aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ο Παγέ λύτρωσε τη Γαλλία! (vids)

Η Γαλλία κέρδισε στην πρεμιέρα του Euro που διοργανώνει η ίδια με σκορ 2-1 τη Ρουμανία στο «Σταντ ντε Φρανς», στο ματς που άνοιξε και τον πρώτο όμιλο της διοργάνωσης. Προηγήθηκε με κεφαλιά του Ζιρού η «τρικολόρ», αλλά οι Ρουμάνοι απάντησαν άμεσα με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Στάνκου. Στο 88′, ο κορυφαίος του ματς, Παγέτ, «κεραυνοβόλησε» τον Ταταρουσάνου διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Αν και από ένα σημείο και μετά φάνηκε να φεύγει το άγχος από τις τάξεις των Γάλλων, μετά την ισοφάριση των Ρουμάνων οι γηπεδούχοι «κόμπλαραν», παίρνοντας πάντως τελικά ένα σπουδαίο τρίποντο. Συγκλονιστικος επίσης ο Καντέ, σπουδαίο ματς από τον Στάνκου για την ομάδα του Ιορντανέσκου.

Οι Ρουμάνοι ήταν αυτοί που έχασαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία. Στο τέταρτο λεπτό, μετά από κερδισμένο κόρνερ, ο Στάνκου βρέθηκε «φάτσα» με το 0-1, αλλά ο Γιορίς έκανε μία σπουδαία απόκρουση, κρατώντας το «μηδέν» στον φωτεινό πίνακα του «Σταντ ντε Φρανς». Από το κόρνερ που προέκυψε, ο Αντόνε πήρε την κεφαλιά, η οποία κατέληξε άουτ.

Στο 10’ ήρθε η πρώτη καλή στιγμή για τους διοργανωτές, αλλά η κεφαλιά του Ζιρού πέρασε λίγο άουτ, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί τον Ταταρουσάνου. Μετά από τέσσερα λεπτά, ο Πογκμπά βρήκε στα δεξιά τον Σανιά, ο οποίος έκανε τη σέντρα και ο Γκριεζμάν μετά από «τσαφ» αμυντικού, έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Ρουμάνου τερματοφύλακα.

Σταδιακά, οι γηπεδούχοι ξεπέρασαν το άγχος της πρεμιέρας, αρχίζοντας να κυριαρχούν στον αγωνιστικό χώρο των Βαλκάνιων. Στο 27’, ο Πογκμπά έκανε ένα ωραίο σουτ εκτός περιοχής, στέλνοντας τη μπάλα άουτ. Μετά από 10 λεπτά, μετά από σέντρα του Παγέτ από δεξιά, ο Γκριεζμάν πλάσαρε, αλλά η μπάλα κόντραρε και πέρασε ελάχιστα άουτ, στη δεύτερη σπουδαία ευκαιρία για τους Γάλλους στο ματς.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους, μετά από κόρνερ, ο Ζιρού πήρε ανενόχλητος την κεφαλιά, στέλνοντας τη μπάλα λίγο άουτ. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή για το πρώτο ημίχρονο, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια χωρίς σκορ.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε ακριβώς όπως το πρώτο, με τον ίδιο πρωταγωνιστή και την ίδια κατάληξη. Ο Στάνκου πήρε τη μπάλα μέσα στην περιοχή, έκανε ένα ωραίο γυριστό, αλλά η μπάλα κατέληξε λίγο άουτ, με τον Γιορίς να μην πέφτει ούτε για… τους φωτογράφους. Στο 52’, ο Ζιρού εκτέλεσε μέσα από την περιοχή, ο Ταταρουσάνου όμως δήλωσε «παρών».

Στο 57’, μετά από εκπληκτική ατομική ενέργεια, ο Παγέτ έκανε το γύρισμα και ο Πογκμπά σούταρε δυνατά, αναγκάζοντας τον Ρουμάνο γκολκίπερ να κάνει μία φανταστική απόκρουση. Στο επόμενο λεπτό όμως, μετά από σέντρα του παίκτη της Γουέστ Χαμ, ο Ταταρουσάνου έκανε κακή έξοδο και ο Ζιρού με κεφαλιά έκανε το 1-0, σε μία φάση πάντως, που ο επιθετικός της Άρσεναλ φάνηκε να κάνει φάουλ.

Στο 64′, ο Εβρά ανέτρεψε εντός της περιοχής τον Στάνκου, με τον διαιτητή να καταλογίζει πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο ίδιος, που δεν λάθεψε και ισοφάρισε σε 1-1 (65’). Για τα επόμενα λεπτά, το άγχος επανήλθε στις τάξεις των «τρικολόρ», με τους Ρουμάνου αυτή τη φορά να μπαίνουν πιο δυνατά στις φάσεις και να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Στο 81’, ο νεοεισελθών Μαρσιάλ πλάσαρε, αλλά δεν δυσκόλεψε τον Ταταρουσάνου, ο οποίος μπλόκαρε τη μπάλα.

Στο 88′ διαμορφώθηκε το τελικό σκορ, όταν ο κορυφαίος των Γάλλων, Ντιμίτρι Παγέτ, σούταρε με το αριστερό στέλνοντας τη μπάλα στο δεξί «παράθυρο» του όρθιου Ταταρουσάνου. Το σκορ δεν άλλαξε στα λίγα εναπομείναντα λεπτά κι έτσι, οι Γάλλοι ξεκίνησαν με νίκη (και άγχος) τις υποχρεώσεις τους στη διοργάνωση.

Ενδεκάδες:

Γαλλία: (4-3-3): Γιορίς, Σανιά, Ραμί, Κοσιελνί, Εβρά, Καντέ, Πογκμπά (77′ Μαρσιάλ), Ματουιντί, Γκριεζμάν (66′ Κομάν), Παγέ (92′ Σισοκό), Ζιρού

Ρουμανία: (4-5-1): Ταταρουσάνου, Σαπουνάρου, Κίρικες, Γκριγκόρε, Ρατς, Πίντιλι, Χόμπαν, Στάνκιου (72′ Κιπτσίου), Πόπα (82′ Τόρζε), Στάνκου, Αντόνε (61′ Αλίμπεκ)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ