aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαLA LIGAΜπαρσελόνα: Η αλλαγή στάτους την έχει κακομάθει

Μπαρσελόνα: Η αλλαγή στάτους την έχει κακομάθει

Πριν προσγειωθεί ο Γιόχαν Κρόιφ ως προπονητής στη Βαρκελώνη, η Μπαρσελόνα έπαιρνε ένα πρωτάθλημα κάθε 10-15 χρόνια (κυριολεκτικά όμως!). Από το 1990 και μετά, οι «Μπλαουγκράνα» κυριαρχούν στην Ισπανία και, την τελευταία οκταετία, έφτασαν αισίως στα έξι πρωταθλήματα.

Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα είναι μιας (σχετικής) απογοήτευσης, αφού σε λίγες ημέρες η Ρεάλ Μαδρίτης θα παίξει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Η (άλλοτε λούζερ) Μπάρσα έχει αλλάξει στάτους σε τέτοιον βαθμό, που τεχνικό τιμ, παίκτες και βεβαίως φίλαθλοι ονειρεύονταν δεύτερο διαδοχικό τρεμπλ (!) και τρίτο τα τελευταία επτά χρόνια, παρότι συνολικά έχουν κατακτηθεί μόλις οκτώ στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Οι Καταλανοί φιλοδοξούσαν να γίνουν η πρώτη ομάδα που κάνει το «ριπίτ» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, στη σύγχρονη μορφή της. Και, παρότι δεν τα κατάφεραν, η επιτυχία τους είναι δεδομένη. Το στυλ παιχνιδιού αποτελεί σήμα κατατεθέν, η ομάδα κυνηγάει ένα ακόμα νταμπλ, έχει γιγαντωθεί ως brand name παγκοσμίως και διαθέτει την πιθανότατα καλύτερη επιθετική τριάδα όλων των εποχών.

Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες και Νεϊμάρ ηγήθηκαν μιας ομάδας που ξεπέρασε αναίμακτα το δίμηνο απουσίας του Αργεντινού σταρ, έφτασε σε ένα αήττητο σερί 39 αγώνων, πλήρωσε την έλλειψη ροτέισον (μετά και την αποχώρηση των Τσάβι – Πέδρο), είδε τις δυνάμεις να την εγκαταλείπουν τον Απρίλιο, αποκλείστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ και έκανε ντέρμπι ένα πρωτάθλημα που μπορούσε να κατακτήσει διά περιπάτου.

Προ Κρόιφ και Γκουαρδιόλα, ο φίλαθλος της Μπαρσελόνα ήταν η επιτομή του ηττοπαθούς και γκρινιάρη. Πλέον, ο «νέος» φίλαθλος της Μπάρτσα έχει νοοτροπία νικητή, θέλει να κατακτά όλους τους τίτλους και να κυριαρχεί των αντιπάλων του.  Όταν λοιπόν δεν τα καταφέρνει, όπως συνέβη φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ, του κακοφαίνεται. Έστω και αν πανηγύρισε το 24ο πρωτάθλημα και την Κυριακή, κόντρα στη Σεβίλλη, η ομάδα του θα διεκδικήσει μόλις το έβδομο νταμπλ της ιστορίας της…

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ

Υπήρξαν συμπαίκτες, είναι καλοί φίλοι και συνεργάστηκαν όταν ο ένας (Πεπ Γκουαρδιόλα) ήταν προπονητής της πρώτης ομάδας της Μπαρσελόνα και ο άλλος (Λουίς Ενρίκε) ο προπονητής της δεύτερης. Ο «Λούτσο» ανέλαβε τους «Μπλαουγκράνα» δύο χρόνια μετά τον Πεπ και αφού μεσολάβησαν ο αείμνηστος Τίτο Βιλανόβα και ο Χεράρδο Μαρτίνο, ο οποίος δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί.

Ο προπονητής από την Αστούριας βαδίζει στα χνάρια του πιο πετυχημένου τεχνικού στην ιστορία της ομάδας. Με ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, με λιγότερη κατοχή μπάλας και περισσότερες αντεπιθέσεις αλλά και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις στατικές φάσεις, σε άμυνα και επίθεση. Σε δύο σεζόν ο Λουίς Ενρίκε έχει κατακτήσει ήδη τους έξι από τους οκτώ τίτλους που διεκδίκησε (δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Μουντιάλ Συλλόγων και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης) και την Κυριακή κυνηγάει έναν ακόμα (Κύπελλο). Θα παραμείνει, βεβαίως, και την επόμενη σεζόν, όταν ολοκληρώνεται το τωρινό συμβόλαιο. Μετά, βλέπουμε…

ΛΟΥΙΣ ΣΟΥΑΡΕΣ: Τα έκανε όλα!

Οι αριθμοί λένε όλη την αλήθεια για τη μαγική σεζόν του Λουίς Σουάρες, ιδανικού μέλους του «MSN» (Μέσι – Σουάρες – Νεϊμάρ).  Πρώτος σκόρερ (40 γκολ, 14 εκ των οποίων στα τελευταία πέντε ματς!) και πρώτος πασέρ (17 ασίστ) στο πρωτάθλημα, Χρυσό Παπούτσι και η πρώτη ολοκληρωμένη περίοδος του Ουρουγουανού επιθετικού στην Μπαρσελόνα ήταν απλά η απόλυτη επιβεβαίωση ότι πρόκειται για τον κορυφαίο σέντερ φορ στον κόσμο. Ειδικά όταν αφήνει στην άκρη τις… δαγκωνιές!

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΣΕΡΤΖΙ ΡΟΜΠΕΡΤΟ (Πολυθεσίτης πολυτελείας)

Εκτός από τερματοφύλακας, κεντρικός αμυντικός και σέντερ φορ, φέτος έπαιξε σε όλες τις άλλες θέσεις! Ξεκίνησε ως δεξί μπακ, χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής, ως αριστερό μπακ και στα άκρα της επίθεσης, όντας αποτελεσματικός και ουσιαστικός όπου και αν έπαιξε. Στα 24 του ο φύσει (αλλά όχι θέσει πλέον) εσωτερικός μέσος έκανε το παραπάνω βήμα στην καριέρα του και πλέον είναι απαραίτητος για τον Λουίς Ενρίκε. Έστω και ως πολύτιμη εναλλακτική λύση.

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: ΑΡΝΤΑ ΤΟΥΡΑΝ (Άλλο επίπεδο)

Στην Ατλέτικο Μαδρίτης ο Αρντά Τουράν ήταν ο μπαλαδόρος. Στην Μπαρσελόνα, ένας ακόμα από τους πολλούς. Είναι άδικο να κριθεί με πέντε μήνες παρουσίας, αφού ξεκίνησε να αγωνίζεται τον Ιανουάριο λόγω της τιμωρίας του συλλόγου από τη FIFA. Ο Τούρκος, όμως, έδειξε ότι έχει πολλά… ψωμιά για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των 41 εκατομμυρίων ευρώ που στοίχισε.

ΑΝΑΖΗΤΑ ΒΑΘΟΣ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ

Η Μπαρσελόνα μπορεί να λέει πως έχει την καλύτερη ενδεκάδα του κόσμου, την οποία όλοι πλέον γνωρίζουν από μνήμης. Με Κλαούντιο Μπράβο και Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν να εναλλάσσονται στο τέρμα, έχουμε Ντάνι Αλβες, Ζεράρ Πικέ, Χαβιέρ Μαστσεράνο και Τζόρντι Αλμπα στην άμυνα, Ιβάν Ράκιτιτς, Σέρχιο Μπουσκέτς και Αντρές Ινιέστα στη μεσαία γραμμή, Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες και Νεϊμάρ στην επίθεση. Από εκεί και πέρα όμως; Η έλλειψη αξιόπιστων εναλλακτικών στοίχισε τον αποκλεισμό στο Τσάμπιονς Λιγκ και την κατάρρευση στο πρωτάθλημα, έστω και αν στο φινάλε οι «Μπλαουγκράνα» έσωσαν την παρτίδα.

Ο Λουίς Ενρίκε ξέρει πως δεν μπορεί να κάνει το ροτέισον που χρειάζεται και αυτό το καλοκαίρι, χωρίς τον «βραχνά» της FIFA πλέον, αναμένεται να γίνουν 3-4 ποιοτικές προσθήκες για το βάθος του ρόστερ. Θεωρείται δεδομένη η απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού πρώτης γραμμής (Τόμας Βερμάλεν και Μαρκ Μπάρτρα μάλλον θα αποχαιρετήσουν), ενός ακραίου μπακ αξιώσεων (το «ανέκδοτο» Ντάγκλας και ο Αντριάνο είναι στην πόρτα εξόδου), ο Ντένις Σουάρεθ θα επιστρέψει από τη Βιγιαρεάλ για να αποτελέσει μια καλή λύση στα χαφ, ενώ αναζητείται και ένας αξιόπιστος επιθετικός που θα προσφέρει γκολ και δουλειά όποτε μπαίνει και, κυρίως, θα δέχεται να είναι μονίμως στη σκιά του «MSN». Ο Κέβιν Γκαμεϊρό της Σεβίλλης αποτελεί την πρώτη επιλογή.

TO HIGHLIGHT 

Τα «clasico» έχουν πάντα ξεχωριστή θέση στο ισπανικό πρωτάθλημα. Και αυτό του πρώτου γύρου σημαδεύει ανεξίτηλα τον 24ο τίτλο της Μπαρσελόνα. Με τον Λιονέλ Μέσι να επιστρέφει από τραυματισμό και να παίζει ως αλλαγή στο τελευταίο ημίωρο, οι «Μπλαουγκράνα» έκαναν… πάρτι στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» εις βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης (4-0), με παράσταση και γκολ του αρχηγού Αντρές Ινιέστα αλλά και Λουίς Σουάρες (2) – Νεϊμάρ (ένα γκολ) να… σιγοντάρουν, στο απόλυτο highlight της σεζόν για την ομάδα του Λουίς Ενρίκε.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΘΑΝΟ ([email protected])

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ