aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαLA LIGAΤο έγκλημα της Ρεάλ και ο παικταράς που πήρε από τα χέρια της η Μπαρτσελόνα

Το έγκλημα της Ρεάλ και ο παικταράς που πήρε από τα χέρια της η Μπαρτσελόνα

Την περίοδο που γεννήθηκε, όλη η Βαρκελώνη μιλούσε για την επιστροφή του Λουίς Φίγκο ως… προδότη στο «Καμπ Νόου». Οι χώρες της Ευρωζώνης ετοιμαζόταν να υποδεχτούν το ευρώ και ο Ντέγιαν Μποντίρογκα ήταν ο ηγέτης της ομάδας που θα κατακτούσε για πρώτη φορά το τρόπαιο της Ευρωλίγκα.

Ήταν Νοέμβριος του 2002, όταν στην κωμόπολη Τεγέστε της Τενερίφης ήρθε στον κόσμο ο Πέδρο Γκονζάλες Λόπεθ. Το όνομα με την πλήρη σύνθεσή του δεν λέει κάτι σήμερα σε κάποιον Ισπανό, αλλά το υποκοριστικό «Πέδρι» τείνει να εξελιχθεί σε συνώνυμο του φαινομένου.

Η φήμη του τελευταίου μεταγραφικού αποκτήματος της Μπαρτσελόνα συνδέεται με κάτι εξαιρετικά σπάνιο από καταβολής ποδοσφαίρου. Προτού ακόμα κλείσει τα 17 χρόνια θεωρείται ο κορυφαίος παίκτης μιας ομάδας της δεύτερης βαθμίδας του ισπανικού ποδοσφαίρου και ένας από τους κορυφαίους όλου του πρωταθλήματος.

Φαινόμενο ετών 16: Το «παιδί - θαύμα» που σνόμπαρε η Ρεάλ, όχι όμως και η Μπαρτσελόνα

Έως το καλοκαίρι του 2018 ο Πέδρι αγωνιζόταν στην Χοβεντούδ Λαγκούνα, όπου και τον ανακάλυψε η μία από τις δύο μεγάλες ομάδες των Κανάριων Νησιών, η Λας Πάλμας. Αν και μόλις 16 ετών, υπέγραψε με τα «καναρίνια» τετραετές επαγγελματικό συμβόλαιο συνεργασίας και λίγες ημέρες αργότερα βίωσε με πάσα έκπληξη το πρώτο μεγάλο milestone ως μέλος ανδρικής ομάδας. «Ήμουν σπίτι όταν ένας φίλος μου έστειλε μια φωτογραφία της Marca στο What’s up. Το δημοσίευμα έγραφε: “Ο Πέδρι υπό τις οδηγίες του Πέπε Μελ”. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Το ίδιο απόγευμα μου τηλεφώνησαν από το σύλλογο και μου είπαν ότι θα έκανα προετοιμασία το καλοκαίρι με την πρώτη ομάδα. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να ποντάρεις σε έναν 16χρονο, ο Πέπε Μελ όμως το έκανε», έχει δηλώσει ο νεαρός μεσοεπιθετικός, ο οποίος έμαθε κυριολεκτικά από τις εφημερίδες ότι για αυτόν δεν θα υπήρχε καμία στάση στα εφηβικά τμήματα της Λας Πάλμας.

Ο τίτλος του «παιδιού – θαύμα» βέβαια δεν του αποδόθηκε επειδή πλαισίωσε το κλαμπ των παικτών που προβιβάστηκαν στους άνδρες προτού ενηλικιωθούν. Το σχεδόν ασύλληπτο με την περίπτωση του είναι ότι πήρε από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος σπίτι του φανέλα βασικού και ύστερα από 12 αγωνιστικές αναγνωρίζεται ως ο MVP μιας ομάδας που φιλοδοξεί να διεκδικήσει την άνοδο από την (διόλου ευκαταφρόνητη ποιοτικά) Σεγούντα Ντιβισιόν!

Φαινόμενο ετών 16: Το «παιδί - θαύμα» που σνόμπαρε η Ρεάλ, όχι όμως και η Μπαρτσελόνα

«Είναι ήδη… σκανδαλωδώς καλός και πολύ σύντομα θα μιλάμε για τον νέο σταρ του ισπανικού ποδοσφαίρου. Είναι αδύνατο να τον αντικαταστήσω», δηλώνει ο πολύπειρος τεχνικός, που στα 56 χρόνια του πολλά έχουν δει τα μάτια του, αλλά αυτό του φέρνει… τρόμο. Με μακρά θητεία στις δύο μεγάλες κατηγορίες της Ισπανίας (Χετάφε, Αλαβές, Βαγιεκάνο, Μπέτις, Λα Κορούνια) και στην Πρέμιερ Λιγκ (Γουέστ Μπρόμιτς), ο Πέπε Μελ ορκίζεται ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ κάτι ανάλογο.

Φαινόμενο ετών 16: Το «παιδί - θαύμα» που σνόμπαρε η Ρεάλ, όχι όμως και η Μπαρτσελόνα

Ο Πέδρι διαθέτει αψεγάδιαστη τεχνική και απαράμιλλη αντίληψη του παιχνιδιού συγκριτικά με την ηλικία του. Γνήσιο παιδί του τίκι-τάκα, που διαδόθηκε μαζικά στο ισπανικό ποδόσφαιρο χάρη στην Μπάρτσα του Πεπ Γκουαρδιόλα, έχει ως είδωλο του τον Αντρές Ινιέστα, στον οποίο «θέλω να μοιάσω αγωνιστικά». Και τι καλύτερο για αυτόν απ’ το να γαλουχηθεί στο ίδιο περιβάλλον που αξιοποιήθηκε το ταλέντο ενός εκ των κορυφαίων μέσων του 21ου αιώνα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η πρώτη μεγάλη που του χτύπησε την πόρτα, αλλά κατά την τριήμερη παραμονή του στο Βαλδεμπέδας ο Πέδρι δεν έπεισε στα δοκιμαστικά τους ανθρώπους της Βασίλισσας (!) και επέστρεψε στα Κανάρια. Η Μπάρτσα όμως δεν έκανε το ίδιο… λάθος. Παρακολουθώντας τον παίκτη από το καλοκαίρι και βλέποντας την εξέλιξη του στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν, τον έκανε δικό της ενόψει του ερχόμενου καλοκαιριού. Το ποσό που εισέπραξε η Λας Πάλμας ήταν 5 εκατ. ευρώ και ενδέχεται βάσει μπόνους συμμετοχών να φτάσει έως τα 15 εκατ.

Ο Πέδρι έχει ήδη στη Σεγούντα τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ στα 10 ματς που έχει αγωνιστεί. Στα δύο παιχνίδια που απουσίασε, λόγω διεθνών υποχρεώσεων, η Λας Πάλμας γνώρισε ισάριθμες ήττες, ενώ με την παρουσία του ο απολογισμός της είναι 5-3-2. Έλειψε από το τελευταίο – το εκτός έδρας με την Κάδιθ – και θα χάσει κάποια παιχνίδια ακόμα, καθώς έχει ταξιδέψει με την Εθνική Ισπανίας u17 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Το ντεμπούτο του με τη μικρή Εθνική το έκανε στις 15 Σεπτεμβρίου, πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ της φιλικής αναμέτρησης με το Κατάρ.

Η Μπάρτσα πρόλαβε και απέκτησε με πενταροδεκάρες για τα δεδομένα της έναν παίκτη που μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου u17 (ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου) ενδέχεται να κοστίζει πολύ περισσότερα. Ο Πέδρι ξεναγήθηκε ήδη στις εγκαταστάσεις της Μπαρτσελόνα, εκεί όπου θα βρεθεί από την 1η Ιουλίου με στόχο να αποδείξει ότι η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε με την περίπτωση του ένα λάθος από αυτά που μνημονεύονται εσαεί ως γκάφες ολκής…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ