aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαBUNDESLIGAFootball leaks: τα... άπλυτα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στη φόρα!

Football leaks: τα… άπλυτα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στη φόρα!

Τα ξημερώματα της 29ης Σεπτεμβρίου 2015, στις 05:17 το πρωί για την ακρίβεια, έκανε την εμφάνισή της στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα με την επωνυμία Football Leaks. «Καλώς ορίσατε στο Football Leaks» είναι ο χαιρετισμός του/των δημιουργού/ών. «Σκοπός μας είναι να βγάλουμε στη φόρα την κρυφή πλευρά του ποδοσφαίρου. Δυστυχώς, το άθλημα που αγαπάμε έχει διαφθαρεί και είναι στιγμή να πούμε φτάνει, να διώξουμε τα παράσιτα. Από σήμερα και τους επόμενους μήνες θα δημοσιεύω εδώ όλα τα έγγραφα που έφτασαν στα χέρια μου τον τελευταίο καιρό».

Και άρχισαν οι αποκαλύψεις… Άρχισαν να δημοσιεύονται έγγραφα, που μέχρι τότε ήταν κρυφά. Έγραφαν στα πορτογαλικά και αρχικά χρησιμοποιούσαν ρώσικο σέρβερ… «Αναγκάζονται» ανά τακτά διαστήματα να αλλάζουν διευθύνσεις και σέρβερς για να μην εντοπιστούν.

Στην Πορτογαλία σήμανε συναγερμός και η Υπηρεσία Διώξης Ηλεκρτονικού Εγκλήματος της χώρας ερεύνησε την υπόθεση προσπαθώντας να εντοπίσει τα… ίχνη των διαχειριστών και των χρηστών της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Παράλληλα, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας έκανε καταγγελία στην αστυνομία εναντίον δύο δημοσιογράφων, οι οποίοι καλύπτουν το ρεπορτάζ της Μπενφίκα και σε ρεπορτάζ τους είχαν αναφερθεί σε λεπτομέρειες κάποιων συμβολαίων αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα.

Σκάνδαλα και εκβιασμοί

Από τα πρώτα έγγραφα που βγήκαν στη… φόρα ήταν η συμφωνία της Φούλαμ με τη Μπενφίκα για τη μεταγραφή του Κώστα Μήτρογλου. Ο διεθνής Έλληνας επιθετικός αποκτήθηκε από τους Πορτογάλους με τη μορφή δανεισμού για ένα χρόνο και στο συμβόλαιο υπάρχει η οψιόν για την αγορά του μετά την 1η Ιουνίου 2016 έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καταβληθεί τμηματικά σε τρεις ετήσιες δόσεις, μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Η βρετανική εφημερίδα «Mirror» έδωσε μια νέα πτυχή στην υπόθεση και αποκάλυψε μια όχι και τόσο… αθώα πτυχή αυτών των ανθρώπων που ισχυρίζονται πως θέλουν να «καθαρίσουν» το ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος, η εφημερίδα είχε στην κατοχή της έγγραφα τα οποία αποκαλύπτουν απόπειρα των Football Leaks να εκβιάσουν την εταιρεία Doyen, η οποία βρίσκεται πίσω από πολλές μεταγραφές διάσημων (και όχι μόνο αυτών) ποδοσφαιριστών. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ζητήθηκε ένα εκατομμύριο ευρώ για να μην βγουν στη δημοσιότητα συμβόλαια και συμφωνίες που αφορούν την ανάμειξη της Doyen σε μεταγραφές.

Ο εκβιαστής χρησιμοποίησε το όνομα Αρτέμ Λοβούζοφ και υποσχέθηκε να κρατήσει μυστικά τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του αν έπαιρνε τα χρήματα. «Οι διαρροές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορείτε να φανταστείτε. Με μια γενναία δωρεά μπορείτε να είσαστε σίγουροι ότι θα καταστρέψω τα έγγραφα που έχω στην κατοχή μου» γράφει στο email που έστειλέ στη Doyen από το… Καζακστάν. Ακολούθησε ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάμεσα στον «εκπρόσωπο» των Football Leaks και των ανθρώπων της Doyen για να γίνουν… παζάρια για το ποσό, αλλά και για τον τρόπο που θα γινόταν η πληρωμή!

Η ιστοσελίδα δημοσίευσε, πριν από μήνες, τα έγγραφα για τις μεταγραφές του Γκάρεθ Μπέιλ και του Αντονί Μαρσιάλ στη Ρεάλ και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα κάνοντας ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο να παραμιλά για όσα μένουν κρυφά από τις συναλλαγές κατά τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών.
Εκπρόσωπος της FIFA ανέφερε τότε ότι τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα μέσω των Football Leaks είναι χρήσιμα, ωστόσο απέφυγε να… επαινέσει δημόσια μια «διαδικτυακή εγκληματική οργάνωση», όπως την χαρακτηρίσουν οι πορτογαλικές αρχές.

Σύλληψη του «εγκεφάλου»;

Στις 8 Μαρτίου 2016 έγινε γνωστό ότι συνελήφθη ο 27χρονος Πορτογάλος Ρουί Πίντο, κάτοικος Βουδαπέστης, και με… ύποπτο παρελθόν ως χάκερ, ο οποίος φερόταν να είναι ο «εγκέφαλος» αυτής  της ιστοσελίδας που τάραξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο Πίντο φερόταν να χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές για να συγκεντρώσει το υλικό και στη συνέχεια να το δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα που δημιούργησε, ενώ είχε και κάποιους συνεργάτες, όπως ο δικηγόρος του, Ανίμπαλ Πίντο, ο οποίος ήρθε σε επαφή με αρκετούς συλλόγους της Πορτογαλίας, απαιτώντας χρήματα ως αντάλλαγμα, ώστε να μη βγουν στη δημοσιότητα διάφορα έγγραφα.

Ο Ρουί Πίντο έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε υπόθεση χακαρίσματος. Το 2013 χάκαρε την τράπεζα Caledonia στα Νησιά Κέιμαν, μαζεύοντας τις κατάλληλες πληροφορίες για να μπορέσει να πάρει 300.000 δολάρια από την Deutsche Bank. Τότε συνελήφθη και ο Ανίμπαλ Πίντο ήταν αυτός που τον… γλίτωσε από τη φυλακή, καθώς τελικά πλήρωσε μόνο πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Προφανώς, βέβαια, ο Πίντο δεν λειτουργούσε μόνος του και έτσι η ιστοσελίδα συνέχισε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνει αποκαλύψεις. Όπως αυτές που βγήκαν στη φόρα την περασμένη Παρασκευή, για τον τρόπο με τον οποίο η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Σίτι, με τη βοήθεια του προέδρου της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, παραβίασαν το Financial Fair Play, αλλά και τη συμφωνία για τη μελλοντική ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα με τη συμμετοχή 11 ιδρυτικών μελών συλλόγων και πέντε προσκεκλημένους.

Και όλα αυτά την ώρα που τα Football Leaks ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα αποκαλύψουν νέα στοιχεία για υπόθεση ντόπινγκ ενός παγκόσμιου αστέρα (γράφεται ότι έχει κατακτήσει αρκετά Τσάμπιονς Λιγκ) αλλά και για τα μοντέλα φοροδιαφυγής των μεγάλων συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ

Για τα έγγραφα αυτά συνεργάστηκαν 14 ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το Spiegel, το Reuters, το Mediapart, η Le Soir και η L’ Espresso.

Εκατομμύρια έγγραφα και προσπάθειες συγκάλυψης

Εκτιμάται ότι τα Football Leaks έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 18,6 εκατομμύρια έγγραφα! Πρόκειται για συμβόλαια, e mails, αλλά και λογιστικά έγγραφα που αφορούν συμβόλαια ποδοσφαιριστών και συμφωνίες συλλόγων.

«Είναι πάντοτε πρόκληση το να αλλάζεις πράγματα, να προχωράς και να ενώνεις τον κόσμο ώστε να τα κάνεις καλύτερα. Και εφαρμόζοντας με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις στη FIFA, ήμουν πάντοτε σίγουρος ότι θα συναντούσα μεγάλη αντιπαλότητα, ειδικά από αυτούς που δεν μπορούν πια να βγάλουν ντροπιαστικά κέρδος από το σύστημα στο οποίο ανήκαν. Αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκλέχτηκα και για εμένα υπάρχει μόνο ένα και μοναδικό στοιχείο στο οποίο έχω επικεντρωθεί, να βελτιώσω και να αναπτύξω το ποδόσφαιρο σε παγκόσμια κλίμακα. Τώρα είμαι πιο αφοσιωμένος και αποφασισμένος από ποτέ για να εκπληρώσω τον στόχο μου» αναφέρει ο Τζιάνι Ινφαντίνο σε δήλωσή του μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Ωστόσο, επί της ουσίας δεν απάντησε ο πρόεδρος της FIFA…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ