aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαEUROΣίμον Κιάερ: Ο ήρωας του Έρικσεν, η χάρη της Mίντιλαντ και τα burrito

Σίμον Κιάερ: Ο ήρωας του Έρικσεν, η χάρη της Mίντιλαντ και τα burrito

Μόλις στη δεύτερη μέρα του Euro 2020 αναδείχθηκε ο νικητής. Είναι το ιατρικό επιτελείο των Δανών που κατάφερε να σώσει τη ζωή του Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος κατέρρευσε ξαφνικά στον αγωνιστικό χώρο στο 43ο λεπτό της αναμέτρησης της Δανίας με τη Φιλανδία. Του έδωσε πίσω την αναπνοή του.

Πριν την παρέμβαση τους, υπήρξε κάποιος που ήξερε από πρώτες βοήθειες και έσπευσε να βοηθήσει την ώρα που όλοι είχαν παγώσει. Ο Σίμον Κιάερ αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης, έτρεξε δίπλα στον συμπαίκτη του και δεν επέτρεψε να γυρίσει η γλώσσα του. Τον γύρισε σε θέση ανάτασης και άρχισε να κάνει μαλάξεις.

Όταν έφτασαν οι γιατροί, τον άφησε στα χέρια τους και κάλεσε όλους τους συμπαίκτες του να κάνουν ένα κύκλο γύρω από αυτόν. Ήθελε να κρατήσει μακριά από την κάμερα τη δυσκολότερη στιγμή του 29χρονου άσου.

Δεν έκανε μόνο αυτό, όμως. Όταν είδε τη γυναίκα του Έρικσεν με δάκρυα στα μάτια να κατεβαίνει στο χορτάρι και να προσπαθεί να μάθει εάν ζει ή όχι ο σύζυγος και πατέρας των δύο ανήλικων παιδιών της, πήγε δίπλα της και την καθησύχασε. Την κράτησε μακριά και φρόντισε να είναι ήρεμη και δυνατή.

Είχε την ψυχραιμία να αντιδράσει ορθά την κατάλληλη στιγμή. Λειτούργησε άμεσα, μεθοδικά και με τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προστατέψει τον συμπαίκτη του που έδινε τη δική του μάχη. Ο Σίμον Κιάερ είναι ο άνθρωπος που θα ήθελε ο καθένας δίπλα του, ο αρχηγός που κάθε ομάδα αναζητά.

Τα πρώτα βήματα και η χάρη της Mίντιλαντ
Γεννημένος στο Χόρσενς της Δανίας τον Μάρτιο του 1989, ο Κιάερ άρχισε μόλις στα τέσσερα του χρόνια να κλωτσά την μπάλα. Έφτασε στην πόρτα του συλλόγου Lund IF, που βρισκόταν κοντά στην περιοχή του και αναλάμβανε να βοηθήσει στη δημιουργία αθλητικών εμπειριών σε νεαρά παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο.

Το 2004 η Mίντιλαντ αποφάσισε να ιδρύσει την πρώτη ακαδημία ποδοσφαίρου στη Σκανδιναβία. Ως καινούργιος σύλλογος δεν είχε την πολυτέλεια των σκάουτερ για να βρει νέα ταλέντα και το ρόλο αυτό ανέλαβαν οι προπονητές. Ανάμεσα τους και ο Γιορν Κιάερ, πατέρας του μικρού Σίμον, που θέλησε να τον εντάξει σε αυτή.

Όταν είδαν τον μικρό οι ιθύνοντες δεν ήθελαν να τον κρατήσουν. Δεν πίστεψαν τις δυνατότητες του. Δέχθηκαν να τον βάλουν στην ακαδημία μόνο και μόνο για να μην φύγει ο πατέρας του. Ήταν ένας τρόπος να εξασφαλίσουν την παρουσία του.

Έξι μήνες μετά την έναρξη των προπονήσεων ο διευθυντής συγκέντρωσε οχτώ προπονητές και τους ζήτησε να γράψουν ανώνυμα σε ένα χαρτί το όνομα πέντε παιδιών που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν την επόμενη πενταετία.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου θετικά για τον Κιάερ καθώς δεν τον είχε επιλέξει κανείς! Κανένας από τους άριστα καταρτισμένους προπονητές της UEFA δεν είχε το όνομα του στη λίστα!

Αλλαγή θέσης
Ο μικρός Σίμον δεν έμαθε ποτέ για τη δυσπιστία των προπονητών του. Συνέχισε να προσπαθεί και κόντρα στις προβλέψεις έκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με την ομάδα νέων και γρήγορα του δόθηκε το εισιτήριο για την πρώτη.

Αρχικά αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή αλλά ένας από τους προπονητές του, του άλλαξε θέση. Τον έβαλε στο κέντρο της άμυνας και τον καθιέρωσε εκεί.

Αναδείχθηκε ο καλύτερος νέος ενός τουρνουά νεολαίας που έγινε στη Γαλλία το 2006 και ανάγκασε ομάδες όπως η Λιλ να κινηθούν για την απόκτηση του. Φυσικά, οι άνθρωποι της Mίντιλαντ αρνήθηκαν να τον παραχωρήσουν. Απέρριψαν και τη μεταγραφή του στην ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης, όπου τον επόμενο χρόνο δοκιμάστηκε επιτυχώς.

Το βήμα στην Ιταλία
Οι εμφανίσεις του και οι ικανότητες του τράβηξαν τα βλέμματα πολλών συλλόγων από την Αγγλία, όπως η Μίντλεσμπρο και η Τσέλσι, αλλά αποφάσισε να μετακομίσει στην Ιταλία για λογαριασμό της Παλέρμο.

Έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα των Ιταλών σε ένα παιχνίδι κόντρα στη Φιορεντίνα και σημείωσε το πρώτο του τέρμα πέντε μέρες αργότερα.

Οι επιδόσεις του τού έδωσαν φανέλα βασικού. Το 2009 κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ταλέντου της Δανίας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Νίκλας Μπέντνερ και Κρίστιαν Έρικσεν.

Επόμενος σταθμός η Γερμανία
Στα 21 του χρόνια αποχωρεί από την Ιταλία και υπογράφει συμβόλαιο με τη Βόλφσμπουργκ. Η μετακίνηση αυτή κοστίζει κάτι παραπάνω από 10 εκατομμύρια στους Γερμανούς, οι οποίοι θεωρούν την κίνηση οικονομικά δικαιολογημένη καθώς ανοίγουν ένα νέο δρόμο στο νεαρό άσο.

Η ομάδα δεν έπειθε με την εικόνα της και ο Στιβ ΜακΛάρεν αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία. Τα ηνία αναλαμβάνει ο Φέλιξ Μάγκατ, ο οποίος θεωρεί ότι η απόδοση κάποιων παικτών, συμπεριλαμβανομένου και του Κιάερ, δεν είναι η αναμενόμενη κα χρειάζονται αλλαγές.

Το ερχόμενο καλοκαίρι δόθηκε δανεικός στη Ρόμα, όπου κατέγραψε 24 συμμετοχές και επέστρεψε πάλι πίσω.

Το ταξίδι των δανεισμών
Η Λιλ μπήκε στο παιχνίδι και έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό των 2.5 εκατομμυρίων ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Το καλοκαίρι του 2013 μετακομίζει στη Γαλλία και σημειώνει το πρώτο του γκολ κόντρα Λοριέν. Έμεινε εκεί για σχεδόν δύο χρόνια και κατέγραψε 79 συμμετοχές, τέσσερα γκολ και μια ασίστ.

Οι επιδόσεις του έκαναν τη Φενέρμπαχτσέ τον Ιούλιο του 2015 να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τον φέρει στην Τουρκία. Ξόδεψε άλλα δύο χρόνια στη γειτονική χώρα και έκανε ρεκόρ συμμετοχών στη μέχρι τώρα καριέρα του καθώς συμμετείχε σε 88 παιχνίδια. Βοήθησε και επιθετικά αφού σημείωσε πέντε τέρματα, τα περισσότερα μέχρι στιγμής, και μοίρασε μια ασίστ.

Ο Δανός λόγω της αποκλεισμού της Φενερμπαχτσέ από την Ευρώπη αναζήτησε νέο σταθμό. Οι αριθμοί του ανάγκασαν τη Σεβίλλη τον Αύγουστο του 2017 να δαπανήσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό για να τον φέρει στην Ισπανία. Δύο χρόνια αργότερα θα επιστρέψει και πάλι στην Ιταλία με τη μορφή δανεισμού στην Αταλάντα ενώ και την επόμενη χρονιά θα δοθεί δανεικός στη Μίλαν.

Οι Ιταλοί δείχνουν να τον εμπιστεύονται και πρόσφατα συμφώνησαν μαζί του αλλά και με τη Σεβίλλη για την παραχώρηση των δικαιωμάτων του. Τη φετινή σεζόν ο Κιάερ κατέγραψε 3.268 λεπτά, ένα γκολ και δύο ασίστ.

Έγινε διεθνής
Αγωνίστηκε με όλες τις μικρές εθνικές ομάδας της Δανίας και το 2007 κέρδισε το βραβείο για τον καλύτερο παίκτη Κ19 της χρονιάς. Η κλήση του στη μεγάλη ομάδα δεν άργησε να έρθει και από το Φεβρουάριο του 2009 βρίσκεται εκεί. Μαζί με τον συμπαίκτη του Βίλιαμ Κβιστ βρέθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Βραζιλία, όπου η Δανία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Υπήρξε αρχηγός της ομάδας που προκρίθηκε στο Μουντιάλ του 2018 ενώ φέτος συμμετέχει σε ακόμη μια μεγάλη διοργάνωση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για εκείνον
1) To αγαπημένο του φαγητό είναι τα μπουρίτο

2) Λατρεύει το ανοιχτό πράσινο

3) Το αγαπημένο του μέρος είναι οι Καταρράκτες του Νιαγάρα

4) Εκτός από ποδόσφαιρο, του αρέσει να παίζει και γκολφ

5) Αρέσκεται να διαβάζει. Το αγαπημένο του βιβλίο είναι «Το ημερολόγιο ενός τρελού»

6) Αγαπημένη του ταινία είναι «Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ»

7) Στον ελεύθερο του χρόνο διαβάζει βιβλία, προπονείται και ακούει μουσική

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ