aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαEuro 2020: Οι Ολλανδοί ξανάρχονται…

Euro 2020: Οι Ολλανδοί ξανάρχονται…

Η εθνική ομάδα της Ολλανδίας επιστρέφει σε μεγάλες διοργανώσεις, βγάζει ξανά εντυπωσιακή και αποτελεσματική φουρνιά και οι μεγάλες αναταράξεις του πρόσφατου παρελθόντος προς το παρόν έχουν σβήσει τελείως…

Οι «οράνιε», μετά και το 0-0 με τη Βόρειο Ιρλανδία στο Μπέλφαστ, εξασφάλισαν και μαθηματικά την παρουσία τους στα τελικά του Euro 2020 που θα διεξαχθεί το προσεχές καλοκαίρι σε 12 μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, με τους ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου.

Έπειτα από απουσία… περίπου 2.000 ημερών (1.954 για την ακρίβεια αυτή τη στιγμή) από μεγάλα τουρνουά, αφού δεν είχαν βρεθεί στο Euro του 2016 και το Μουντιάλ του 2018, οι Ολλανδοί επανέρχονται στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο και την μεγάλη σκηνή, έχοντας καταφέρει να ξεπεράσουν την κρίση που τους ταλαιπώρησε και γέμισε με προβλήματα την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.

Μετά τον αποκλεισμό από τους Αργεντινούς στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας, όλα πήγαιναν… θεόστραβα για τους «οράνιε» που βρέθηκαν σε αγωνιστικό τέλμα, χάνοντας λάμψη, ικανότητα, δυνάμεις, κύρος και βιώνοντας καταστάσεις που δεν τιμούσαν καθόλου την ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ποδοσφαίρου της χώρας.

Μετά τον Φαν Χάαλ, με τον οποίο η εθνική ομάδα είχε φτάσει στα ημιτελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας, ο Γκους Χίντινκ δεν άντεξε ούτε έναν χρόνο στην άκρη του πάγκου και αυτός έπειτα αντικαταστάθηκε από τον Ντάνι Μπλιντ με τους Ολλανδούς να μένουν εκτός Euro για πρώτη φορά έπειτα από 32 χρόνια στην ιστορία τους! Το… πικρό ποτήρι του αποκλεισμού, το ήπιαν σε εντός έδρας ήττα (3-2) από την Τσεχία που μάλιστα είχε και παίκτη λιγότερο από το πρώτο ημίχρονο…

Στα προκριματικά της διοργάνωσης του 2016 ήρθαν δυο ήττες από τους Ισλανδούς (προτού εκείνοι κάνουν το μεγάλο μπαμ στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στη Γαλλία) και άλλες δυο από τους Τσέχους ώστε να γραφτεί ο κακός επίλογος…

Στην προκριματική φάση του Μουντιάλ του 2018 ήρθαν… νέες κατραπακιές και ο Ντικ Άντβοκατ ήταν εκείνος που ανέλαβε για λίγο το 2017, σε μια χρονιά που είχε αρχίσει να γίνεται εμφανής με αργά βήματα η μετάβαση σε μια νέα εποχή. Οι Γάλλοι δεν … παίζονταν και μετέπειτα θα κατακτούσαν το Μουντιάλ στα γήπεδα της Ρωσίας, οι Βούλγαροι έκαναν μεγάλη ζημιά στην Ολλανδία με τη νίκη που τους πήραν στη Σόφια και παρά τη νίκη στο φινάλε επί των Σουηδών, δεν εξασφαλίστηκε το εισιτήριο…

Η γενιά παικτών όπως οι Ρόμπεν, Σνάιντερ, Φαν Πέρσι έχει πλέον αποχωρήσει, υπάρχει βέβαια ο Ράιαν Μπάμπελ της ηλικιακής κατηγορίας 30+, ωστόσο, η νέα φουρνιά που έχει βγάλει το ολλανδικό ποδόσφαιρο δείχνει ατσαλωμένο και ικανό να κάνει κάτι διαφορετικό και καλύτερο το επόμενο καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ο Κούμαν, φαίνεται πως ήξερε ακριβώς πως να διαχειριστεί τους διεθνείς ποδοσφαιριστές. «Να είστε περήφανοι που φοράτε τα πορτοκαλί και προσφέρετε στο ποδόσφαιρο της χώρας σας»είπε στους ποδοσφαιριστές, με την πρεμιέρα του να είναι αρνητική μεν (φιλική ήττα 1-0 από την Αγγλία) αλλά τη διαδικασία ολικής επαναφοράς της Ολλανδίας στο προσκήνιο να έχει μπει σε εφαρμογή.

Η παρουσία του Φαν Ντάικ στα στόπερ κρίνεται καταλυτική, με τον Κούμαν να είναι εκείνος που τον είχε πάρει στη Σαουθάμπτον από τη Σέλτικ προτού ο υψηλόσωμος αμυντικός γίνει πλέον κορυφαίος όλων στη θέση του και Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Λίβερπουλ. Κοντά του οι Ντε Λιχτ, Φέλτμαν και Μπλιντ από τον εκπληκτικό Άγιαξ.

Πιο μπροστά οι Ντε Γιόνγκ και Ντε Μπεεκ στα χαφ μαζί με τον Βαϊνάλντουμ που στη Λίβερπουλ έχει γίνει ο απόλυτος χαφ.

Επιθετικά, οι αναγεννημένοι Ντεπάι και Κουίνσι Πρόμες σκορπίζουν άμυνες και δείχνουν αγριεμένοι. Και κυρίως, σταθεροί…

Αυτή η εθνική Ολλανδίας, πριν από λίγους μήνες ήταν αξιοπρεπέστατη και έφτασε μέχρι και τον μεγάλο τελικό του Nations League, έχοντας επικρατήσει 3-1 της Αγγλίας στα ημιτελικά.

Πλέον, εξασφάλισε το εισιτήριο για το Euro 2020 με πέντε νίκες, μια ήττα (3-2 από τους Γερμανούς στην πιο μεγάλη κόντρα που είχαν στον όμιλο) και μια ισοπαλία (0-0 με τη μαχητική Βόρειο Ιρλανδία το βράδυ του Σαββάτου) και κλείνουν πλέον πανηγυρικά τις υποχρεώσεις τους με το ματς της Τρίτης κόντρα στην Εσθονία μπροστά στο κοινό τους.

Η… αρχική αποστολή του Ρόναλντ Κούμαν εξετελέσθη με επιτυχία. Οι «οράνιε» έχουν… ζωντανέψει ξανά, δείχνουν τα δόντια τους, έχουν ξανά ταλέντο κι όχι… απερχόμενους ποδοσφαιριστές των τελευταίων καλών ποδοσφαιρικών τους χρόνων και είναι υπολογίσιμη δύναμη. Στο Euro 2020, θα μπει ένας άλλος καθρέφτης στο γήπεδο γι’ αυτή την ομάδα. Πολύ διαφορετικός από αυτόν που παρουσιάστηκε στην προκριματική φάση.

Κι εκεί η ανάγκη ν’ αποδειχθεί πως η δουλειά που έγινε είχε βάση, σωστό πλάνο και απόδοση στα δύσκολα, θα είναι τεράστια…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ