aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαBUNDESLIGAFIFA-UEFA: Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς

FIFA-UEFA: Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς

O πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ισπανίας στη φυλακή, οι πρόεδροι της FIFA και της UEFA, οι κάποτε πανίσχυροι Σεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί αντίστοιχα, έκπτωτοι. Ποιος σοκάρεται ακόμα από τα σκάνδαλα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο;

Ο Σεπ Μπλάτερ παραιτήθηκε από την προεδρία της FIFΑ, μόλις τρεις ημέρες μετά την επανεκλογή του στο ύπατο διοικητικό αξίωμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τον Μάιο του 2015, ο Μισέλ Πλατινί ακολούθησε τον ίδιο δρόμο έναν χρόνο αργότερα αφήνοντας την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας μετά το σκάνδαλο που συνέδεε τους δύο άνδρες.

Δεν είναι μόνο αυτά… Είναι, επίσης, οι δωροδοκίες για την ανάθεση μεγάλων διοργανώσεων, οι μίζες από τηλεοπτικά και άλλα δικαιώματα, είναι ένα σωρό σκάνδαλα που αμαυρώνουν την εξωαγωνιστική εικόνα του ποδοσφαίρου.

Το FIFA-gate

Στις 27 Μαΐου 2015 το FBI κάνει έφοδο στην έδρα της CONCACAF στο Μαϊάμι και ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, συλλαμβάνει επτά υψηλόβαθμους παράγοντες της FIFA στη Ζυρίχη. Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δωροδοκίες και εκβιασμοί είναι, μεταξύ άλλων, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες. Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους τριών χωρών-μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας: τους Τζακ Γουόρνερ (Τρίνινταντ και Τομπάγκο), Νίκολας Λεόζ (Παραγουάη) και Χοσέ Μαργουλίες (Αργεντινή), ενώ οι ΗΠΑ ζητούν επίσημα και πετυχαίνουν την έκδοση όλων των διεφθαρμένων.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, η Επιτροπή Ηθικής της FIFA ανακοινώνει την επιβολή τρίμηνου αποκλεισμού από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο για τον Μπλάτερ και τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Ζερόμ Βάλκε και κατόπιν κάνει γνωστό ότι υπό έρευνα τίθενται ο πρόεδρος της ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, αλλά και ο πρόεδρος της Μπάγερν, Φρανζ Μπεκενμπάουερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 από τη Γερμανία. Στις 4 Δεκεμβρίου 2015, ακόμη 16 αξιωματούχοι της FIFA προστέθηκαν στο κατηγορητήριο για την υπόθεση διαφθοράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, κατόπιν αιτήματος από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι κατηγορούμενοι ήταν εν ενεργεία ή πρώην μέλη των Ομοσπονδιών Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής & Καραϊβικής (CONCACAF) και Νότιας Αμερικής (CONMEBOL). Άπαντες κατηγορούνται για υποθέσεις εκβιασμών, ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, έχοντας δημιουργήσει ένα σύστημα το οποίο την τελευταία 25ετία άντλησε περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες που σχετίζονται με το διεθνές ποδόσφαιρο.

To σκάνδαλο Μπλάτερ – Πλατινί

Το FIFA-gate συμπαρασύρει τους δύο ισχυρούς άνδρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Τον Δεκέμβριο του 2015 Μπλάτερ και Πλατινί τιμωρούνται από την Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA με ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για οκτώ χρόνια! Οι υπεύθυνοι της FIFA δεν πείστηκαν από τις απολογίες τoυς ότι είναι αθώοι, σχετικά με την παράτυπη καταβολή ποσού που άγγιζε το 1,7 εκατομμύριο ευρώ και το οποίο είχε δώσει ο Μπλάτερ στον Πλατινί ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του κατά την περίοδο που ο Γάλλος λειτουργούσε ως σύμβουλός του. Κανένα γραπτό συμβόλαιο δεν υπήρχε στα αρχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για να αποδείξει ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν νόμιμα και πως η καταβολή 1.700.000 ευρώ έγινε κατόπιν προφορικού συμβολαίου που διαθέτει νομική ισχύ επί ελβετικού εδάφους.

«Οι διαδικασίες εναντίον του κ. Μπλάτερ σχετίζονται κυρίως με μία πληρωμή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που μεταφέρθηκαν τον Φεβρουάριο του 2011 από τη FIFA στον κ. Πλατινί. Ο κ. Μπλάτερ, μέσω της θέσης του ως πρόεδρος της FIFA, εξουσιοδότησε την πληρωμή στον κ. Πλατινί, η οποία δεν είχε νομική βάση σε γραπτό κείμενο, υπογεγραμμένο από τους δύο αξιωματούχους την 25η Αυγούστου 1999. Ούτε στη γραπτή απολογία ούτε στην προφορική ο κ. Μπλάτερ κατάφερε να επιδείξει άλλη νομική βάση γι’ αυτήν την πληρωμή. Ο ισχυρισμός του για προφορικό συμβόλαιο κρίθηκε μη πειστικός και απορρίφθηκε από το Επιμελητήριο» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της FIFA.

Eξαγορά του Μουντιάλ της Γερμανίας

Τον Οκτώβριο του 2015, το «Spiegel» αποκαλύπτει ότι η Γερμανία αγόρασε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, δωροδοκώντας μέλη της επιτροπής ανάθεσης! Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, πίσω από αυτήν την απίστευτη ιστορία βρίσκεται ο πρώην ιδιοκτήτης της Adidas Ρόμπερτ-Λουί Ντρεϊφίς (δεν ήταν εν ζωή), ο οποίος «δάνεισε» (μέσω ενός fund που ιδρύθηκε για να του εγγυηθεί ότι τα λεφτά θα του επιστραφούν) στη γερμανική επιτροπή διεκδίκησης το ποσό των 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (6,7 εκατομμύρια ευρώ) εν γνώσει του προέδρου της επιτροπής διεκδίκησης Φρανζ Μπεκενμπάουερ, αλλά και του σημερινού προέδρου της γερμανικής ομοσπονδίας Βόλφγκανγκ Νίερμπας, ούτως ώστε να δωροδοκηθούν συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής ανάθεσης και να ψηφίσουν Γερμανία!

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι με αυτά τα χρήματα, τα οποία δεν φαίνονταν πουθενά, εξαγοράστηκε η ψήφος τεσσάρων Ασιατών, κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη γερμανική επικράτηση με 12-11 επί της Νότιας Αφρικής στην ψηφοφορία του 2000.

Το «Spiegel» υποστηρίζει ότι αυτά τα μαύρα χρήματα γύρισαν πίσω στην τσέπη του Ντρεϊφίς (αρχικά σε λογαριασμό της ΦΙΦΑ σε τράπεζα της Γενεύης), από ποσό 6,7 εκατομμυρίων ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό είχε αποστολέα την οργανωτική επιτροπή του γερμανικού Μουντιάλ, με την επίφαση της διεξαγωγής ενός γκαλά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, το οποίο δεν έγινε ποτέ και μετέπειτα μεταφέρθηκαν σε άλλο ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό, ιδιοκτησίας του Ντρεϊφίς.

Δωροδοκίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ

Από την περίοδο διεκδίκησης της διοργάνωσης ακόμα υπήρχαν καταγγελίες των άλλων υποψήφιων διοργανωτών για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Από την ημέρα που οι Άραβες πήραν το χρίσμα άρχισαν οι καταγγελίες για δωροδοκίες και άλλες παράτυπες συναλλαγές με μέλη της FIFA ώστε οι Καταριανοί να αναλάβουν τη διοργάνωση.

Κάποιοι ξεπουλούσαν τηλεοπτικά δικαιώματα, εξαπατούσαν μέσω χορηγών – λαγών και «τσέπωναν» μίζες. Δεν έκαναν κάτι… πρωτότυπο, απλά ακολουθούσαν τις συνήθεις πρακτικές. Η FIFA θα έδινε το Μουντιάλ στο Κατάρ με όποιο τίμημα, καθώς ήταν αδύνατο να χαθούν τα πετροδόλαρα των Αράβων. Ακόμα και τη διοργάνωση αποφάσισε να… μετακινήσει τον χειμώνα, καθώς οι ομάδες δεν είναι δυνατό να αγωνιστούν υπό τις αφόρητες συνθήκες της καλοκαιρινής ζέστης. Καθώς, μάλιστα, συνεχίζονται οι σχετικές έρευνες για δωροδοκία μελών της FIFA για να δοθεί στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο, γίνονται γνωστά… σημεία και τέρατα για τη διαφθορά στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Η δεκάχρονη κόρη μέλους της FIFA έλαβε σε τραπεζικό λογαριασμό της δύο εκατομμύρια δολάρια, λίγες ημέρες πριν από τη ψηφοφορία που έδωσε στην ασιατική χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα που είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αμέσως μετά την κατάθεση αυτού του ποσού στον λογαριασμό της κόρης του, το συγκεκριμένο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος με άνθρωπο που συμμετείχε στην επιτροπή διεκδίκησης του Κατάρ για να τον ευχαριστήσει.  Επίσης, αποκαλύπτονται δωροδοκίες άλλων μελών της FIFA μέσω ταξιδιών αναψυχής σε… εξωτικούς προορισμούς.

Ο πρόεδρος που είχε κάνει επάγγελμα την απάτη

Τον περασμένο Μάιο συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Σάντρο Ροσέλ, κατηγορούμενος για διαφθορά και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Σύμβουλος του Ζοάν Λαπόρτα κατά την προεδρία του και στη συνέχεια πρόεδρος των «μπλαουγκράνα» από το 2010 μέχρι το 2014. Ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να «κλέψει» τον Νεϊμάρ από τη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2013. Μόνο που για να πετύχει τον στόχο του χρησιμοποίησε παράνομα μέσα, όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες των αρμόδιων ισπανικών Αρχών.

O Ροσέλ ήταν ο πρωταγωνιστής σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που έχουν γίνει για μια μετεγγραφή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Άλλα χρήματα έδωσε η Μπαρτσελόνα, άλλα δηλώθηκαν στις αρμόδιες οικονομικές Αρχές, υπέρογκα ποσά διακινήθηκαν κάτω από το τραπέζι.  Η ισπανική δικαιοσύνη έχει ασκήσει δίωξη στον Νεϊμάρ, στον πατέρα του, αλλά και στον πρώην πρόεδρο των «μπλαουγκράνα», ο οποίος είναι αντιμέτωπος με πενταετή κάθειρξη.

Ο Ροσέλ φέρεται να ήταν, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας, Ρικάρντο Τεϊξέιρα, οι εγκέφαλοι ενός καλοστημένου κυκλώματος που εκμεταλλευόταν με παράνομο τρόπο δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης αγώνων της «σελεσάο». Οι δύο άνδρες φέρονται να έχουν λάβει παράνομα υπέρογκα ποσά (μπορεί να φτάνουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ), τα οποία διοχέτευαν σε λογαριασμούς τους σε… οικονομικούς παράδεισους.

H FIFA έχει ζητήσει ενημέρωση από τις ισπανικές Αρχές, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο είναι… παρακλάδι του μεγάλου κυκλώματος διαφθοράς που δρούσε στο εσωτερικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και οδήγησε στην παραίτηση ακόμα και τον Σεπ Μπλάτερ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ