aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαBUNDESLIGAΤο πήρε απόφαση η UEFA: Εντατικά μαθήματα στους διαιτητές για το VAR

Το πήρε απόφαση η UEFA: Εντατικά μαθήματα στους διαιτητές για το VAR

Οι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας φαίνεται πως δεν θέλουν να χάσουν άλλο χρόνο, κρίνοντας ότι η εφαρμογή του βίντεο ριπλέι μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη το συντομότερο δυνατόν.

Κι έτσι ενώ η αρχική απόφαση ήταν να υπάρχει VAR στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη σεζόν 2019-20, όλα δείχνουν ότι αυτό θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από τη νοκ άουτ φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης τη φετινή περίοδο.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν αρχίσει ήδη εντατικά μαθήματα στους διαιτητές, ώστε όλοι να είναι έτοιμοι σε μερικούς μήνες.

Αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, στην έδρα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ολλανδίας, η UEFA είχε καλέσει 24 διαιτητές.  To πρώτο σεμινάριο έγινε επί ολλανδικού εδάφους και παρόντες ήταν 17 διαιτητές, θεωρούμενοι… αρχάριοι, και άλλοι επτά, οι οποίοι είναι περισσότερο έμπειροι, όπως ο Ισπανός Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε, ο οποίος σφύριξε την αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Άγιαξ για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και ήταν επίσης τέταρτος στον περσινό τελικό του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ.

Παρών ήταν, επίσης, ο Ιταλός Νίκολα Ριτσόλι, από τις παλιές πια… καραβάνες της ευρωπαϊκής διαιτησίας, αλλά και ο Τάσος Σιδηρόπουλος.

Επί τέσσερις ημέρες, οι 24 διαιτητές ενημερώθηκαν σχετικά με το VAR με θεωρητικά, αλλά και πρακτικά μαθήματα, καθώς αναμένεται να καθίσουν και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με οθόνες για να παρακολουθήσουν αμφισβητούμενες φάσεις.

Επικεφαλής των σεμιναρίων ήταν ο παλαίμαχος Ιταλός διαιτητής Ρομπέρτο Ροσέτι, ο οποίος είχε αναλάβει και την εκπαίδευση των νεότερων συναδέλφων του για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Ακολούθησαν άλλα δύο ανάλογα σεμινάρια, σε διάρκεια περίπου ενάμιση μήνα, ενώ από σήμερα ένα τέταρτο λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, γεγονός ενδεικτικό της επιθυμίας της UEFA το VAR να εφαρμοστεί τον προσεχή Φεβρουάριο, κατόπιν απόφασης που αναμένεται να λάβει σε μερικές ημέρες η Εκτελεστική Επιτροπή της.

Προς την κατεύθυνση της άμεσης εφαρμογής του βίντεο ριπλέι φαίνεται, επίσης, πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και τα παράπονα που εξέφρασαν μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι (Παρί Σεν Ζερμέν, Γιουβέντους) για αποφάσεις διαιτητών στα παιχνίδια των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ φέτος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ