαίων μεταβλητών τον οποίο προσμετρούμε μαζί με την ικανότητα των ομάδων. Είναι σίγουρα πιο πιθανόν να κερδίσει το κύπελλο μια καλή τεχνικά ομάδα όμως στον αθλητισμό πάντα συμβαίνουν εκπλήξεις. Αυτές είναι που θέλουμε να προβλέψουμε. Επαναλαμβάνουμε αυτή την μέθοδο ξανά και ξανά, μέχρι να φτάσουμε τις 10000 προσομοιώσεις. Προβλέπουμε δηλαδή το νικητή 10000 διαφορετικών εικονικών Μουντιάλ. Τέλος απλά προσθέτουμε πόσες φορές νίκησε η κάθε ομάδα».

Αποτέλεσμα: Η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ισπανία ήταν οι ομάδες που κατέκτησαν το τρόπαιο τις περισσότερες φορές στην προσομοίωση της UBS. Η Γερμανία ήταν η ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια τις παραπάνω φορές, αφού πήρε την πρώτη θέση στο 24% των εικονικών τουρνουά.

Goldman Sachs – Νικήτρια: Βραζιλία

Μέθοδος: Η ομάδα ερευνητών της Goldman Sachs χρησιμοποίησε αλγόριθμους φτιαγμένους μέσω τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψει το νικητή του φετινού Μουντιάλ: «Εισχωρούμε δεδομένα σχετικά με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά κάθε ομάδας, των παιχτών της και  πρόσφατους αγώνες της σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους μοντέλων μηχανικής μάθησης για να αναλύσουμε πόσα γκολ μπήκαν σε κάθε αγώνα. Αυτά τα μοντέλα μαθαίνουν να καταλαβαίνουν τη συσχέτιση αυτών των αγωνιστικών χαρακτηριστικών και των τερμάτων που μπαίνουν στα ματς των ομάδων. Προσμετρούμε όλους τους επίσημους αγώνες των ομάδων από το 2005. Έπειτα αναλύουμε ξανά όλα τα χαρακτηριστικά και βλέπουμε ποια παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε επιτυχές αποτέλεσμα και ποια λιγότερο. Τέλος χρησιμοποιούμε αυτά τα μοντέλα για να προβλέψουμε πόσα γκολ θα σκοράρει κάθε ομάδα στους αγώνες της στο φετινό Μουντιάλ και έτσι φτάνουμε στο νικητή».

Αποτέλεσμα: Ο αλγόριθμος της Goldman Sachs προέβλεψε ότι η Βραζιλία θα είναι η ομάδα που θα σκοράρει τα περισσότερα γκολ, συγκεκριμένα 1.70 ανά αγώνα. Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 1.41. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αναλυτές της τράπεζας έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για τα 3 τελευταία Μουντιάλ αφού προέβλεψαν ότι η Βραζιλία θα ήταν η νικήτρια και στα 3.

ING – Νικήτρια: Ισπανία

Η ολλανδική ING χρησιμοποίησε τη πιο ασυνήθιστη μέθοδο από όλες τις τράπεζες. Το μοντέλο της προσμέτρησε την αξία στο μεταγραφικό παζάρι των παιχτών κάθε εθνικής μαζί με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της και την κατάταξη της στη FIFA.

Αποτέλεσμα: Η Ισπανία ως η πιο ακριβή ομάδα (συνολική αξία 1.04 δισεκατομμύρια ευρώ) θα είναι η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια. Στη δεύτερη θέση η Γαλλία με συνολική αξία 1.03 δις.

Nomura – Τελικός Γαλλία-Ισπανία

Μέθοδος: H ιαπωνική τράπεζα Nomura χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική για να προβλέψει το νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου με αυτή που χρησιμοποιεί για να προβλέψει τα επίπεδα ρίσκου για κάθε επενδυτή: «Ως αναλυτές, πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στις προβλέψεις μας για το Μουντιάλ. Έτσι, χρησιμοποιήσαμε τη θεωρία χαρτοφυλακίου και τη θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς. Κοιτάξαμε την αξία των παιχτών σε κάθε ομάδα, το μομέντουμ που έχουν και τα αποτελέσματα τους σε παλαιότερα τουρνουά, έτσι καταλήξαμε σε τρείς ομάδες».

Αποτέλεσμα: Γαλλία, Ισπανία και Βραζιλία, σύμφωνα με τη Nomura, είναι οι ομάδες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ. Γαλλία και Ισπανία είναι τα φαβορί για τον τελικό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ