aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαCHAMPIONS LEAGUEΣτο μυαλό της FIFA ίσως υπήρχε το VAR από το 1997!

Στο μυαλό της FIFA ίσως υπήρχε το VAR από το 1997!

Η τεχνολογία έχει εισχωρήσει τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο, αλλάζοντάς το αρκετά και με πολλούς τρόπους. Η ενδοεπικοινωνία και το goal line technology είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα μιλώντας για το αγωνιστικό κομμάτι, αφού αν πάμε στα… πέριξ υπάρχουν οι διάφορες μετρήσεις των ποδοσφαιριστών και των στατιστικών και μάλιστα με μεγάλη ανάλυση, είναι μερικά παραδείγματα. Με πιο πρόσφατο αυτό του VAR, για το οποίο οι αντιδράσεις ποικίλουν ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, το Video Asistant Referee είναι κάτι το πολύ πρόσφατο, κάτι το καινούργιο και δεν έχει πολλά χρόνια στη ζωή μας. Εν μέρει είναι το επόμενο βήμα του video replay στις τηλεοπτικές μεταδόσεις που μπήκε για να βοηθήσουν τον τηλεθεατή, τον δημοσιογράφο ή και τους υπεύθυνους και καθηγητές διαιτησίες για να κρίνουν εάν οι διαιτητικές αποφάσεις είναι σωστές.

Πριν από 24 χρόνια, λοιπόν, μια τέτοια ημέρα, η FIFA αποφάσισε να υπάρχει στις τηλεοπτικές μεταδόσεις το video replay από διαφορετικές λήψεις και να μην είναι ένα παιχνίδι μονοκάμερο ή με μία-δύο έξτρα κάμερες που δεν θα προσέφεραν πολλές -σωστές- λήψεις που θα βοηθούσαν. Σκοπός να μειωθεί η καχυποψία, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που μια φάση οφσάιντ δεν ήταν ξεκάθαρη ή δεν ήταν διακριτό εάν η μπάλα πέρασε την γραμμή του τέρματος.

Το γεγονός πως πλέον η τεχνολογία έχει προχωρήσει σημαντικά και η τεχνογνωσία που υπάρχει είναι τεράστια, δίνει σε αυτόν που παρακολουθεί τον αγώνα μια διαφορετική ιδέα για τον αγώνα. Του δίνει να καταλάβει τι είναι αυτό που βλέπει από διαφορετικές οπτικές, από πολλές κάμερες. Του σβήνει ή του μειώνει στο ελάχιστο την καψυποψία, του δίνει το δικαίωμα να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματα και να μην αναρωτιέται αν η μπάλα πέρασε ή δεν πέρασε την γραμμή του τέρματος και να μην χρειαστούν 40 και πλέον χρόνια για να μάθει αν τελικά ήταν γκολ ή όχι του Χαρστ που χάρισε στην Αγγλία το Μουντιάλ κόντρα στην Δυτική Γερμανία στον τελικό του 1966!

Το video replay ήταν ο προάγγελος, ο πρόγονος του σημερινού VAR. Το replay, η επαναληπτική προβολή αλλά με σαφώς σημαντική βοήθεια της τεχνολογίας και διάφορων εργαλείων βλέπουν πλέον οι διαιτητές που είναι επιφορτισμένοι με αυτόν τον ρόλο ή ο πρώτος διαιτητής όταν κάνει on field review…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ