aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Η καθίζηση της Βουλγαρίας

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στα πρωτοσέλιδα του αγγλικού Τύπου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχει μπει το βουλγαρικό ποδόσφαιρο, δυστυχώς για τους ίδιους όχι για καλό λόγο. Είναι εντυπωσιακό πως μία χώρα που κατάφερε να βγάλει σπουδαίους ποδοσφαιριστές στο παρελθόν, σήμερα να έχει πέσει τόσο χαμηλά. Είναι κάτι που διαπιστώσαμε και στις αναμετρήσεις με τις κυπριακές ομάδες, φαίνεται επίσης και στα αποτελέσματα της Εθνικής τους.

Εδώ και μια δεκαετία θα έλεγα έχει να εμφανίσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παίκτες όπως ο Μπερμπάτοφ (Τότεναμ, Μ. Γιουναϊτεντ κ.λπ), ο Στίλιαν Πετρόφ (Σέλτικ, Άστον Βίλα κ.λπ), ο Μάρτιν Πετρόφ που αγωνίστηκε στη Μ. Σίτι όπως και ο Βαλερί Μποζίνοφ που ακολούθως πήγε στη Γιουβέντους. Σήμερα δεν υπάρχουν υποσχόμενα ταλέντα. Ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι ο Κίριλ Ντεσπότοφ τον οποίο απέκτησε πέρσι η Κάλιαρι έναντι 4. εκ. ευρώ και αφού έπαιξε όλα κι όλα τέσσερα παιχνίδια φέτος τον παραχώρησε δανεικό στην αυστριακή Στουρμ Γκρατς.

Μια χώρα που μπορεί να καυχιέται για μερικούς από τους σπουδαιότερους παίκτες που έβγαλε όπως ο Στόιτσκοφ, ο Ασπαρούχοφ, ο Μπερμπάτοφ, ο Κονσταντίνοφ, ο Κόλεφ, ο Μπόνεφ κ.λπ, σήμερα έχει πάθει καθίζηση. Ταο ίδιο και οι ομάδες της, οι οποίες πλέον ανήκουν σε πλούσιους ιδιοκτήτες, αρκετοί με σκοτεινό παρελθόν και το χειρότερο απ’ όλα χωρίς εμπειρία για τον τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαίρου. Δεν έχουν τη γνώση για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν έτσι ώστε να δημιουργήσουν ξανά σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Ίσως δεν τους ενδιαφέρει καν.

Η ποιότητα έχει πέσει πολύ και οι μοναδικές στιγμές ψυχαγωγίας που προσφέρονται στους φιλάθλους προέρχεται συνήθως από μερικούς καλούς ξένους ποδοσφαιριστές. Μαζί με την πρόσβαση, που έχουν πλέον να παρακολουθούν κάθε Σαββατοκύριακο αγώνες, ψηλού επιπέδου από τα ξένα πρωταθλήματα, έχουν επιφέρει μεγάλη μείωση στις εξέδρες. Και θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στο Βουλγαρία-Αγγλία;

Έχουν! Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το λόγο που η βία τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε και έχουν διώξει τη συντριπτική πλειοψηφία από τη γήπεδα. Δυστυχώς όπως και σε άλλες χώρες τα οικονομικά προβλήματα έχουν γεμίσει θυμό τη νεολαία, με αποτέλεσμα αρκετοί που δεν έχουν ούτε την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαιτούμενη γνώση δυσκολεύονται να αντιληφθούν ορισμένες ανθρώπινες αξίες, όπως η ισότητα και η ανεκτικότητα. Δυστυχώς όσοι δημιούργησαν την άσχημη εικόνα του βουλγάρικου ποδοσφαίρου είναι μια δυναμική μειοψηφία.

Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με την τιμωρία της Βουλγαρίας από την ΟΥΕΦΑ και η αλήθεια ότι δεν ξέρω αν καταφέρουν να το λύσουν οι ίδιοι μόνοι, γιατί παρόμοιας φύσης προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετές χώρες. Καταληκτικά να προσθέσω πως τα προβλήματα στη χώρα άρχισαν να διογκώνονται στα 14 χρόνια της θητείας του Μπόρισλαβ Μιχαήλοφ στην Προεδρία της Ομοσπονδίας της χώρας. Ίσως με την αλλαγή του να μπει ένα πλάνο για την ανόρθωση ξανά του βουλγάρικου ποδοσφαίρου. Όλα αυτά μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς φτάσαμε στα επεισόδια στον πρόσφατο αγώνα Βουλγαρία-Αγγλία. Εν τέλει ίσως αποτελέσει λόγο για μια καινούρια αρχή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ