aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Μια μυθιστορηματική ιστορία

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-20.00)

Μια καινούρια μυθιστορηματική ιστορία είναι έτοιμη να εμφανιστεί και να απλωθεί στο λάγνο μα στεγνό τώρα τέσσερα χρόνια βλέμμα των ποδοσφαιρόφιλων. Τι άλλο από ένα μυθιστόρημα μπορεί να είναι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας; Οι ομοιότητες, αν κάποιος το παρατηρήσει, θα διαπιστώσει ότι είναι ανέλπιστα πολλές. Το περίεργο κατά την άποψή μου δεν είναι που συγκινεί αρκετούς συγγραφείς, αλλά που αφήνει ασυγκίνητους τους υπόλοιπους.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια αρκετοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών απεγκλωβίζονται από τα στεγανά που έχουν επιβληθεί δεκαετίες τώρα και αρχίζουν να παραδέχονται πως παθιάζονται εξίσου με το ποδόσφαιρο. Η πλοκή ενός έργου είναι παρόμοια με την πλοκή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Με ήρωες, πρωταγωνιστές και κομπάρσους. Με ιδέες και επιθυμίες, ηρωικές μα και δραματικές. Πολλές φορές όλα σε έναν αγώνα παίρνουν μια δραματική μορφή και άλλες τόσες θριαμβευτική. Υπάρχουν και οι ανούσιες ισοπαλίες που πιθανό για τους κριτικούς βιβλίων να χαρακτηρίζονται ως μέτρια βιβλία.

Η ειδοποιός διαφορά, βέβαια, μεταξύ ενός μυθιστορήματος και ενός ποδοσφαιρικού αγώνα είναι πως στην περίπτωση του πρώτου ξέρουμε το τέλος του. Σε αντίθεση με ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι όπου υπομένουμε καρτερικά και με έκδηλη αγωνία το τελικό σφύριγμα του τύπου που κρατάει το σφυρί. Και αν χάνουμε προσευχόμαστε να κρατήσει λίγο ακόμη και αν κερδίζουμε θα του ρίξουμε και μια «καντηλιά» να το τελειώσει.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως μέσα από σχετικές έρευνες που έχουν διενεργηθεί, ένας θεατής ποδοσφαιρικού αγώνα μπορεί να νιώσει σε ένα ενενηντάλεπτο συμπυκνωμένες συγκινήσεις όσες σε όλη του τη ζωή. Υπερβολή; Και όμως ισχύει. Σε μικρογραφία βέβαια, αλλά μπορεί και να ισχύει.

Σήμερα δίνεται η εκκίνηση του 21ου παγκοσμίου κυπέλλου. Μιας διοργάνωσης που καταφέρνει να δέσει ορυμαγδό φωνών, χρωμάτων, εκφράσεων και κινήσεων. Άνθρωποι από τις ηπείρους θα συγκεντρωθούν για περίπου έναν μήνα δημιουργώντας ένα κοκτέιλ γλωσσών και κουλτούρας που όμοιό του δεν υπάρχει στον σύγχρονο κόσμο.

Μόλις τα στάδια αδειάσουν και σβήσουν οι προβολείς, τότε οι εντυπώσεις μετατρέπονται σε ιστορίες. Νέα μυθιστορήματα μπορούν να γραφτούν με μια λεπτή στρώση νοσταλγίας. Και μόλις αυτή υποχωρήσει δεν θα πάψουμε να μετράμε αντίστροφα για το επόμενο Μουντιάλ. Έτοιμοι σαν από καιρό να δημιουργήσουμε μια νέα σελίδα και όλοι μαζί ένα καινούργιο βιβλίο. Προς το παρόν, όμως, ας απολαύσουμε τις 64 ιστορίες (αγώνες) αυτού του Μουντιάλ και ας ελπίσουμε πως η καλύτερη θα είναι η τελευταία (τελικός).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ