aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ξανά… ανθρώπινο ποδόσφαιρο

Στη γιγαντιαία βιομηχανία του ποδοσφαίρου, ενίοτε παρουσιάζεται χώρος, έστω και μικρός, προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις, ικανές να αναδείξουν τις αξίες του αθλητισμού. Κινήσεις, που «χρησιμοποιώντας» την τεράστια δύναμη του ποδοσφαίρου, μπορούν να υπηρετήσουν την κοινωνία, προσφέροντας σε ανθρώπους, που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις.

Kάτι τέτοιο επιχειρείται στην Ισπανία, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, τουλάχιστον 800.000 φίλαθλοι του ποδοσφαίρου, με αφετηρία αυτό το πάθος, ενώνονται σε ομάδες με άλλους υποστηρικτές του ίδιου συλλόγου, ενσωματώνοντας ορισμένους από τους περισσότερους από 9.000 συλλόγους που έχουν καταχωρηθεί από την Laliga.

Δεν συναντώνται μόνο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της ομάδας τους. Το ποδόσφαιρο αποτελεί πυρήνα αυτών των κοινοτήτων, που μοιράζονται πολλές περισσότερες συνήθειες και αναλαμβάνουν από κοινού δραστηριότητες. Για να αντιπροσωπεύσει αυτούς τους οπαδούς, δημιουργήθηκε περίπου πριν από 20 χρόνια η Aficiones Unidas, μια οντότητα που δίνει φωνή σε 40 ομοσπονδίες των συλλόγων σε όλες σχεδόν τις ομάδες Laliga και Laliga 123 και στην Segunda Divison B.

Προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα: «Είμαστε περισσότερο αλληλέγγυοι όταν μας το ζητά η ομάδα μας;» και θέτοντας το δικό της: «Τι θα θέλατε να κάνετε εάν η ομάδα σας το ζητήσει;». Στόχος, οι φίλαθλοι απολαμβάνοντας αναγνώριση και κυρίως υποστήριξη, να αξιοποιήσουν τη δύναμη του ποδοσφαίρου για δράσεις που επηρεάζουν θετικά την κοινωνία, την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ πόλεων και ανθρώπων. «Ο οπαδός του συλλόγου, μερικές φορές υποσυνείδητα, προσλαμβάνει διακριτικά χαρακτηριστικά του συλλόγου», λέει ο αθλητικός ψυχολόγος Χοσέ Ιλία Φερνάντες.

«Το ποδόσφαιρο είναι τόσο επιθετικό όσο και η θρησκεία. Όταν ταυτίζεσαι με ένα σύλλογο, καταλαβαίνεις ότι έχεις ήδη μερικές από τις ιδέες ή τις πεποιθήσεις σου σχετικά με τη ζωή. Όταν με ρωτούν, «Πώς μπορείς από τη Γαλικία να είσαι Μπαρσελόνα;» Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει αυτό, γιατί έχω ήδη συνδεδεμένα χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας και του παιχνιδιού της Μπαρσελόνα με τη δική μου προσωπικότητα. Αισθάνομαι ότι είμαι μέρος αυτού», προσθέτει.

«Στην Aficiones Unidas βάζουμε τον εαυτό μας στο δέρμα του ερασιτέχνη που πηγαίνει στο γήπεδο και ακολουθεί παντού την ομάδα του. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι προϋπολογισμοί των συλλόγων, είχαν άμεση εξάρτηση από αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος της Aficiones Unidas, Χοσέ Μανουέλ Ματέος, ο οποίος πιστεύει ότι, τώρα που έχουν μεγάλο βάρος αυτά τα άλλα εκατομμύρια των φιλάθλων που παρακολουθούν τους αγώνες από την τηλεόραση, είναι απαραίτητο να κατανοηθεί ότι υπάρχει μια μόνιμη σύνδεση όλων αυτών των ανθρώπων που κάνουν το πάθος τους τρόπο ζωής.

«Πρέπει να κάνουμε ξανά το ποδόσφαιρο ένα άθλημα ανθρώπινο, που εκτιμά το συναίσθημα, γιατί εμείς είμαστε εκείνοι που έχουμε δώσει ταυτότητα στους συλλόγους για να γίνουν αυτό που είναι και επειδή οι φίλαθλοι, είναι ανάγκη να συμμετέχουμε για να προστατεύουμε το κοινωνικό μας περιβάλλον», συμπλήρωσε. Είναι η αίσθηση, που μπορεί να συνδέσει φιλάθλους και ομάδες. Ο γενικός εμπορικός διευθυντής της Μπέτις, Ραμόν Αλακρόν, που πιστεύει, ότι ένας σύλλογος, είναι κατά κάποιον τρόπο μια μεγάλη οικογένεια στην οποία πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι φίλαθλοι, πρόταξε μια ιδέα που είχε δει στη Γερμανία, προσφέροντας χαρά σε πολλούς ανθρώπους.

Για δεύτερη χρονιά, η Χιχόν, στις 15 Δεκεμβρίου, είχε στήσει μπροστά από το El Molinón, ένα κινητό συνεργείο αιμοδοσίας, για όσους ήθελαν να δώσουν το «ερυθρόλευκο αίμα» τους, όπως και το χρώμα της αγαπημένης ομάδας τους. Μία προσπάθεια που συνεχίζεται, παρά, όπως παρατηρούν οι υπεύθυνοι, «της γήρανσης του πληθυσμού και της χαμηλής συμμετοχής των νέων ανθρώπων».

Εξακολουθούν όμως την προσπάθεια, γιατί πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας καλός τρόπος να τους προσελκύσουν. Εκείνη την ημέρα, περισσότεροι από 140 φίλαθλοι προσέγγισαν το συνεργείο, αν και κάποιοι δεν μπορούσαν να δώσουν αίμα επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις λόγω χρήσης φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης. «Εργαζόμαστε σε σχολεία, με παιδιά και με γονείς, εκπαιδεύοντάς τους κατά της ξενοφοβίας, της βίας και του ρατσισμού εντός και εκτός γηπέδων καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Έχουμε έρθει σε συνεργασία με τον αιώνιο μας αντίπαλο, τη Ρεάλ Οβιέδο, επειδή το ποδόσφαιρο και ο τρόπος κατανόησής του μας ενώνουν, και σ ‘αυτήν τη χώρα τα πάντα μπορούν να κανονιστούν εάν καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι», τονίζουν παράγοντες του ισπανικού συλλόγου.

Η Αfiosiones Unidas, συνεργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με ομοσπονδίες για να βελτιωθούν και άλλες πτυχές, όπως η ασφάλεια. Διεξάγονται σεμινάρια, γίνονται αδελφοποιήσεις, όπου συνυπάρχουν φίλαθλοι ανταγωνιστικών ομάδων σε κοινές εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις για τη βελτίωση της εμπειρίας των φιλάθλων εντός και εκτός γηπέδων, προκειμένου να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους παιχνίδι.

Οι φίλαθλοι έχουν έναν πολύ υψηλό βαθμό δέσμευσης με τους συλλόγους τους, αφιερώνοντας πολλές ώρες σε αυτούς, δημιουργώντας ταυτότητα και προστιθέμενη αξία. Γνωρίζοντας τον αντίκτυπο που έχει σε αυτούς το παιχνίδι, αλλά κυρίως εκείνοι στο ποδόσφαιρο, μπορεί να γίνει πιο εύκολη η κατανόηση της ανάγκης δράσεων που θα επηρεάσουν θετικά την κοινωνία και τους ανθρώπους της.

Κανένα παιδί χωρίς δώρα!

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στο στάδιο Μπενίτο Βιγιαμαρίν, για οκτώ λεπτά, οι 50.000 φίλαθλοι της Μπέτις, πέταξαν με το σφύριγμα διαιτητή, 16.000 λούτρινα ζωάκια στον αγωνιστικό χώρο, παιχνίδια που δόθηκαν σε δέκα οργανώσεις της Ανδαλουσίας, έτσι ώστε κανένα παιδί να μείνει χωρίς δώρα, την ημέρα ανταλλαγής δώρων. Στις πόρτες του «Ντε Βαγιέκας», στις 23 Δεκεμβρίου, στον αγώνα εναντίον της Λεβάντε, οι φίλαθλοι της Ράγιο Βαγιεκάνο και άλλοι, συγκέντρωσαν επίσης παιχνίδια, για τα παιδιά οικογενειών που είναι σε δύσκολη κατάσταση, μερικές από αυτές πρόσφυγες με ανήλικα παιδιά.

Η Λεγκανές, σε συνεργασία με την Aficiones Unidas, διοργάνωσε ποδοσφαιρικό τουρνουά αλληλεγγύης, τα έσοδα του οποίου δόθηκαν στην «κοινωνική κουζίνα» Paquita Gallego, που προσφέρει τροφή για σχεδόν τρεις δεκαετίες σε όσους έχουν ανάγκη στην πόλη της Μαδρίτης. Σίγουρα ανάλογες δωρεές – προσφορές μπορούν να γίνουν και σε άλλα μέρη, αλλά το ποδόσφαιρο, εξαιτίας της δύναμής του, ωθεί σε μεγαλύτερη συμμετοχή.

Στην τοπική ένωση της Χετάφε, διοργανώνεται συλλογή τροφίμων και παιχνιδιών για πάνω από 10 χρόνια και μερικές φορές, όλα αυτά έχουν «ταξιδέψει» μακριά από τη Χετάφε, έως και τη Δυτική Σαχάρα, όπως συνέβη πέρυσι. Χετάφε, Αλκορκόν, Βαγιαδολίδ και Σπόρτινγκ Χιχόν σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, συμμετέχουν σε ανάλογες εκστρατείες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ