aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαEUROEuro 2028: Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία οριστικά οι συνδιοργανώτριες

Euro 2028: Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία οριστικά οι συνδιοργανώτριες

Τελικός Euro στο «Γουέμπλεϊ» για δεύτερη φορά μέσα σε επτά χρόνια; Έτσι φαίνεται πως θα συμβεί, καθώς Ηνωμένο Βασίλειο η Ιρλανδία θα αναλάβουν τη συνδιοργάνωση του Euro 2028, επαναφέροντας τη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξανά στο Νησί.

Όπως αναφέρει η «Telegraph», η κοινή πρόταση των δύο χωρών ήταν η μόνη που κατατέθηκε επίσημα στην οργανωτική επιτροπή της UEFA κι από τη στιγμή που η προθεσμία δήλωσης λήγει τις επόμενες μέρες, Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Ιρλανδία και Βόρειος Ιρλανδία θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση σε κάτι παραπάνω από έξι χρόνια από σήμερα.

Η τελευταία που έκανε πίσω ήταν η Τουρκία, καθώς αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της φανέρωσαν δισταγμό την τελευταία στιγμή για να διεκδικήσουν το τουρνουά. Εκτός «κάδρου» βγήκε αυτόματα και η Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ανάμεσα στις αρχικές πιθανές «συμμαχίες» για συνδιοργάνωση βρέθηκε και η Ελλάδα μαζί με Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία, project που, όμως, δεν προχώρησε ποτέ.

Η επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου έμοιαζε έτσι κι αλλιώς αναμενόμενη, σε μία κίνηση «ανταμοιβής» από τον Αλεξάντερ Τσέφεριν προς την FA και την αγγλική κυβέρνηση, οι οποίες αποσύρθηκαν κατ’ επιλογή τους από την κούρσα ανάθεσης του Μουντιάλ 2030.

Σημειώνεται ότι το Euro 2028 όπως όλα δείχνουν θα επεκταθεί σε 32 ομάδες. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της απευθείας πρόκρισης για τις διοργανώτριες, καθώς σύμφωνα με τους κανόνες της FIFA μόνο δύο από τις πέντε χώρες μπορούν να εξασφαλίσουν αυτόματη θέση. Συνεπώς, το πιθανότερο σενάριο είναι να «θυσιάσουν» και οι πέντε αυτό το προνόμιο.

Η επίσημη επιβεβαίωση της ανάθεσης του Euro 2028 αναμένεται μέχρι τις 7 Απριλίου και οι διοργανωτές θα έχουν διορία ως το τέλος του έτους για να παρουσιάσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ως προς την περαίωση του project.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ