aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαBUNDESLIGAΠόσα θα έπαιρναν Πελέ και Μαραντόνα αν έπαιζαν σήμερα

Πόσα θα έπαιρναν Πελέ και Μαραντόνα αν έπαιζαν σήμερα

Βρετανοί αναλυτές πήραν χαρτί και μολύβι και έκαναν τους υπολογισμούς. Έως και 10 χρόνια πριν, η συζήτηση σχετικά με τα ποσά που δίνονταν για μετεγγραφές ήταν ως εξής: «Μας πώς γίνεται ένας ποδοσφαιριστής, όσο ταλαντούχος και αν είναι, να παίρνει σε μία εβδομάδα όσα βγάζει ένας κορυφαίος γιατρός σε ένα χρόνο. Μα είναι ίδια η συνεισφορά τους στην κοινωνία;».

Πλέον, όμως, η κατάσταση έχει ξεφύγει, η μετεγγραφή του Μπέιλ το 2013, αυτή του Πογκμπά το 2016 και φυσικά, η αγορά του Νεϊμάρ από την Παρί για 222 εκατομμύρια ευρώ φέτος το καλοκαίρι είναι ενδεικτικές της «φούσκας» που έχει διογκωθεί στην ποδοσφαιρική αγορά. Μια «φούσκα» που τροφοδοτείται από τα πετροδολάρια των κάθε λογής Εμίρηδων, αλλά είναι θέμα χρόνου να σκάσει.

Προς το παρόν, ζούμε στον παραλογισμό μετεγγραφικών κινήσεων, όπως αυτής του Νεϊμάρ ή στην αποδοχή του γεγονότος ότι η τιμή πώλησης νεαρού ποδοσφαιριστή με μία μόλις καλή σεζόν σε κορυφαίο πρωτάθλημα, θα ξεκινά από τα 100 εκατομμύρια ευρώ (Εμπαπέ και Ντεμπελέ). Σκέψου μόνο ότι η μετεγγραφή του Ζιντάν στη Ρέαλ το 2001 είχε κοστίσει «μόλις» 46.6 εκατομμύρια λίρες –μιλάμε για καθαρή κλοπή δηλαδή.

Οι άνθρωποι που τρέχουν το Transfer Price Index, ένα λογισμικό που συγκεντρώνει στοιχεία για τα ποσά που δαπανώνται σε μετεγγραφές από το 1992 και εξής στην Πρέμιερ Λιγκ, αποφάσισαν να κάνουν μερικές αναγωγές και να δουν πόσο θα κόστιζε σήμερα μια υποτιθέμενη μετεγγραφή του Πελέ στην Παρί Σεντ Ζερμέν και του Ντιέγκο Μαραντόνα στη Μάντσεστερ Σίτι.

Για να το βρουν υπολόγισαν το μεταβολή του πληθωρισμού στη μετεγγραφική αγορά για το διάστημα που έχουν στοιχεία (που ούτως ή άλλως δεν αφορά τις εποχές που οι δύο παίκτες αγωνίστηκαν) καθώς και άλλες παραμέτρους που συνδιαμορφώνουν την τελική πώλησης ενός ποδοσφαιριστή, όπως η προσωπικότητά του. Τούτων δοθέντων υπολόγισαν ότι με σημερινά λεφτά, η μετακίνηση του Πελέ στην Παρί θα κόστιζε 200 εκατομμύρια Λίρες και εκείνη του Μαραντόνα 250 εκατομμύρια λίρες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μαραντόνα ήταν καλύτερος από τον Πελέ, αλλά πώς το συνολικό του πακέτο (πέρα από το καθαρά ποδοσφαιρικό) αξίζει κάτι τι περισσότερο. Εξάλλου, σημειώνουν, κανείς δεν ξέρει πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η αξία ενός νεαρού ποδοσφαιριστή μετά από μία καλή σεζόν. Επομένως, για φαντάσου να ήταν διαθέσιμος προς μετεγγραφή ο 17χρονός Πελέ, αμέσως μετά το εκπληκτικό Μουντιάλ που είχε κάνει το 1958 στη Σουηδία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ