aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Αθλητικά Νέα ΠοδοσφαίρουΔιεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαΜουντιάλ 2022: Πρωτοβουλία υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν καλεί τη FIFA να αποβάλει...

Μουντιάλ 2022: Πρωτοβουλία υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν καλεί τη FIFA να αποβάλει τη χώρα απ’ τη διοργάνωση

Σε ανοιχτή επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, η ομάδα «OpenStadiums» ανέφερε ότι οι ιρανικές Αρχές συνέχισαν να αρνούνται στις γυναίκες φιλάθλους την πρόσβαση σε αγώνες εντός της χώρας.

«Η ιρανική ομοσπονδία δεν είναι μόνο συνεργός στα εγκλήματα του καθεστώτος. Είναι μια άμεση απειλή για την ασφάλεια των γυναικών οπαδών στο Ιράν και όπου κι αν παίζει η εθνική μας ομάδα στον κόσμο. Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους μας», αναφέρουν στην επιστολή.

«Ως εκ τούτου, ζητάμε από τη FIFA, βάσει των άρθρων 3 και 4 του καταστατικού της, να αποβάλει αμέσως το Ιράν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ». Τα άρθρα που αναφέρονται σχετίζονται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μη διάκρισης με βάση το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία και άλλα θέματα, με παραβιάσεις που τιμωρούνται με αναστολή ή αποβολή από τον παγκόσμιο οργανισμό.

Το «Open Stadiums» έχει κάνει εκστρατεία την τελευταία δεκαετία για να επιτρέπεται στις γυναίκες να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες στο Ιράν, αλλά με περιορισμένη μόνο επιτυχία.

Υπό την πίεση του Ινφαντίνο, μια ομάδα γυναικών οπαδών έδωσε το παρών στον εντός έδρας αγώνα της Περσέπολης στον τελικό του Champions League Ασίας το 2018, ωστόσο έκτοτε ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί με τις γυναίκες οπαδούς να αποκλείονται ουσιαστικά από την αναμέτρηση του Ιράν με τον Λίβανο που διεξήχθη τον Μάρτιο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με βίντεο να δείχνει ότι γυναίκες ψεκάστηκαν με πιπέρι έξω από το στάδιο.

Το κάλεσμα τους προς την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία έρχεται καθώς οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις σε όλο το Ιράν συνεχίζονται μετά τη δολοφονία της Αχμέντ Αμινί από την «αστυνομία ηθικής».

Το Ιράν θυμίζουμε πρόκειται να παρευρεθεί στον έκτο τελικό του σε Παγκόσμιο Κύπελλο και έχει κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με την Αγγλία, την Ουαλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τμήματα της επιστολής αναφέρουν:

Αγαπητέ κύριε Ινφαντίνο,

Σας γράφουμε σήμερα εκ μέρους της ιρανικής εκστρατείας «Open Stadiums». Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, οι γυναίκες του Ιράν έχουν απαγορευτεί να απολαμβάνουν αθλήματα, να παρακολουθούν αγώνες στα γήπεδα και να ζητωκραυγάζουν τις αγαπημένες μας ποδοσφαιρικές ομάδες. Το «Open Stadiums», μαζί με υποστηρικτές ποδοσφαίρου και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, καλούμε τη FIFA και εσάς προσωπικά να δράσετε, καθώς το Ιράν εξακολουθεί να αρνείται το δικαίωμα κάθε γυναίκας που θέλει να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες σε ένα στάδιο.

Αναλάβατε επανειλημμένα δημόσια δέσμευση ότι η FIFA θα έλυνε αυτή τη σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δυστυχώς καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά ήταν κενά λόγια και υποσχέσεις. Τίποτα δεν έχει αλλάξει – οι Ιρανές παραμένουν αποκλεισμένες από το όμορφο παιχνίδι μας και μας καταπιέζουν συστηματικά όταν προσπαθούμε να μπούμε στα γήπεδα στο Ιράν.

Τον Μάρτιο του 2022, σε γυναίκες που ενημερώθηκαν ότι μπορούν να δουν ένα προκριματικό παιχνίδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA μεταξύ του Ιράν και του Λιβάνου, ψεκάστηκαν με δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ολόκληρος ο κόσμος ήταν μάρτυρας αυτών των συγκλονιστικών σκηνών. Όταν η Ισλαμική Δημοκρατία προσποιήθηκε ότι άνοιγε αγώνες πρωταθλήματος για γυναίκες, απείχε πολύ από την ισότητα που απαιτούσε το ίδιο το καταστατικό της FIFA. Αρχικά, ελάχιστες γυναίκες μπορούσαν να αγοράσουν εισιτήριο και στη συνέχεια παρενοχλήθηκαν σωματικά από την «αστυνομία ηθικής» του Ιράν πριν ακόμη προλάβουν να εισέλθουν στο στάδιο Azadi, το οποίο μέχρι σήμερα είναι το μόνο στάδιο στη χώρα που οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα να δουν αντρικό ποδόσφαιρο.

Κι όλα αυτά γίνονται κ. Ινφαντίνο υπό το βλέμμα σας, κατά πως φαίνεται με την προστασία και την έγκριση κρίνοντας από την αδράνεια του οργανισμού σας. Εξαιτίας αυτών των συνεχιζόμενων διακρίσεων, οι Ιρανές δεν εμπιστεύονται πλέον τις Αρχές της ισλαμικής δημοκρατίας, ούτε thn ιρανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ότι το στάδιο Azadi θα παραμείνει ανοιχτό για αυτές μετά το παγκόσμιο κύπελλο της FIFA. Πολλοί πιστεύουν ότι το στάδιο azadi έχει ανοίξει για περιορισμένο χρονικό διάστημα πριν από το τουρνουά στο Κατάρ εξ ολοκλήρου ως βραχυπρόθεσμο κόλπο δημοσίων σχέσεων για να βελτιώσει την εικόνα της ιρανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας πριν από την παρουσίαση του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA.»

«Τις τελευταίες ημέρες, είδαμε αθλητικούς δημοσιογράφους και φωτογράφους να συλλαμβάνονται και να αφήνονται στην απομόνωση χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες».

«Γιατί η FIFA θα δώσει στο ιρανικό κράτος και τους εκπροσώπους του μια παγκόσμια σκηνή, ενώ όχι μόνο αρνείται να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια, αλλά βασανίζει και σκοτώνει τον λαό της; Ως εκ τούτου, ζητάμε από τη FIFA, βάσει των άρθρων 3 και 4 του καταστατικού της, να αποβάλει αμέσως το Ιράν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ