aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαEUROΑπολαύστε τον! Έντεκα ποδοσφαιρικά «έργα τέχνης» δια… ποδός Ζλάταν! (vids)

Απολαύστε τον! Έντεκα ποδοσφαιρικά «έργα τέχνης» δια… ποδός Ζλάταν! (vids)

Το ημερολόγιο έγραφε 3 Οκτωβρίου 1981. Ένα ιδιαίτερο φθινοπωρινό πρωινό ξημέρωνε στη Σουηδία. Τα κιτρινισμένα φύλλα από τα δέντρα είχαν σκεπάσει τους δρόμους του Μάλμε και το κρύο διαπερνούσε κάθε κύτταρο του κορμιού των κατοίκων. Ωστόσο όλοι τους συμμετείχαν στην πατροπαράδοτη μάχη με τα άλογα που αποτελούν το ιερό ζώο του Φρέιρ, θεού του Φωτός και της γονιμότητας στη σκανδιναβική μυθολογία.

Λίγο βορειότερα σε ένα κακόφημο προάστιο του Μάλμε, το Ρόζενγκαρντ, έμελλε να γεννηθεί και ο επόμενος ποδοσφαιρικός θεός της χώρας. Το όνομα αυτού: Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Σήμερα κλείνει τα 38 και εμείς του ευχόμαστε χρόνια πολλά, παρουσιάζοντας έντεκα μαγικά γκολ της καριέρας του.

MLS, καλωσόρισες τον Ζλάταν!

Μέχρι το 71’ο Κάρλος Βέλα ήταν ο πρωταγωνιστής στο παιχνίδι Λος Άντζελες-Λος Άντζελες Γκάλαξι. Είχε ανοίξει το σκορ (5)’ με απίθανο πλασέ εκτός περιοχής, το οποίο κατέληξε στο δεξί παραθυράκι της εστίας, ενώ προτού συμπληρωθούν 30 λεπτά διαμόρφωσε και το 2-0(26’).Τελικά η καθολική απαίτηση του κοινού, το οποίο φώναζε «θέλουμε τον Ζλάταν» εισακούστηκε και πράγματι, άρτι αφιχθείς από το Μάντσεστερ, πέρασε στο παιχνίδι στο 71’ με το σκορ στο 3-1.

Δύο λεπτά μετά ο Πόντιους με κοντινή κεφαλιά έκανε το 3-2 και από εκεί και μετά ανέλαβε δράση ο Σκανδιναβός άσος καθώς, στο 78’ φρόντισε να συστηθεί σε όλους με εμφατικό τρόπο, όταν με έναν ασύλληπτο «κεραυνό» στην κίνηση από τα 38 μέτρα έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Ήταν το πρώτο του σουτ με την νέα του ομάδα. Όμως το καλύτερο το φιλούσε για το τέλος… 91’ Έπειτα από σέντρα στη περιοχή χώθηκε ανάμεσα σε τρεις αμυντικούς πήρε την κεφαλιά, έγραψε το τελικό 4-3 και έκλεψε την δόξα από τον Μεξικανό.

Όταν ο «Ιμπρα»… έσβησε το καντηλάκι

O Στάνκοβιτς τροφοδοτεί τον Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος υποδέχεται την μπάλα στο δεξί άκρο της επίθεσης λίγα μέτρα πάνω από την μεσαία γραμμή. Τότε εκείνος κουβαλάει την μπάλα και αποφασίζει να συγκλίνει προς τον άξονα. Όταν πλέον φτάνει λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή, παρατηρεί τον αντίπαλο γκολκίπερ, ο οποίος έχει βγει αρκετά έξω από την εστία του. Με μια ιδιοφυή λόμπα τον «κρεμάει» (58’) και διαμορφώνει το τελικό Ίντερ-Ρεγκίνα 3-0. Αν σκεφτεί κανείς ότι πέτυχε το συγκεκριμένο γκολ με το θεωρητικά «κακό» του πόδι, αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα του. Μάλιστα, στο τέλος της σεζόν 2008-2009 θα πανηγύριζε την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τους «νερατζούρι», σπέρνοντας παράλληλα τον πανικό στις αντίπαλες άμυνες ως… αρχιμπόμπερ του πρωταθλήματος με 25 γκολ.

Το αξέχαστο γυριστό κόντρα στη Λέτσε

Δύο χρόνια αργότερα έχοντας πλέον μετακινηθεί στο στρατόπεδο της Μίλαν, στο πλαίσιο της 20ηςαγωνιστικής της Σέριε Α, η Λέτσε φιλοξένησε τους «ροσονέρι» στο «Βία Ντελ Μάρε». Στο 49’ο Ιμπραΐμοβιτς κυνηγά μια μακρινή μπαλιά. Ευρισκόμενος με πλάτη θα αφήσει την μπάλα να αναπηδήσει μια φορά στο χορτάρι και έχοντας κολλημένο πάνω του σαν «βδέλλα» τον αμυντικό θα εξαπολύσει βολίδα από τα 35 μέτρα. Η μπάλα θα αναπαυτεί στην αριστερή γωνιά του τερματοφύλακα. Είναι το 1-0. Πραγματικό αριστούργημα! Μπορεί οι γηπεδούχοι να ισοφάρισαν στο 82’με τον Ρούμπεν Ολιβέιρα, όμως οι «διάβολοι» ήταν αυτοί που χαμογέλασαν εν τέλει,αφού έκοψαν πρώτοι το νήμα του τερματισμού. Αυτό έμελλε να είναι η 18ο και ύστατη μέχρι σήμερα φορά που στέφονταν βασιλιάδες του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Το αδιανόητο τακουνάκι κόντρα στην Μπολόνια

Είναι σίγουρα ένα από τα πρώτα γκολ που μας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούμε το συγκεκριμένο όνομα και ανατρέχουμε στα βάθη της μνήμης. Αναφερόμαστε φυσικά στο εκπληκτικό τακουνάκι στην αναμέτρηση του «Τζουζέπε Μεάτσα» ανάμεσα σε Ίντερ και Μπολόνια τον Οκτώβριο του 2008. Ο Αντριάνο είχε στριμωχτεί στην γωνία του κόρνερ, παρόλα αυτά έβγαλε τη σέντρα στο ύψος του πέναλτι και εκείνος με εναέριο τακουνάκι άνοιξε το σκορ στο 25’.

Όταν ο αυτοσχεδιασμός συναντιέται με την τέχνη

Με την Ιταλία να προηγείται στο σκορ από την έξυπνη κεφαλιά του Κασάνο στο 37’, στο δεύτερο ματς της φάσης των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004, οι Σουηδοί έψαχναν απεγνωσμένα το γκολ της ισοφάρισης. Ο χρονικός κλοιός έσφιγγε επικίνδυνα, αλλά εκείνος δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Στο 86’, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, η μπάλα καταλήγει στο δεύτερο δοκάρι. Η «σκουάντρα ατζούρα» αποτυγχάνει να διώξει πειστικά και οι «κίτρινοι» εκμεταλλευόμενοι την αμυντική ολιγωρία των αντιπάλων με απίθανο τακουνάκι πετυχαίνουν το 1-1.

Το εκπληκτικό βολ-πλανέ εναντίον της Γαλλίας

Μπορεί έχοντας υποστεί ισάριθμες ήττες από Ουκρανία (2-1) και Αγγλία (3-2) το ματς κόντρα στην Γαλλία στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Γιούρο της Πολωνίας του 2012 να εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία, αφού οι ελπίδες πρόκρισης είχαν εξανεμιστεί, ωστόσο μας έδωσε μια καλή αφορμή να το μνημονεύουμε για πολύ καιρό. Ο λόγος; Το αψεγάδιαστο βολ-πλάνε από το ύψος του πέναλτι που επιχείρησε και συγκαταλέγεται στα εντυπωσιακότερα γκολ της διοργάνωσης.

Το θρυλικό ψαλίδι από τα 30 μέτρα

Ορισμένες στιγμές οι λέξεις χάνουν το νόημα τους μπροστά σε κάτι πρωτόγνωρο, κάτι μεγαλειώδες. Όπως αυτό που συνέβη στο φιλικό της Σουηδίας με αντίπαλο την Αγγλία το 2012. Οποιαδήποτε προσπάθεια περιγραφής αυτής της φάσης φαντάζει απλώς αδύνατη. Έτσι και εμείς θα αφήσουμε να μιλήσουν οι πρωταγωνιστές για αυτήν, όπως το είχαν κάνει σε συνέντευξή τους στο ESPN το 2017.

Ο τεχνικός των «κίτρινων» Έρικ Χάμρεν είχε επισημάνει: «Μερικές φορές νιώθεις πως βλέπεις ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, όπου μπορείς να κάνεις όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα, επειδή φαινόταν αδύνατο να σημειωθεί με αυτό τον τρόπο εκείνο το τέταρτο γκολ». Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο χαφ των «τριών λιονταριών», Οσμάν, βασικός σε εκείνη την αναμέτρηση προσθέτει με θαυμασμό: «Δεν πέρασε καν από το μυαλό μου πως θα το επιχειρούσε και αμέσως μετά συνειδητοποίησα ότι η μπάλα ήταν ήδη στα δίχτυα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η μαρτυρία του «δράστη»: «Είδα τον Χαρτ να βγαίνει έξω από την περιοχή και έπρεπε να αποφασίσω, εάν θα πήγαινα σε μονομαχία ή θα περίμενα να την διώξει με κεφαλιά… Όταν απομάκρυνε, το είχα στο μυαλό μου να προσπαθήσω να σκοράρω. Χτύπησα την μπάλα στον αέρα και όταν προσγειώθηκα, διέκρινα τον Σόουκρος να τρέχει πίσω προκειμένου να προλάβει την μπάλα προτού μπει στα δίχτυα, αλλά εις μάτην! Πέτυχα κάποια γκολ που οι άνθρωποι θα θυμούνται, εκείνο εντούτοις που δεν θα ξεχάσουν πότε είναι αυτό. Τους έκανα ένα δώρο για όλη τους την ζωή…». Περιττό να αναφέρουμε ότι ανακηρύχθηκε γκολ της χρονιάς το 2013.

Το «τρελό» σλάλομ

Ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει επίσης ως το καλύτερο γκολ του. Εννοούμε βέβαια την εκπληκτική ατομική ενέργεια το 2004 ,όταν με τη φανέλα του Άγιαξ «ζάλισε» με τις συνεχείς προσποιήσεις του έξι παίκτες της Μπρέντα και σκόραρε. Ο ίδιος, μιλώντας στο FourFourTwo το 2010, μεταξύ άλλων είχε επισημάνει: «Πήρα την μπάλα με έναν αμυντικό στην πλάτη. Ένας άλλος προσπάθησε να μου κλέψει την μπάλα, όμως κατάφερα να την κρατήσω. Γύρισα και είδα το τέρμα. Ξεκίνησα μια κούρσα περνώντας τον ένα παίκτη μετά τον άλλο. Έφτανα στο σημείο που ήμουν έτοιμος να τελειώσω τη φάση. Συνέχισα ωστόσο.

Τότε είδα τον τερματοφύλακα. Αποφάσισα να ντριμπλάρω και εκείνον, ώστε να έχω καλύτερη γωνία για να πλασάρω. Πέρασα δύο φορές τον ίδιο ποδοσφαιριστή. Παλαιότερα υπήρξαμε συμπαίκτες, αλλά δεν το είχα καταλάβει εκείνη τη στιγμή. Μου είπε: «Ζλάταν, νόμιζα ότι είμαστε φίλοι». Του ζήτησα συγγνώμη, καθώς δεν το είχα αντιληφθεί ότι κάποτε συνυπήρξαμε μαζί. Ήταν το καλύτερο μου γκολ».

H «ρουκέτα» κόντρα στη Μπενφίκα

Είθισται να θεωρούμε ότι τα φιλικά χρησιμοποιούνται πρωτίστως για να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα οι προπονητές και δεν διεκδικούν δάφνες ποιότητας. Ο Σουηδός αστέρας, εντούτοις, μας έκανε πιθανότατα να το ξανασκεφτούμε έπειτα από ένα θαυμάσιο μονοκόμματο σουτ που έπιασε και «κεραυνοβόλησε» τον γκολκίπερ των «αετών της Λισαβόνας» Κουίμ (6’), σε αγώνα προετοιμασίας ανάμεσα σε Μπενφίκα και Γιουβέντους τον Αύγουστο του 2006.

To «τηλεκατευθυνόμενο» φάουλ

75.553 τυχεροί απόλαυσαν το… πάρτι της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου» κόντρα στην… άτυχη Ρεάλ Σαραγόσα, την οποία συνέτριψε με 6-1 στο πλαίσιο του πρωταθλήματος. ΣΤο 29’ οι «μπλαουγκράνα» έχουν κερδίσει ένα φάουλ περίπου 30 μέτρα μακριά από την εστία, τότε ο «Ίμπρα κατάμπρα» με «κεραυνό», ο οποίος έφτανε τα 145 χιλιόμετρα την ώρα ανέβασε το σκορ στο 2-0 με τους φιλάθλους να πανηγυρίζουν εκστασιασμένοι!

Όταν ο «Ίμπρα» θύμισε… Χιγκίτα

Μπορεί να έχουν περάσει αισίως 25 χρόνια από την αλήστου μνήμης «απόκρουση του σκορπιού» που είχε επινοήσει ο Κολομβιανός τερματοφύλακας Ρενέ Χιγκίτα σε ένα φιλικό στο «Γουέμπλει» κόντρα στην Αγγλία, αλλά όπως αποδεικνύεται υπάρχουν αρκετοί ακόμα και σήμερα οι οποίοι επιθυμούν να βαδίσουν στα χνάρια του. Ένας από αυτούς πρέπει να είναι σίγουρα ο Ιμπραΐμοβιτς, αν κρίνουμε από το φανταστικό γκολ που σημείωσε στο νικηφόρο 4-0 της Παρί Σεν Ζερμέν ενάντια στη Μπαστιά το 2013.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ