aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαEUROΗ «Εθνική» των Ρώσων χούλιγκαν προπονούνταν επί χρόνια για το Euro

Η «Εθνική» των Ρώσων χούλιγκαν προπονούνταν επί χρόνια για το Euro

Τεχνογνωσία… από την Αγγλία, στρατιωτική εκπαίδευση και πλούσιο βιογραφικό συγκρούσεων στο ρωσικό πρωτάθλημα διαθέτουν οι ταραξίες που προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια σε Μασσαλία και Λιλ.

Η επέλαση των βανδάλων, η επιστροφή της βαρβαρότητας, η σύγκρουση των συμμοριών, η καταστροφή του παιχνιδιού. Πριν ακόμα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης μίας εκ των κορυφαίων εορτών του ποδοσφαίρου, το Euro 2016 βάφτηκε με αίμα, με τους χούλιγκαν να τα κάνουν… γυαλιά καρφιά.

Με τις αστυνομικές δυνάμεις ωσεί παρούσες στις γαλλικές πόλεις οι οποίες φιλοξενούν τους πιο σκληροπυρηνικούς ταραξίες, τους Ρώσους και τους Αγγλους, η ποδοσφαιρική Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με ακραίες καταστάσεις οπαδικής βίας και με τον τρόμο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της.

Πρωτίστως τρομοκρατημένη από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Μασαλία και στη Λιλ, είναι η προϊσταμένη Αρχή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, η FIFA, η οποία έχει αναθέσει στη Ρωσία τη διοργάνωση τού Μουντιάλ του 2018!

Στις γαλλικές πόλεις στις οποίες αγωνίζεται η εθνική τους ομάδα έχουν μεταβεί οργανωμένες επίλεκτες ομάδες Ρώσων «κομάντος», οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων. Κυριαρχούν οι «Gladiators Firm 96 (Μονομάχοι)» της Σπαρτάκ Μόσχας, οι «Music Hall (Μουσικό Δωμάτιο)» της Ζενίτ, οι «Orel Butchers (χασάπηδες)» της Λοκομοτίβ Μόσχας και οι «Galant Steeds (Τολμηρά Αλογα)» της ΤΣΣΚΑ Μόσχας…

Μια χώρα, δηλαδή, στην οποία θεριεύει ο χουλιγκανισμός, που εκπρόσωποί του, όπως οι ίδιοι υπερηφάνως ομολόγησαν, έχουν μεταβεί στις γαλλικές πόλεις όχι για να υποστηρίξουν την εθνική ομάδα της πατρίδας τους, αλλά για να δείξουν τις μάχιμες δυνάμεις τους και το άγριο πρόσωπό τους, για να αποδείξουν την ανωτερότητά τους έναντι των Αγγλων, που επαίρονται ότι η χώρα τους είναι η πατρίδα του χουλιγκανισμού.

«Το κάναμε για το άθλημα. Οι Αγγλοι συνηθίζουν να υπερηφανεύονται πως είναι οι μοναδικοί βάνδαλοι. Ηρθαμε να τους αποδείξουμε ότι στην πραγματικότητα είναι κοριτσάκια. Οι Ρώσοι έχουμε τιμή. Δεν χρησιμοποιούμε όπλα. Μόνο τις γροθιές μας. Είμαστε σκληροί πολεμιστές εμείς και όχι αγοράκια που φοράνε Lacoste και γυναικεία ρούχα. Προπονούμαστε στα δάση και ετοιμαζόμαστε για πόλεμο», έλεγε, περιχαρής για το… κατόρθωμα του ιδίου και των ομολόγων του, ο Βλάντιμιρ, ένας 30χρονος Ρώσος, στρατολογημένος στους Orel Butchers (σύνδεσμος οπαδών της Λοκομοτίβ Μόσχας), που έκανε, μαζί με περίπου 600 άτομα, το ταξίδι Μόσχα-Μασσαλία μέσα σε 48 ώρες.

Πήρε άδεια από την εργασία του, όπου δουλεύει ως υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, πήγε στη Γαλλία, επέδειξε το… φίλαθλο πνεύμα του κι επέστρεψε νικητής, δεχθείς, από τους ομοϊδεάτες του, συγχαρητήρια για την αποτελεσματικότητα της δράσης του.

Οπως δέχθηκε και από τον Ιγκόρ Λεμπέντεφ, ακροδεξιό βουλευτή, εκ των προέδρων της ρωσικής Βουλής και μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο οποίος αντιμετώπισε τα θλιβερά συμβάντα σαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου (!): «Δεν βλέπω κάτι κακό σ’ αυτές τις μάχες. Μπράβο, παιδιά, συνεχίστε κατά τον ίδιο τρόπο», ήταν η παρότρυνσή του.

Κι εκείνοι, έχοντας τέτοια κάλυψη, έφτασαν στο σημείο να πωλούν on line ματωμένες αγγλικές σημαίες, που αποτελούσαν τα λάφυρα ενός ανελέητου πολέμου.

Η UEFA επέβαλε στη Ρωσία, με αναστολή, ποινή αποκλεισμού από το Euro, όμως το αυτί των στρατολογημένων χούλιγκαν ουδόλως ιδρώνει: «Δεν πρόκειται να αλλάξουν τη συμπεριφορά μας τέτοιες απειλές. Εμάς τίποτα δεν μας σταματά», λένε μετ’ επιτάσεως, αλλά και μετά λόγου γνώσεως. Πίσω από την έκρηξη οπαδικής βίας, που πλέον έχει πάρει χαρακτήρα σύγκρουσης μελών συμμοριών, είναι πασίδηλο πως ενυπάρχουν εθνικιστικά κίνητρα.

Δυσοίωνες προβλέψεις

«Οι ρατσιστικές συμπεριφορές και οι ακροδεξιές ιδέες είναι διαδεδομένες μεταξύ των Ρώσων οπαδών και είναι απίθανο ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ριζικά στο εγγύς μέλλον…», καταλήγει η προ έτους έκθεση της Football Against Racism in Europe (FARE), αρμόδιας επιτροπής του ποδοσφαίρου. «Δείχνει μια πραγματικά φρικιαστική εικόνα του εγχώριου πρωταθλήματος, η οποία είναι γεμάτη από τις πτυχές του ρατσισμού, της ξενοφοβίας. Η ακροδεξιά έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα του οπαδού», τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής της FARE, Πιάρα Πάουαρ.

Η έκθεση περιλαμβάνει δεκάδες περιπτώσεις, όπου οπαδοί οργανώνουν εκστρατείες και πωλούν ακροδεξιά αντικείμενα, ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα για την αποφυλάκιση νεοναζί. Πολλά νεοναζιστικά σύμβολα, δεκάδες επιθέσεις σε Καυκάσιους, Τσετσένους, αλλά και κακοποίηση μαύρων ανθρώπων. Η έκθεση αυτή καλύπτει τη διετία 2012-14 και η FIFA βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό. Αλλωστε, οι παίχτες έχουν στείλει ήδη το μήνυμά τους πως θα αποχωρούν από το γήπεδο, κάτι που θα σημαδέψει την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Η άνοδος του εθνικισμού και των ακροδεξιών οργανώσεων είναι εμφανής στο ρωσικό πρωτάθλημα, ενώ είναι πολύ συχνές και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε νεοφασίστες και αντιφασίστες, ακόμα και στην ίδια ομάδα. Οπως συμβαίνει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στην οποία οι οπαδοί της, οι Ultras, δημιούργησαν το «CSKA Fans Against Racism».

Ο χουλιγκανισμός, λοιπόν, επέστρεψε, ορδές εξτρεμιστικών στοιχείων έχουν μεταβεί στη Γαλλία και το αιματηρό προσωπείο τους απειλεί να σφραγίσει το Euro 2016 ή μήπως εμφανίζεται στα κορυφαία αθλητικά γεγονότα, τότε που η προβολή (και της δράσης τους) είναι μεγαλύτερη; Διότι και πριν από τέσσερα χρόνια, στο Euro 2012 που είχαν συνδιοργανώσει η Πολωνία με την Ουκρανία, οι Ρώσοι, παρά τα αυστηρά μέτρα ελέγχων που είχαν ληφθεί, τα είχαν κάνει «Γης Μαδιάμ».

Τότε, ως αιτία του κακού θεωρούσαν πως ήταν το μίσος που επί δεκαετίες κυλάει στο αίμα των δύο λαών, καθώς στον ρωσοπολωνικό πόλεμο, από το 1919 έως το 1921, είχαν χάσει η ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Η υπουργός Αθλητισμού της Πολωνίας, Γιοάνα Μούτσα, δήλωσε ντροπιασμένη από τα συμβάντα και η UEFA είχε τιμωρήσει την εθνική Ρωσίας με πρόστιμο 120.000 ευρώκαι αφαίρεση έξι βαθμών (με τετραετή αναστολή) από την προκριματική φάση του Euro 2016.

Εκείνη που δείχνει να παραμένει ατιμώρητη είναι η δράση των Ρώσων χούλιγκαν, οι οποίοι, ως μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για… δύσκολες περιστάσεις, και εντός έδρας, μεταξύ τους πια, συνεχίζουν να λύνουν τις διαφορές τους. Οι παλαιότερες ομάδες χούλιγκαν, που έχουν αναπτυχθεί κυρίως στη Μόσχα και στην Αγ. Πετρούπολη, είναι οι «Gladiators Firm 96 (Μονομάχοι)» της Σπαρτάκ Μόσχας και οι «Galant Steeds (Τολμηρά Αλογα») της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Τα πιο βίαια επεισόδια που έχουν καταγραφεί και ακόμη μνημονεύονται, είναι εκείνα που σημειώθηκαν πριν από δέκα χρόνια ένα μεσημέρι Σαββάτου επί της «οδού 1905», όταν 200 χούλιγκαν της Σπαρτάκ και άλλοι τόσοι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας συγκρούστηκαν άγρια, με τους πρώτους να παραδέχονται την ήττα τους και να δικαιολογούνται πως δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι.

«Κώδικας τιμής»

Οι Ρώσοι χούλιγκαν, τουλάχιστον στις αναμεταξύ τους αντιπαραθέσεις, έχουν «κώδικα τιμής». Ορίζουν τόπο, χρόνο και αριθμό ατόμων για τις μάχες τους και δεν επιχειρεί η μία πλευρά να αιφνιδιάσει την άλλη. Στις γαλλικές πόλεις στις οποίες αγωνίζεται η εθνική τους ομάδα έχουν μεταβεί οργανωμένες επίλεκτες ομάδες Ρώσων «κομάντος», οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Κυριαρχούν οι «Gladiators Firm» 96 (Μονομάχοι) της Σπαρτάκ Μόσχας, οι «Music Hall» (Μουσικό Δωμάτιο) της Ζενίτ, οι «Sturdy Fighters» (Ανθεκτικοί Μαχητές) της Τορπέντο Μόσχας και οι «Orel Butchers» (χασάπηδες) της Λοκομοτίβ Μόσχας, με τους τελευταίους να ξεχωρίζουν με τα «χτιστά» κορμιά τους, αλλά και με τα κοντομάνικα που φορούν στα οποία αναγράφεται η απειλητική φράση «Καταιγίδα πάνω από την Ευρώπη?2016».

Κι αν τώρα στη Γαλλία διαγκωνίζονται στο δικό τους Euro, για το ποιος διαθέτει το πιο άγριο και αιματηρό πρόσωπο, επιτιθέμενοι στους Αγγλους εκείνους οι οποίοι κομπορρημονούν ότι αυτοί ανακάλυψαν τον χουλιγκανισμό, οι Ρώσοι ομολογούν ότι στα… νιάτα τους χρησιμοποίησαν μέρος της αγγλικής τεχνογνωσίας.

Ο 35χρονος Βασίλι ο «δολοφόνος», ένας από τους πιο γνωστούς χούλιγκαν της Ρωσίας, παραδέχεται ότι είχαν καλέσει «ειδικούς» από το Μίλγουολ για να τους εκπαιδεύσουν.

Αλλωστε δεν το κρύβουν ότι είχαν καλέσει «ειδικούς» από το Μίλγουολ για να τους εκπαιδεύσουν, αλλά συν τω χρόνω, όπως δηλώνει το πρωτοπαλίκαρο των «Μονομάχων» της Σπαρτάκ, ο 35χρονος Βασίλι ο «δολοφόνος», πατέρας δύο γιων, ενέταξαν στις πρακτικές τους και στοιχεία από Ιταλούς, Πολωνούς και Βαλκάνιους. Οπως δεν κρύβουν ότι… εξάγουν πλέον τον προηγμένο χουλιγκανισμό τους και τον διαθέτουν σε ραντεβού θανάτου που δίδονται σε άλλες χώρες. Οπως είχε γίνει πριν από μία δεκαετία στο Παγκράτι.

Τότε που εννέα Ρώσοι, μέλη των «Galant Steeds (Τολμηρά Αλογα») της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (κατ΄ άλλους προέρχονταν από τους «Gladiators Firm 96 (Μονομάχοι)» της Σπαρτάκ Μόσχας) είχαν έρθει στη χώρα μας, προσκεκλημένοι, όπως θρυλείται, από οπαδούς του Ολυμπιακού, και είχαν πρωταγωνιστήσει σε «ένοπλη» σύγκρουση με οπαδούς του Παναθηναϊκού. Πλέον θεωρούνται -και είναι- οι σκληροί της Ευρώπης. Οι «μακελάρηδες» των γηπέδων…

Ξενοφοβικά αισθήματα

Σύμφωνα με τη Football Against Racism in Europe ο σκληρός πυρήνας των οπαδών της εθνικής ομάδας της Ρωσίας διακατέχεται από ξενοφοβικά αισθήματα, αλλά και εθνικιστική έπαρση, όπως απέδειξε (και) στα γήπεδα της Γαλλίας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ ([email protected])

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ