aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαEUROEuro 2020: Τι θα ισχύσει με τον κανονισμό του χεριού

Euro 2020: Τι θα ισχύσει με τον κανονισμό του χεριού

Ο επικεφαλής διαιτησίας της UEFA, Ρομπέρτο Ροζέτι, πραγματοποίησε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής, στο οποίο διευκρίνισε τους κανονισμούς που θα ισχύουν στο Euro 2020, υπογραμμίζοντας ορισμένες περιπτώσεις που προκάλεσαν σύγχυση κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Ο κανονισμός του χεριού ήταν ένα βασικό πεδίο αντιπαράθεσης στα εθνικά πρωταθλήματα και πολλές φορές ούτε το σύστημα VAR έδωσε λύση. Ο Ιταλός πρώην διαιτητής εξήγησε ότι αν ένας διαιτητής δείξει σέντρα, τότε για να ακυρωθεί ένα γκολ θα πρέπει να υπάρχει «ξεκάθαρη απόδειξη» από τον VAR.

«Το ποδόσφαιρο είναι οι αμφισβητούμενες στιγμές του και δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνεις τη γραμμή της παρέμβασης για τους VAR. Θέλουμε ξεκάθαρη απόδειξη για να ακυρώσουμε ένα τέρμα. Για οριακές αποφάσεις, θέλουμε παρέμβαση μόνο αν είναι ξεκάθαρο».

Τι ισχύει με το ακούσιο χέρι

Το IFAB, συμβούλιο που εγκρίνει τις αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, έχει δώσει “πράσινο φως” από τον Μάρτιο για ορισμένες αλλαγές στον κανονισμό του χεριού, ωστόσο αυτές τυπικά θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και την επίσημη έναρξη της σεζόν 2021-2022. Παρ’ όλα αυτά, οι διοργανώσεις που διεξάγονται πριν και συνεχίζουν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, έχουν το ελεύθερο να τις υιοθετήσουν όποτε το επιθυμούν.

Το Euro 2020 θα είναι μία διοργάνωση που θα υιοθετήσει τις αλλαγές στον κανονισμό του χεριού από την αρχή, όπως εξήγησε ο Ροζέτι. Εν προκειμένω, στο τουρνουά θα ισχύσουν τα εξής:

  • Δεν συνιστούν παράβαση όλες οι επαφές της μπάλας με το χέρι
  • Εκούσια επαφή της μπάλας, για παράδειγμα με κίνηση χεριού προς την μπάλα, συνιστά παράβαση
  • Στις επαφές του χεριού με την μπάλα, στις οποίες το σώμα γίνεται μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, υπάρχει παράβαση, αλλά όχι σε εκείνες τις επαφές που γίνονται έπειτα από μία αλληλουχία κινήσεων στην ίδια φάση. Αν το χέρι βρίσκεται σε περίεργη θέση, ο παίκτης διατρέχει κίνδυνο να τιμωρηθεί με παράβαση (στην κρίση του διαιτητή)
  • Στα γκολ που επιτυγχάνονται με χέρι, ακόμα και ακούσιο, υπάρχει παράβαση
  • Στα γκολ που επιτυγχάνονται με οποιοδήποτε μέλος του σώματος, όταν νωρίτερα η μπάλα έχει ακουμπήσει σε χέρι, ακόμα και ακούσια, υπάρχει παράβαση
  • Αν υπάρχει ακούσιο άγγιγμα της μπάλας με χέρι ενός παίκτη, πριν σκοράρει κάποιος άλλος παίκτης στην ίδια φάση, δεν υπάρχει παράβαση
  • Από εκεί και πέρα, ο Ροζέτι εξήγησε ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε να μην επιτρέπεται ο συνωστισμός παικτών γύρω από διαιτητή, ενώ θα απαγορευτεί ένας τερματοφύλακας να σηκώνει την μπάλα σε συμπαίκτη, ώστε εκείνος να του την επιστρέψει με κατάλληλο μέλος σώματος ώστε ο τερματοφύλακας να μπορεί πλέον να την πιάσει με τα χέρια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ